Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

Quoted post

bojovnicka1488

#248 Re: pietruchova do basy?

2013-10-23 03:10

#244: ja - pietruchova do basy?

Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd:

 

Čl.10

 

1. Každý má právo na slobodu prejavu. Toto právo zahŕňa slobodu zastávať názory a

prijímať a rozširovať informácie alebo myšlienky bez zasahovania štátnych orgánov a bez ohľadu na hranice. Tento článok nebráni štátom, aby vyžadovali udeľovanie povolení  rozhlasovým, televíznym alebo filmovým spoločnostiam.

Všeobecná deklarácia ľudských práv (Charta ľudských práv):

ČLÁNOK 19

Každý má právo na slobodu presvedčenia a prejavu. Toto právo nepripúšťa, aby niekto trpel vinu pre svoje presvedčenie a zahŕňa právo vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie a myšlienky akýmikoľvek prostriedkami a bez ohľadu na hranice.

Podľa Ústavného súdu je verejný činiteľ povinný strpieť vo svojej práci filmovanie alebo fotenie a nie je k tomu potrebný jeho súhlas. Do súkromia osôb, a teda aj do predmetu ochrany osobnosti patria zásadne otázky týkajúce sa ich intímnej sféry. V prípade výkonu ústavnej alebo zákonnej právomoci verejných činiteľov na verejnosti ide o diametrálne odlišné otázky verejnej a nie súkromnej sféry, ktoré nemožno v žiadnom prípade považovať za súčasť ich základného práva na súkromie. Ak sa fotografia robí jednoznačne pri výkone verejnej funkcie alebo výkone verejných vecí, možno fotografovať bez obmedzenia (teda bez ohľadu na to, na aké účely sa fotografia vyhotovuje a bez privolenia). Súdy výslovne uvádzajú, že za súčasť základného práva na súkromie a ani prejav osobnej povahy nemožno u verejného činiteľa považovať výkon jeho zákonom upravenej služobnej právomoci na verejnosti. Výkon verejných vecí teda nepodlieha ochrane súkromia a na fotografovanie v takom prípade nie je nikdy potrebné privolenie (napr. pri prejave politika, pri zákroku policajta, pri výkone práce moderátora, pri športovom výkone športovca na pretekoch, na verejnom zasadnutí obecného zastupiteľstva). http://www.korupcia.sk/zakony/97-medialne/227-fotit-a-natacat-verejnych-cinitelov-moze-kazdy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Replies

ja

#251 Re: Re: pietruchova do basy?

2013-10-23 06:53:53

#248: bojovnicka1488 - Re: pietruchova do basy?

normalne uvazujem ze podam trestne oznamenie, viem este o dvoch zakonoch, ktore porusila.....

a takato katastrofa sa tu pasuje za bohynu mudrosti.....