MEMORANDUM RÓMSKEHO NÁRODA

Quoted post

Hosť

#4 Rómska kultúra

2013-11-11 21:57

Prepáčte, ale nie je mi jasné, čo vlastne tým Memorandom rómskeho národa zamýšľate a komu adresujete svoje požiadavky. Ak tomu dobre rozumiem, ne- Rómovia nevedia, čo potrebujú Rómovia na to, aby sa mohli kultúrne povzniesť, a tak o peniazoch, ktoré sa vyplytvajú zbytočne na neefektívne projekty pre Rómov by podľa Vás mala rozhodovať výlučne rómska inteligencia - resp. Rómovia sami. Navyše žiadate na kultúru Rómov žiadate viac peňazí (aby sa mohli financovať divadlá, vydávanie literatúry, rómske médiá, rómske školy...)a požadujete tiež, aby nimi disponovali Rómovia sami.

Rómovia nie sú sociálne a kultúrne homogénna skupina. O vzdialenosti medzi dobre situovaným príslušníkom rómskej inteligencie a chudobným nevzdelaným Rómom nebude rozhodovať v prvom rade etnická, ale predovšetkým sociálna príslušnosť. Ak by rómska inteligencia iba riadila tie národnoobrodenecké a kultúrnovýchovné projekty od zeleného stola, tak ako to fungovalo vždy doteraz zo strany ne - Rómov, nič by sa nezmenilo práve tak, ako sa nemení po celé generácie. Ako chce niekto, kto vyrástol v úplne odlišnom kultúrnom prostredí a je zvyknutý na úplne iný životný spôsob, porozumieť chudobnému nezamestnanému a na životný štýl typický pre chudobných a kultúrne zaostalých zvyknutému Rómovi? Pôjde celá generácia alebo dve - tri generácie mladých vzdelaných Rómov na misie do osád a zastrčených dedín s 90 - 100% zastúpením rómskeho obyvateľstva alebo do mestských ghet ako je Luník IX., aby tam s nimi zdieľala ich každodenný život a všetky problémy, ktoré sú pre toto prostredie charakteristické? Majú dnes slovenskí Rómovia dosť ľudských kapacít?

V situácii, keď celé Slovensko bez rozdielu národnosti trápi nezamestnanosť a zlá sociálna situácia, keď nie sú peniaze na školstvo a kultúru všeobecne, keď v chudobných regiónoch už nie je v soc. úrovni rozdiel medzi tými čo ešte nejakú prácu majú a tými, čo poberajú podpory predkladať len stále nové požiadavky na "pozitívnu diskrimináciu", ale nemať pritom ujasnené, AKO by sa malo s tými prostriedkami nakladať, aby to bolo konečne efektívne, môže iba pomôcť kotlebovcom zvíťaziť vo voľbách.

V tom Memorande mi chýbajú výzvy, ktoré by sa obracali k rómskej inteligencii - lekárom, učiteľom, teológom, soiálnym pracovníkom, inžinierom a pod., aby sa začali venovať rómskemu etniku tam, kde onbo poväčšine žije - v zaostalých osadách a hladových dolinách Sôlovenska.

Dúfam, že si to nevysvetlíte v zlom.



Replies


Hosť

#8 Re: Rómska kultúra

2013-11-12 02:56:38


Anonymous

#10 Romske medialne centrum

2013-11-12 05:15:27

#4: Hosť - Rómska kultúra

Dakujeme za nazor, v kratkosti: nikde v texte nie je uvedene, ze ziadame viacej penazi na romsku kulturu. hovorime o tom, ze peniaze, ktore na nu idu v sucasnosti, su zle rozdelene - teda, ze sa podporuje len spev a tanec a nepodpruju sa ostatne sucasti kultury - divadlo, literatura. Napr. len tento rok zo sumy cca 680 000 islo viac ako 500 000 na festivaly, ktorych uroven je pochybna a kde sa minuli za jeden jediny den. Pritom uz treti rok za sebou vysli v ramci tej istej vyzvy po sebe len po 2 knihy romskych autorov v naklade rocne cca 3000 kusov. to je smiesne, ked dnes uz aj Bulhari, Chorvati a ini, ktorych je ani nie tisicka v krajine vydavaju niekolkonasobne viacej. hovorime, ze takto sa romska kultura nezachrani a Romovia samotni si musia uvedomit, ze to patri do kultury. nesmu sa uspokojovat s tym, ze my mame hudbu v krvi.

2. nie je mozne spajat narodne so socialnym ani ziadat, aby vsetci Romovia - cela romska inteligencia - isli teraz do osad a niekoho tam nieco ucili. to je uloha socialnych pracovnikov a ked tuto profesiu studuju a maju na to, tak tam idu a robia to. Ale velmi casto to vedia robit, ale naa pozicie terenakov su obsadzovani Neromovia, ktori to robit nevedia, len aby mali pracu. To je problem. Nie to, ze kto to ma robit, o tom vo vyzve nie je ani slovo, je to o moznosti ....

3. Hoci je romsky jazyk standardizovany uz od roku 2008, nemaju Romovia sancu s vynimkou romskeho magazinu v RTVS si uvedomit, co to romsky jazyk je. Stat dava moznosti na rozvoj jazyka aj v ramci narodnostneho skolstva, ale nikto o to nema zaujem. potichucky sa siri medzi Romami pliaga, ze naco nam je romcina. To je velmi zle. Nikto nechce, aby sa romske deti vzdelavali len v romcine, ale romcina musim hrat dolezitu ulohu vo vzdelavani a v dvojjazycnej vychove. Pri takomto pristupe o chvilku nebude romciny a bez jazyka nebude naroda. Navyse by si mali vsetci uvedomit, ze co je to spisovany standardizovany jazyk a zacat mu prejavovat taku uctu, aka mu patri.

4. Hovori sa, ze chudoba cti netrati. presviedcame sa o tom pri nasej praci, ked v osadach travime vela casu. Starostlivost o romsku kulturu musi byt obrazom ducha a kultura by mala davat cloveku silu, nemala by ho handicapovat v prostredi. ked si to Romoviaa uvedomia, ze maju byt na svoje romstvo hrdi, mozno sa aj ta chudoba bude znasat lepsie.

5. Vyzva k inteligencii tam je - prebrat zodpovednost za tento stav a pomahat. Je to vyzva k tym, ktori si toto vsetko uvedomuju. Nestotoznujeme romsku kutluru s etnicitou (biologicky), pretoze vela ludi vyrastlo mimo romskeho prostredia a dnes, ako sa hovori, su z nich vacsi gadzovia ako samotni gadzovia casto z akejsi hanby skodia romskej kulture viac ako ktokolvek iny resp. siria o nej nepravdy. Kazdy nech si vyberie, ale kazdy nech za to nesie zodpovednost. navyse vyzyvame aj Neromov, ktori v romskom prostredi posobia, aby informacie o potrebe ochrany ormskej kultury v komunite sirili, aby o tom hovorili, aby ludi posilnovali vo viere, ze romstvo nie je handicap.....

 

atd, atd...