Foto point na Pyramíde

Milí obyvatelia mesta Nitra,

predkladám vám petíciu, ktorej podpisom vyjadríte nesúhlas s realizáciou projektu umiestnenia foto pointu (miesta na fotenie) na Pyramíde v Nitre. Ide o umiestnenie veľkého foto rámu,  ktorý má slúžiť ako atrakcia pre návštevníkov pre možnosť sa takto odfotiť s pozadím výhľadu na Nitru.

FB_IMG_1692347452453.jpg

Samotný vrch Pyramídy je jeden obrovský foto point poskytujúci obrovský širokouhlý priestor pre každého.

Umiestnením obrovského rámu sa naruší celistvý výhľad na Nitru z  miesta poza rámu, ktorý tam doposiaľ je.

Facebooková stránka Ortodoxní Nitrančani priniesla informácie o zámere realizivať tento projekt. Z dostupných zdrojov zistili, že projekt má na 80% zelenú a bude schválený a zrealizovaný (ide o názor človeka zapojeného do tohoto projektu). Z reakcií užívateľov, na stránke, na ktorej je viac ako 17.000 ľudí, je jasné, že verejnosť je týmto nápadom pohoršená a nesúhlasí s ním. Je nemysliteľné,  aby si niekto zmyslel vykonať na verejnom priestrsnstve niečo, čo sa mu páči, bez vyvolania verejnej diskusie, či odozvy zo strany obyvateľstva. Mesto, ani nikto z mestského zastupiteľstva,  CHKO (Chránená krajinná oblasť) Ponitrie, či Biskupský úrad verejnosť neinformovali, hoci každá zo strán o zámere vedela vopred.

Nie je tak isto verejnosti známe, z akých zdrojov a finančných prostriedkov bude projekt financovaný.  Otázka vhodnosti nápadu nikým nekomunikovaná.

Miesto, kde má stáť fotopint využívaju aj iné skupiny ludí, napr. paraglaidisti. Jeho umiestnením zhorsia podmienky aj im.

Iniciátorom je Zoborský skrášľovací spolok pod vedením Andreja Berkeša, ktorý je aj otcom tohoto nápadu.

Máme za to, že verejnosť má právo byť informovaná o zásahoch trvalého charakteru do mesta a má byt vyvolaná verejna diskusia. Spôsob realizácie, ako aj umiestnenie stavby nevyvoláva spokojnosť v očiach verejnosti z hladiska významu, tak aj z hľadiska estetiky. Otázku tiež vyvoláva dôvod, prečo má byť umiestnenie na Zobore a nie inde, napr. na Kalvárii, kde je rámik oveľa viac využiteľný z hľadiska pozadia (hrad, Pyramída, relief, Borina...).

Tomuto všetkému mala prebiehať verejná diskusia a nie na hulváta pripravovať zásah do panorámy mesta nejakým podnikateľom s reštauráciami na Zobore,  ktorý k tomu zneužíva vedúcu funkciu v Zoborskom skrášlovacom spolku.

Vrch Pyramídy je v súčasnom stave dostupný všetkým návštevníkom a poskytuje im ničím nerušený oddych a panoramatický pohľad na najstaršie mesto na Slovensku zo všetkých strán, starobylú Nitru majú ako na dlani. Aj pre vyššie uvedené dôvody sme proti realizácii tohoto projektu. Svojvôľa na úkor ostatných, nerešpektuje nikdy demokratické princípy v spoločnosti.

Hlavné dôvody, ktoré predstavujú problém:

1. Umiestnenie.

Je zbytočné do prírodného fotopointu, ktorým je samotný vrch inštalovať ďalší fotopoint, komerčný rámik, pričom ide o atraktivitu toho istého výhladu, dokonca obmedujúceho.

2. Účel rámika - fotopintu je uplne bezpredmetný.

Ľudia si idu fotiť jedinečný výhľad, prípadne seba + výhľad, ktorý je za nimi. Rámik je len roztopaš, ktorú si dnes môžete dotvoriť v jednoduchej aplikacii, ktorých sú stovky. Som fotograf a voem, ze ked si v takomto rámiku zhotovite fotografiu za vami neuvidite z Nitry nič konkrétne.  Jedine nápis na rámiku  a vyobrazený nepodarený Corgoň v návrhu prekladateľov nesie informačný charakter, kde sa nachádzate.

3. Zásah do prírody a do celkového vzhľadu pri pohľade na vrchol.

Takáto zmena má byť podľa nášho názoru odkomunikovaná s  verejnosťou, nie svojvoľnou činnosťou aktivistov.

4. Žiadna komunikacia zo strany predkladateľa ani mesta, CHKO, čiže neinformovanosť obyvateľstva.

5. Transparentnosť, spôsob a zdroj financovania, výber zhotoviteľa - žiadne informácie zo strany predkladateľa,  žiadne výberové konanie, nič

6. Spôsob realizácie - utajený

Hoci pán Berkeš tvrdí, že o fotopointoch na Zobori rozpráva už roky, verejnosť o jeho zámeroch nevie. Príkladom je aj tento jeho zatiaľ posledný nápad.

7. Rámik nedodáva atraktivitu miestu, ani ju nezvyšuje.

Pyramída je sama o sebe už roky centrom záujmu kazdého návštevníka mesta Nitra. Záujem je obrovský celoštátne a  dolázateľne aj zo zahraničia. Už v súčasnosti predstavuje nápor návštevníkov nadmernú záťaž na prírodnú chránenú oblasť. Investície by sa viac pýtali na ochranu životného prostredia a skultúrnenia miesta turizmu bez komerčného záujmu ako hlavným dôvodom umiestnenia.

9. Paraglidistom znemožnia štarty

Už roky využívajú miesto na štartovanie paraglidisti. Umiestnením fotopointu úplne znemožnia ich štart, čím narušia bezpečnosť prípadnych štartov a pristávaní.

10. Počet ľudí, ktorí nesúhlasia, rastie.

Oporu v našom názore nachádzame aj vo vyjadrení štátnej ochrany, zverjnenom pre denník Pravda: "Ochranári argumentovali najmä tým, že oblasť Zobora je najvzácnejším a najvýznamnejším územím v Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie. Spadá tiež do chráneného územia európskeho významu s názvom Zobor, ktoré je zaradené do európskej siete chránených území NATURA 2000. Ich cieľom je ochrana prírodných biotopov a voľne žijúcich vzácnych alebo ohrozených živočíchov a rastlín."

Zdroj:

Mário Šturdík, za komunitu Ortodoxní Nitrančani    Kontaktujte autora petície

Svojim podpisom oprávňujem Mário Šturdík, za komunitu Ortodoxní Nitrančani na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.