Viac umenia do Domu umenia

Návštevník

/ #10 Pripomienka

2016-04-03 17:39

Vážený pán Macek.

Mal by som komentár iba k jednému bodu a to je fakt čo  Kunsthalle Bratislava robí pre umenie. Je ľahké tvrdiť že ľudia nemajú vzťah k umeniu, že mu nerozumejú, že ho malo vyhladavaju. No pri dlhšom skúmaní by sme zistili že tento vzťah je potrebný budovať už od malička, a práve v tomto období žiadne systematické budovanie vzťahu na slovenských školách nie je. V západných krajinach, kde vzťah umenia je lepšií môžeme vidieť niekoľko aktivít a programov, ktoré ponúkajú galérie uz pre deti. 

Podobné aktivity ako ste už v peticií spomínali má aj Kunsthalle, aktivity pre školkarov, mamičky z deťmi, stredoskolakov či experimentálne umenie aj pre vysokoskolakov. Vo vašom texte znie návšteva škôlkarov, dehonestujuco, ako keby vôbec neboli relevantný návštevníci galérii. A práve by som týmto mladým návštevníkom pripisoval naopak dolezitost. Aj tieto zásluhy má Čarný na tom. 

Diváka nezaujímajú Vaše osobné problémy a hádky. Vaša neobjektívna zaujatosť voči Kunsthalle iba škodí umeniu, a jeho vzťahu k dívakoví, zastavuje rozvíjanie sa umenia na slovensku, pretože Vy ste napísali petíciu. Pýtam sa mohol by pán Čarný spísať petíciu viac umenia do sedf? Ustál by sedf v jeho sčitaniu návštevníkov? Dáva naopak priestor sedf fotografickým súčastným inštalácia? No nespravil to, emócie a osobnu zaujatosť potlačil kvoli vacsiemu posolstvu, a zodpovednosti ktorú má voči divákovi a umeniu ako takému. Nesnažím sa idealizovať pána Čarného, iba som chcel poukázať aj na jeho zásluhy a krivdu ktorú ste na neho vzniesli.