Nizkofrekvencny monotonny hluk v Bratislave

Quoted post

dalsi obyvatel kramarov

#11

2019-01-20 23:20

Analyzator meria cele pocutelne spektrum samozrejme, ale to co tu pretrvava 24hod denne 7dni v tyzdni je v rozmedzi 25-315Hz vsak si pozrite to video. A ano tlak v dB je tak nizky ze podla tabuliek uradu pre verejne zdravotnictvo je v norme, pravda je vsak taka ze sa jedna o staly monotonny zvuk, dobre vnimatelny najme v nocnych hodinach ked sa okolie utisi a doslova ubija... Len skoda ze ho nevnimaju kompetentni, behom par dni by ich to dohnalo do sialenstva a zacali by to riesit...

Replies

právnik

#12 Re:

2019-01-21 15:56:27

#11: dalsi obyvatel kramarov -  

Neviem, kto vám to na RÚVZ vysvetľoval, ale dovolím si pochybovať o tom, že ten človek vôbec čítal platné právne predpisy pre túto problematiku. Podľa § 2 písm. b) a c) vyhlášky č. 549/2007 Z. z. o hodnotách a objektivizácii hluku, infrazvuku a vibrácii v životnom prostredí:

b) počuteľný zvuk je zvuk vo frekvenčnom rozsahu tretinooktávových pásiem s menovitými strednými frekvenciami od 20 Hz do 20 kHz,

c) hluk je každý rušivý, obťažujúci, nepríjemný, nežiaduci, neprimeraný alebo škodlivý zvuk. Vo vonkajšom prostredí sa hodnotí hluk najmä z týchto vonkajších zdrojov:

   i) hluk z dopravy na pozemných komunikáciách a vodných plochách vrátane miestnej hromadnej dopravy,

   ii) hluk z koľajovej dopravy na železničných dráhach,

   iii) hluk z leteckej dopravy a hluk v okolí letísk,

   iv) hluk z iných zdrojov, napríklad hluk stacionárnych zdrojov, hluk z priemyselnej, stavebnej a výrobnej činnosti, hluk z mimopracovných aktivít človeka.

   Vo vnútornom prostredí budov sa hodnotí hluk najmä z týchto vnútorných a vonkajších zdrojov:

   i) hluk z vnútorných zdrojov v budove, napríklad hluk z technických zariadení budov, hluk z aktivít človeka v budove,

   ii) hluk prenikajúci z vonkajších zdrojov, napríklad hluk z dopravy, hluk z iných zdrojov,

 

 

Ak to mám zhrnúť - podľa vami popisovaných údajov by v tomto prípade malo ísť o hluk. Podstatné sú dve veci - dokázať, že daný zvuk je "obťažujúci, nepríjemný, nežiaduci, neprimeraný alebo škodlivý" (dokazuje sa podľa subjektívnych výpovedí svedkov takýchto prejavov). Druhá vec je problematickejšia - vykonať kvalifikované meranie týchto prejavov. Meranie, ktoré ste uskutočnili, a ktoré je zverejnené na YouTube by bolo právne napadnuteľné, ak by nebolo vykonané určeným meradlom. Nehovoriac o tom, že samotné video nedokazuje vôbec nič. Podobné merania je ideálne realizovať v súčinnosti s pracovníkmi RÚVZ. Samozrejme, to, že na RÚVZ nepoznajú právne predpisy, je už iná vec...

Preštudujte si vyhlášku č. 549/2007 Z. z. Sú tam rozpísané potrebné technické postupy a pravidlá, ako ten zvuk treba merať, ako meranie treba vyhodnotiť, apod. Ďalšia vec, spomenuli ste, že zvuk pôsobí aj v noci. To je veľmi podstatné, pretože pre noc (22:00 až 6:00) platia prísnejšie pravidlá pre posudzovanie zvuku, ako pre deň. Tiež odporúčam preštudovať si potrebné ustanovenia zákona o metrológii a príslušnej vyhlášky, aby ste aspoň predbežne vedeli, aké meradlá sa majú využiť. Vo vyhláške č. 549/2007 Z. z. si nájdite (napríklad na Zakonypreludi.sk) poznámku pod čiarou číslo 7. Sú tam odkazy na ustanovenia metrologického zákona a vyhlášky o meradlách.

Ešte jedna dôležitá vec. Podľa vyššie citovaného postupu by bolo možné postihnúť výhradne právnickú osobu, resp. fyzickú osobu - podnikateľa. Preto je veľmi dôležité vypátrať pravdepodobného pôvodcu zvuku. Takáto možnosť síce nie je veľmi pravdepodobná, ale ak to obťažovanie zvukom robí nejaká fyzická osoba mimo rámca svojej podnikateľskej činnosti, tak by to nebolo možné vyhodnotiť ako priestupok. Riešiť by to bolo možné ako rušenie nočného kľudu (§ 47 zákona o priestupkoch), prípadne prostredníctvom civilnej žaloby za porušenie § 127 Občianskeho zákonníka. 

Ak niečo nie je jasné, pýtajte sa.