Petícia za preplácanie výživového doplnku Daosin pre pacientov s histmínovou intoleranciou

Histamínová intolerancia (HIT)
 je reakcia tela na potraviny s vysokým obsahom histamínu. Jednou z jej hlavných príčin je nadprodukcia určitých baktérií v črevách, ktoré produkujú histamín z ešte nestrávených potravín. Kvôli tomu sa hladila histamínu v tráviacom trakte zvyšuje a telo preto nie je schopné rozložiť jeho nadmerné množstvo.
  HIT sa rozvíja postupne v priebehu života. U niektorých ľudí môže mať krátkodobé trvanie, u iných zase dlhodobejšie.

Symptómy
  Ak človek prekročí svoju osobnú toleranciu histamínu, začnú sa objavovať symptómy. Tie sa môžu prejaviť čoskoro po vystavení sa alergénom alebo až o niekoľko hodín neskôr.
  Niektorí ľudia trpia zníženou produkciou HMT (Histón metyltransferáza) a DAO (Diaminooxidáza) na správne kontrolovanie hladiny histamínu. Ak enzým DAO nefunguje správne alebo je ho v tele nedostatok, nerozkladá histamín a ten sa následne v tele hromadí, z čoho vzniká široké spektrum symptómov.
  HIT môže byť skrytým činiteľom spôsobujúcim napríklad svrbenie pokožky, bolesti hlavy, neschopnosť jasne myslieť, hnačky, vyrážky, psoriázu, bolesť brucha, žalúdočno-črevné poruchy, ekzémy, astmu, nepravidelný srdcový tep, zápal dutín, sčervenanie pokožky a tváre, svalové napätie, bolestivú menštruáciu a ďalšie poruchy.
  Histamín takisto zvyšuje hladinu hormónu adrenalín, ktorý je kľúčový v stresových situáciách. Histamín neprechádza cez hematoencefalickú bariéru, nedostáva sa do mozgu, ale stále sa nachádza v krvi a krvnom obehu. Dokáže spustiť príznaky úzkosti a paniky ako tras, zrýchlený tep, potenie, problémy so spánkom, pocit na vracanie.

Doplnky použité pri liečbe
  Enzým DAO (Diaminooxidáza), ktorý rozkladá histamín, sa používa v produktoch obsahujúcich tento enzým. Ľudia s nedostatkom DAO sa môžu vyhnúť symptómom histamínovej intolerancie alebo ich zmierniť konzumáciou produktu DAOsin® od rakúskej firmy SCIOTEC Diagnostic Technologies GmbH.
  Po užití kapsule sa zvýši hladina enzýmu DAO v tenkom čreve, vďaka čomu dôjde k rýchlejšiemu spracovaniu histamínu z potravy. Je vhodný nie len pre dospelých ale aj pre deti.

Pravidelné užívanie Daosinu má rôzne výhody:

• zabezpečenie dostatočného množstva enzýmu DAO v ľudskom tele
  • zjednodušenie spracovania histamínu z prijatej potravy
  • eliminácia zdravotných ťažkostí, ktoré vyplývajú z nahromadenia histamínu v čreve
  • lokálne pôsobenie nespôsobuje systémové vedľajšie účinky
  • účinnosť Daosinu potvrdili aj lekárske štúdie
  • aktivita DAO v 1 kapsule zodpovedá minimálne 9 000 HDU (histamín degradujúcich jednotiek)

U mnohých pacientov sa prejavil pozitívnymi účinkami, avšak mnohí, hlavne novo-diagnostikovaní pacienti užívajú tento doplnok každodenne, je považovaný za cenovo náročný vzhľadom na počet kapsúl, ktoré obsahuje dané balenie (napr.: 60ks/38,99-40,69€).

Táto choroba prináša rôzne obmedzenia pre pacientov. Nie len vo výbere tolerovaných potravín, liekov alebo potravinových doplnkov napomáhajúcich k zmierneniu jej symptómov. Rovnako zaťažujúca je aj celková finančná náročnosť choroby. Keďže pacienti postihnutí histamínovou intoleranciou nie sú nijako finančne podporovaní, táto forma podpory by im mohla pomôcť, preto žiadame aby potravinový doplnok DAOsin® bol plne hradený z Verejného zdravotníctva pre všetkých histaminikov.

Barbora Ivaničová    Kontaktujte autora petície

Svojim podpisom oprávňujem Barbora Ivaničová na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.