Zachráňme Staromestské ihrisko Kontakt!

Quoted post

Jana

#9 TO, CO STOJI PRED CAFE KONTAKT PREDSA NIE JE IHRISKO.

2013-08-18 19:07

dnes doobeda som prechadzala Venturskou okolo "staromestskeho detskeho ihriska" a vsimla som si vyzvy na podpis peticie. uz pred par tyzdnami som sa pytala znamych, koho napadlo umiestnit do stredu pesej zony stareho mesta kontajner ale bolo mi jasne ze ide o nejaky "kreativny projekt", ktoremu sa patri dat lajk. vnutorne fandim kadejakym podobnym projektom a iniciativnym ludom a preto som az doteraz naivne verila, ze autori projektu chcu iba poukazat na to, ze aj v starom meste ziju deti ale ak sa chcu pohupat, musia si vystat rad v medickej. osatne ihriska v starom meste su v zufalom stave alebo uz neexistuju.
Zaujimave ale je, ze odkedy sa zacalo hovorit o predcasom odstraneni "staromeskeho detskeho ihriska", este nikto nenapisal, ze TO, CO STOJI PRED CAFE KONTAKT PREDSA NIE JE IHRISKO. Vzdy ked som prechadzala okolo, len som sa pousmiala nad tym nazvom, ale po tom, co som zistila, ze prebieha pateticky boj proti zruseniu "ihriska", mi to nedalo. V starom meste som sa narodila, na staromestskych detskych ihriskach som vyrastla a v starom meste vychovavam svoje 2 deti. Mam svoje deti naozaj ucit, ze to, co stoji v strede pesej zony maju volat ihrisko? nezda sa vam to vsetkym trochu morbidne? Par rokov dozadu sme boli s manzelom v Buenos Aires a tam sa deti v centre mesta "hrali" v kontajneroch... ale v takych ozajstnych... mam tu fotku (bohuzial) dodnes v hlave

Replies


Hosť

#10 Re: TO, CO STOJI PRED CAFE KONTAKT PREDSA NIE JE IHRISKO.

2013-08-18 20:13:47

#9: Jana - TO, CO STOJI PRED CAFE KONTAKT PREDSA NIE JE IHRISKO.

Janka, ale to ihrisko je projekt, ktory je docasny/povodne do konca decembra/ a vobec nema suplovat klasicke detske ihriska. Je to priestor, kde sa deti mozu pohrat, precitat knizky, pohojdat, nieco nakreslit, ale aj priestor, kde su mozne male divadelne formy, citacky, je to aj hudobna skrinka z recyklovanych materialov. Na noc sa zavrie, aby bol antivandalovy a rano sa opat vycisti, takze ta forma ma zmysel. Keby aspon ostali v Starom meste tie ihriska, ktore tam boli, bola by to parada../e.g. ursulinky.../, ale teraz tam nic nie je, bohuzial. Kontajner znie pejorativne v preklade do slovenciny, ale z hladiska plug-and-play architektury sa berie ako recyklovany modularny prvok s pevnou konstrukciou, nie ako kontajner na smeti...Nie je to nic nove, najdete to v Londyne, Viedni, Berline, Amsterdame, Soule, Mexiku, Sao Paule, Tokiu.... a vzdy forma iba nasleduje funkciu.

Liza

#12 Re: TO, CO STOJI PRED CAFE KONTAKT PREDSA NIE JE IHRISKO.

2013-08-22 18:29:35

#9: Jana - TO, CO STOJI PRED CAFE KONTAKT PREDSA NIE JE IHRISKO.

Pani Jana,

napíšte prosím, ktoré detské ihrisko v SM je v zúfalom stave. Medická, Slubekova, Jedlíkova, Grasska boli nedávno komplet rekoštruované.Jakubák a Fajnorko sa čiastočne rekoštruovali minulý rok, ale sú v OK stave. Mám o tom detailný prehľad. Pribudol hrací kútik na Šafku. A Búdková nepatrí SM, tam sa investovať nedá. Namiesto toho SM zariadilo otvorenie kúpaliska na Búdkovej (a vysponzorovalo), tam sa tiež deti môžu realizovať (jasné že nie ročné). Audit ihrísk urobilo v spolupráci so SM RC Prešporkovo, teda mamičky s deťmi.

Gozo

#15 Re: TO, CO STOJI PRED CAFE KONTAKT PREDSA NIE JE IHRISKO.

2013-09-04 09:17:58

#9: Jana - TO, CO STOJI PRED CAFE KONTAKT PREDSA NIE JE IHRISKO.

Pani Jana,

namiesto farebneho kontajneru pre deti tam napriklad mohla byt obrovksa zastresena terasa restauracie kam by sme si ani my a asi ani vy nemohli dovolit sadnut, pripadne by tam mohli byt ozrutne kovove nohy alebo ina cast ludkseho tela, s ktorej odstranenim by malo mesto nekonecne problemy a museli by sme ju tam znasat roky.