Petícia proti zastavaniu trávnatého pozemku v Žiline

Quoted post

fef

#12

2015-09-23 16:22

Spominany pozemok je sukromny a vzdy bol. Mesto ho nikomu nepredalo. ako mozete niekoho nutit k tomu aby na vlastnom pozemku vybudoval pre vas park a lavicky??? Ked ste tak demokraticki a zrazu vam na tej zelenej ploche tak velmi zalezi, poskladajte sa na ten pozemok a ponuknite sa majitelovi ze ho odkupite... a za to ze sa to neriesilo skor sa mozte podakovat vasim obvodnym poslancom ktori vas o situacii mohli informovat uz pred 2 rokmi ked sa navrh predkladal. 

Replies

civis

#13 Re:

2015-09-23 22:17:28

#12: fef -  

 Nikto nechce, aby park pre nás vybudoval súkromný majiteľ pozemku za vlastné prostriedky. Ide o to, aby poslanci proti záujmom vlastných občanov neumožnili súkromnej investičnej firme zastavať poslednú voľnú zelenú plochu v urbanistickom obvode ďalšími bytmi a obchodnými priestormi, ktoré tu netreba. Dôvody uvádza pán Fačkovec v mailoch poslancom (nájdete ich v Oznámeniach pri petícii): okrem iného zelená plocha znižuje prašnosť a prehrievanie husto zastavanej oblasti a mala by slúžiť na regeneráciu síl a zdravia obyvateľov. Škody po jej zastavaní budú nevratné. Mesto by malo urobiť všetko pre to, aby ju od súkromného majiteľa odkúpilo a realizovalo tu chýbajúcu časť občianskej vybavenosti: verejnú zeleň.

Že nás bývalí poslanci pred dvomi rokmi neinformovali je smutné, snažíme sa teda situáciu riešiť aspoň teraz, ešte nie je neskoro. Ako si predstavujete to poskladanie sa na pozemok? A zápis do katastra?   Mimochodom,  mestu platíme dane, takže pozemkové záležitosti vrátane ich využitia sú jeho zamestnanci a naši volení zástupci povinní realizovať v prospech zdravého rozvoja Žiliny a jej občanov.

Slavo Fačkovec, autor petície

#16 Re:

2015-09-24 16:42:49

#12: fef -  

 To, že je to súkromný pozemok NEZNAMENÁ, že si na ňom može súkromná spoločnosť stavať, čo sa jej zachce - ak by nepotrebovala schválenie mestským zastupiteľstvom, tak by tam už dávno stavala.
Ak by malo mesto záujem na tom, aby bola na tomto pozemku napr. oddychová zóna, tak to može dosiahnuť prostredníctvom územného plánu. Može tento pozemok definovať tak, aby bol určený iba na spomínaný účel. V prípade, že súkromná spoločnosť nebude s takýmto riešením spokojná, môže s mestom rokovať o predaji tohto pozemku mestu, čo sme (ja a ďalší občania) aj navrhovali poslancom za Solinky.