Deklarácia Stop "eutanáziám z ľahostajnosti" v ZSS

Quoted post


Hosť

#21 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 18:09

#20: ??? - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

toto všetko ,čo tu píšeme sú naše skúsenosti,problémi ,ale nie riešenia.....stále neviem kto má zadpovednosť za nesvojprávneho,dementného alebo inak psychicky chorého pacienta - klienta...naozaj môže byť iba tak prepustený po vyšetrení na ulicu?.....osobne si myslím,že zodpovednosť má ZSS,pretože je to ich PLATIACI KLIENT  a mal byť mať zabezpečenú sústavnú ošetrovatelskú starostlivosť....ako si to technicky vyriešia jednotlivé ZSS je ich starosť....navrhujem zvýšiť počet sestier v nočných službách,aby mohla niektorá z klientom odísť na vyšetrenie....nie ,že je tam 1 opatrovatelka na viac ako 100 klientov....a najlepšie s autom,aby sa mala ako vrátit späť,ked bude klient hospitalizovaný,pretože sanitka naozaj nie je taxík.....sanitka vozí chorých ,ktorí to potrebujú....autom isť za vozidlom RZP a byť ihned k dispozícii ako doprovod svojmu klientovi.......toto je velmi jednoduché riešenie nato stačí len dobrý managment....

Replies

???

#22 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 18:37:39

#21: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

Myslím si, že v tomto konkrétnom prípade by to úrad pre dohľad nad zdrav. star. vyhodnotil ako zanedbanie starostlivosti. Veď predsa neboli zohľadnené možnosti toho človeka dostať sa bezpečne domov. Rozhodne si nemyslím, že by psychicky chorý človek mal byť nočnou hodinou pustený domov a ešte k tomu sám. to je neskutočný hazard a nielen so životom a zdravím tohto konkrétneho "pacienta" ale aj tých, ktorých by rozrušený, vystrašený a prípadne aj agresívny stretol cestou do ZSS. Ak by vôbec bol schopný nájsť cestu.

Auto so sestrou 24 hodín k dispozíci je v súčasnej ekonomickej situácii nereálne, lebo sestra ak je v ZSS je potrebná tam, ako doprovod by prípadne stačila opatrovateľka, len to by muselo byť k dispozícii referenčné vozidlo, (čo by mohlo aj nemuselo byť problémom), vodičský preukaz by musel mať každý zamestnanec a navyše by aj takýto zamestnanec potreboval sprievod s postihnutým občanom. No a v dobe neustáleho a večného šetrenia by žiadny riaditeľ nedal povolenie na službu 2 ďalších ľudí, ktorí by navyše slúžili (pre prípad potreby). treba si uvedomiť, že nie v každej službe sa volá RZP.

Sústavná ošetrovateľská starostliovsť sa poskytuje v nemocnici. ZSS sú predsa len koncipované inak. Ošetrovateľská starostlivosť sa môže poskytovať, ale najmä v rozsahu v akom by túto starostlivosť poskytovala v domácom prostredí terénna sestra.  Veď sa aj volajú domov (aj keď s týmto názvom by som dosť polemizovala) Inak keď zdravotnícke zariadenie preberie do starostlivosti obyvateľa zariadenia, tak až do jeho návratu by logicky malo zodpovedať ono. Predsa ZSS nemôže zodpovedať za ľudí, ktorí sa napr. liečia v nemocnici alebo v liečebni. Možnosťou by bolo snáď zotrvanie v nemocnici do rána na pozorovanie. treba si uvedomiť, že keď už raz RZP zoberie niekoho do nemocnice, tak tam musí byť život ohrozujúca indikácia, ktorá aj keď sa nepotrvdí, pozorovanie do rána nemôže byť na škodu toho človeka.

I opatrovateľka na 100 ľudí je nereálne, také veľké oddelenie neexistuje a každé oddelenie musí byť pokryté službou. Ak sa samozrejme nejedná o penzión, tam je systém iný, tam by mali byť umiestňovaní iba seniori, ktorí sú sebestační.