Vážime si prácu učiteľov- petícia za zýšenie platu pedagógov na Európsku úroveň

Zúfalstvo - asi takto by som charakterizovala situáciu v ktorej sa nachádzam. Úprimne neviem, na koho sa mám ešte obrátiť. Som učiteľkou na strednej škole, momentálne učím už 4 roky. 5 rokov svojho života som obetovala počiatočnej príprave na povolanie - vysoká škola - priemerne 12 predmetov za semester, dni a noci strávené nad knihami psychológia, filozofia, pedagogika, didaktika a samozrejme odborné predmety.. . Môj čistý plat po 5 rokoch vysokej školy a 4 rokoch práce v školstve je momentálne 708€. 3 izbový byt u nás na východnom Slovensku momentálne stojí 135 000€. Z môjho platu si nemám šancu zadovážiť ani len štandardné bývanie, nieto ešte uvažovať o dieťati, dovolenke, či luxuse v podobe vlastného auta. Počas dovolenky, ktorú čerpáme počas prázdnin, neoddychujem, ale chodím na brigády, vykladanie tovaru a podobne. 13. plat, odmeny, či osobné ohodnotenie je v školstve pojem neznámy. Preto si musím pomôcť sama.

Úprimne, keď som pred takmer 10 rokmi nastupovala na vysokú školu, nenapadlo by mi, že skončím ako učiteľka na hranici chudoby, s takou výškou platu, za ktorú by (ako som už neraz počula) - "nejeden podnikateľ ani len z postele nevstal". V dnešnej dobe je práca učiteľa nielen nevážená, ale aj likvidačná. Čakala som dlho, či sa situácia nezlepší. Pred koronou to bolo finančne náročné, no v momentálnej situácii rastu cien služieb, realít, potravín.. mi neostáva nič iné, len odísť (aj s mojimi rovesníkmi kolegami/kolegyňami) do zahraničia a doslova zahodiť 5 rokov pedagogickej kvalifikácie.
Dúfam, že nejeden študent/študentka prípadne adept na vysokú školu pedagogického zamerania si vopred zráta, koľko bude potrebovať na osamostatnenie sa, respektíve bývanie, stravu a koľko bude reálne zarábať.
Učenie je vraj poslanie, no je ťažké vykonávať poslanie, keď denno denne bojujete s existenčnými problémami.
V dobrej viere, I keď už dávno stratenej pripájam petíciu, ktorá verím, že aspoň trochu pohne veci správnym smerom pre mladých, ktorí budú musieť túto prácu vykonávať.

Svojim podpisom oprávňujem Jana Lenar na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.