Petícia proti umiestneniu minaretu na Pohoda Festival 2016

Quoted post


Hosť

#7 Re:

2016-06-14 18:57

#3: -  

V prvom rade sa ospravedlňujem za označenie autorov petície za fašistov, je to vzkutku nevhodné zjednodušenie, ktoré, ako ste potvrdili, nepridáva na kredibilite žiadnym argumentom. Zároveň oceňujem snahu o kultivovaný dialóg a reakciu.

V druhom rade som rád, že žiadne vhodné argumenty ste neuviedli v prospech prázdneho pojmu "cyrilo-metodské kultúrne dedičtvo", ktorý patrí do slovníku romantizmu 19. storočia a nepretavuje sa do žiadnej oblasti súčasnej slovenskej kultúry a ktorý tvorí základný kameň Vašej petície.

Musím poukázať na to, že ste z môjho výčtu integrovaných kultúr vynechali Rómov len pre koherenciu vlastného argumentu. Bez ohľadu na to, že ide o menšinu a kultúru, ktorá v tejto oblasti existuje minimálne polovicu milénia. Tieto menšiny sa integrovali tiež len postupne - rovnako ako by sa integrovali menšiny, ktoré budú vytvárať v rámci EÚ a Slovenska imigranti moslimského vierovyznania. Na Slovensku už v súčasnosti žije 5000 moslimov, ktorí nespôsobujú žiadne problémy. V susednom Rakúsku je populácia mnohonásobne vyššia, a drvivá väčšina je integrovaná, hovorí nemecky, dodržiava zákony a ich viera nespôsobuje to, čo vágne skrývate pod "všeobecne negatívnymi aspektami" viery.

Používanie argumentu "autor sa stretol s Islámom a má moslimských kamarátov" je za a) nedokázateľný a za b) neobsahuje nič, len osobnú skúsenosť autora miesto empirických faktov. "Všeobecne negatívne aspekty" sú najslabší článok celého ideologického pozadia tejto petície, z ktorej je cítiť neochota ho rozviesť do konkrétností, najlepšie podporených vhodnými štúdiami. Vyvoláva dojem, že viac než o skrátenie ide o neochotu dodať informácie založené na faktoch a snaha o manipuláciu človeka, ktorý príslušné fakty k dispozícii nemá. Fakt, že drvivá väčšina moslimskej populácie v EÚ, USA, Rusku, Indii (ktorá má najväčšiu populáciu moslimov na svete) je integrovaná do spoločnosti hovorí skôr proti Vašej téze. Fakt, že Česká republika má dve mešity a bezproblémovú moslimskú menšinu tiež váhe tejto petícii nepridáva.

Dôvody, prečo Vám táto inštalácia príde ako nevhodná, sú nelogické, vzhľadom k tomu, že nemá ísť o pomník moslimským (ani žiadným iným) obetiam islamistického fundamentalizmu, takže všetky argumenty o tom, ako je to neúctivé voči nejakým obetiam sú iba snaha manipulovať citlivou témou. Minaret nie je prejav islamistického fundamentalizmu. Neúctivá by bola vlajka DAÍŠ-u, fotka ich vodcu alebo iné prvky ich špecifickej symboliky. Hákový kríž v hinduistickom chráme tiež nepľuje na životy Indov v Britskej armáde, čo v boji s nacistami zomreli. Dialóg vyžaduje v prvom rade schopnosť otvorenosti a tolerancie - keď jedna strana nie je ochotná tolerovať ani maketu prejavu viery druhej, ťažko uvažovať o dialógu.

Autori petície nevysvetlili, prečo je treba legislatívne ošetriť stavanie mešít a minaretov špecifiky, a nie svätýň náboženstiev obecne. Vyjmutie jedného náboženstva a uplatňovanie špecifických pravidiel proti nemu sa nezhoduje s predstavou sekulárneho právneho štátu minimálne od 19. storočia. Zároveň sa autori nezmienili, aké opatrenia majú na mysli - pravdepodobne z dôvodu, že ich opatrenia by príslušné časti ústavy porušili.

 

 

 

 

Replies

Anton Selecký

#15 Re: Re:

2016-06-17 15:45:14

#7: - Re:  

 Vy ste prosím vás odkiaľ?     Európu chceli dobyť Rómovia?   Alebo protestanti?  Alebo Židia?  Máte vôbec pochop o histórii, prečo islam na Slovensku nie je žiadúci, ale vlastne nepriateľský?   Aká multikultúrnosť?   Islam je akože "kultúra"?   Prosím - sú tu desaťtisíce Čiňanov, Vietnamcov, tisícky Ukrajincov a komu tí vadia?  Majú svoje komunity, sú pracovití, majú svoje prosperujúce podniky, a nešíria tu ohňom a mečom nijakú "šaríu".  Zobuďte sa, človeke, alebo azda - aj vy patríte ku nim....