Deklarácia Stop "eutanáziám z ľahostajnosti" v ZSS

Quoted post

Hosť 2

#2 ZSS

2013-08-28 05:58

To čo sa stalo, je naozaj neodpustiteľné... ale prečo hneď hádžeme všetky zariadenia do jedného vreca? V koľkých zariadeniach sa starajú vzorne o svojich klientov. Akým právom hneď znevažujeme prácu všetkcýh ľudí, ktorí sa dennodenne venujú starým ľuďom a odvádzajú dobrú prácu. Prečo nie sme konkrétni? Schovávať sa za "všetky ZSS" je nekorektné! A tým, ktorých sa to týka je to v podstate jedno, pretože keby to tak nebolo, nemohlo by sa toto stať.

Replies


Hosť

#3 Re: ZSS

2013-08-28 06:30:59

#2: Hosť 2 - ZSS

Sociálna starostlivosť je v zariadeniach poskytovaná, neposudzujeme kvalitu sociálnej starostlivosti, ale posudzujeme zdravotnú starostlivosť v ZSS, ktorá nie je ani v jednom ZSS reálne a správne poskytovaná,  - pozrite si podrobne body deklarácie.

Sociálna starostlivosť = opatrovateľská a sociálne terapie ... je poskytovaná v ZSS ... ich prácu neznevažujeme

Zdravotná starostlivosť = ošetrovateľská a špeciálna paliatívna a hospicová ...je neposkytovaná v ZSS = diskriminácia bezbranných ťažkochorých pacientov, aj umierajúcich , ktorým nie je poskytovaná starostlivosť profesionálne. Láska a profesionalita spojená so zodpovednosťou. Tá absentuje.

 

 

Petra Poláková

#6 Re: ZSS

2013-09-01 15:59:05

#2: Hosť 2 - ZSS

Dobrý deň,

asi ste nesprávne pochopili účel deklarácie, ktorá má predovšetkým poukázať na nutnosť prepojenia zdravotnej a sociálnej starostlivosti. Situácia v ZSS po celom Slovensku je žalostná. Zariadeniam chýba potrebné materiálno - technické vybavenie, ale aj personál. Zaiste existujú aj zariadenia, ktoré sa "vzorne starajú o svojich klientov", treba však definovať, čo si predstavujeme pod vzornou starostlivosťou? Podľa mňa je to zabezpečenie takej starostlivosti, ktorá zodpovedá aktuálnym potrebám klienta - či už sociálnym, alebo zdravotným - a poskytuje mu komfort. Kým je človek mobilný, zvyčajne si dokáže zabezpečiť svoje potreby sám. Ale ak nie... Je komfortá nepolohovateľná posteľ? Jedlo, ktoré Vám nechutí, no iné nedostanete? Rany, ktoré Vám nevedia odborne ošetriť? Sondu, či katéter, ktoré Vám nikto nezavedie? Sprcha v lepšom prípade obdeň, v horšom raz za týždeň? Polohovanie, ktoré Vám nikto nezabezpečí? Oxygenátor detto? O rehydratačných infúziach môžete tiež iba snívať. Slnečné lúče a čerstvý vzduch čerpáte len z pamätí. Starostlivosť dokáže vyzerať aj inak. Vy to viete, my v to dúfame a chceli by sme, aby to tak vyzeralo všade. Chceme lepšiu starostlivosť  pre všetkých. Podporte nás, podporíte tým aj seba.