Žiadosť o posunutie náb. výchovy a zavedenie predmetu mytológia

František

/ #21

2016-05-19 18:37

Petícia nie je formulovaná najštastnejšie. Predmet mytologia je od veci nevnimajuc ine.

Čo však oceňujem, a čo je veľmi správne je hlavná myšlienka - zabranenie indoktrinacie.

Mohol by som sa rozpísať ku každému komentáru, ktorý som videl na nete ako reakciu na túto petíciu, kde by som argumentoval tým, čo som si osvojil z knihi Richarda dawkinsa - Boží blud. Avšak vo väčšine prípadov by to bol zabitý čas.

 

Spoločný menovateľ všetkých komentárov je to, že väčšina z nás je presvedčená o svojej pravde, a na facebooku pocíti, že hneď môže v minúte zareagovať. Avšak sú ľudia, ktorí o bullshite okolo náboženstiev si spravili svoju domácu ulohu - vyskum - a rozumejú problematike viac než ktokolvek iný. Dawkins v tomto patrí k špičke.

 

Preto by pre mňa bolo prijateľné, práve zavedenie podobnej literatúry do učebných osnov. Je pre mňa nepochopiteľné, ako v roku 2016 môže vzdelávací systém dovoliť stav, kde decko ma 1 hodinu biologie, kde sa učí o evolucii a po tom hodinu náboženstva, kde mu tlačia do hlavy kaleraby. Jednoducho 2 nazory su prezentovane obe ako pravda, napriek tomu že su v kontradikcii. Decko, ktoré nemá v hlave ešte dobre natrenovany bullshit detector, to asi velmi neoceni, a azda ostane zmetene.

 

Ako krpec som musel chodit do kostola, matka je veriaca. Kiez by BOH dal aby, mi citala z knih o fyzike, nie z bibLIE.