Petícia za zastavenie exekúcie majetku mesta Martin

Quoted post

Spravodlivy

#11 Re: Re:

2016-03-23 14:03

#10: - Re:  

Treba pripomenúť aj to, že organizátorkou petície je práve jedna z poslankýň mestského zastupiteľstva p. Vonsová. Keďže podľa zápisnice z MsZ z 28.5.2015 odmietlo MsZ Gargulákov návrh dohody jednomyseľne, predpokladám, že p. Vonsová tiež hlasovala za odmietnutie dohody. Tiež je teda spoluzodpovedná za to, že mesto išlo do exekúcie, nevyhne sa nútenej správe a dlh narástol o pár stotisíc. V tejto kauze zlyhali nielen tí volení zástupcovia mesta, ktorí to v 90tych rokoch celé spískali, ale aj ich nasledovníci, vrátane súčasného MsZ, ktorí zvolili "profesionálnu" vyčkávaciu obranu založenú na tom, že sa možno nájde nejaká motyka, ktorá vystrelí. Hoci už od r. 2010 bolo viacmene jasné, že šance mesta sú malé. Zákony meniť ani veľmi netreba, stačí dodržiavať tie súčasné. Hoci aj mne sa javí byť celkom užitočný nápad zaviesť hmotnú zodpovednosť politikov za následky ich rozhodovania. Som presvedčený, že keby taký zákon platil minulých 20 rokov, tak aj primátor, aj poslanci MsZ by konali a rozhodovali inak. Najprv by si nechali objektívne a nestranne vec po právnej stránke posúdiť, potom by zvážili reálne šance a potom by zrejme usúdili, že je lepšie sa dohodnúť na znížení dlhu a jeho postupnom splatení (som presvedčený, že keby napr. v r. 2010 ponúkli Gargulákovi, že mu zaplatia 2/3 pohľadávky a zvyšok sa odpustí, tak by to prijal), než robiť hrdinov. Človek inak rozhodnuje, keď následky svojich rozhodnutí znáša sám a inak, keď ich znášajú iní. Problém celej kauzy je do značnej miery v tom, že na strane mesta 20 rokov konali a rozhodovali ľudia, ktorí vedeli, že keď sa rozhodnú nesprávne, tak dôsledky neponesú oni, ale radoví občania. Keby bolo mesto Martin súkromná firma, tak a) takáto pohľadávka by pravdepodobne nikdy nevznikla a b) ak by aj vznikla, tak majitelia tej firmy by ju dávno mimosúdne vyriešili za zlomok toho, čo to stojí dnes. Takže paradoxne sa javí, že politická agenda primátorovej strany zaviesť hmotnú zodpovednosť politikov by mohla byť prevenciou podobných situácií. Škoda však, že niečo také tu ešte nemáme.

Replies


Hosť

#12 Re: Re: Re:

2016-03-23 15:23:14

#11: Spravodlivy - Re: Re:  

 Prvotne je, ze si niekto oceni know how na urovni niekolko sto milionov sk, ale nikde to nie je specifikovane. Zaujimave je, ze to nikto neskuma a neskumal !!!

Je to ocividny tunel na verejne prostriedky. Buducnost ukaze, medzi koho sa tie prostriedky rozdelia. Teraz je uz jedno, ci to budu peniaze mesta, alebo nasledne peniaze zo SR.