Otcovia a mamičky Slovenska, vzbúrme sa a zdvihnime hlavy!

888

/ #165 Vychovavat z almuzny sa neda

2015-06-19 11:01

O čom príspevky sú?

Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do veku 3 resp. 6 rokov.

Výška rodičovského príspevku v súčasnosti je 203,20 Eur.

Pri súčasne narodených dvoch alebo viac deťoch sa výška rodičovského príspevku zvyšuje o 25% na každé dieťa, tzn. že výška rodičovského príspevku pri súčasne narodených dvojčatách sa vypláca v sume 254 Eur, pri súčasne narodených troch deťoch je suma rodičovského príspevku 304,80 Eur.  

 

Prídavok na dieťa je štátna sociálna dávka, ktorou prispieva štát na výchovu a výživu dieťaťa. To znamená na pomoc pri starostlivosti až do dospelosti (25 rokov). A práve tu si treba uvedomiť, že nielen kým sme na rodičovskej dovolenke (neviem kto to tak nazval :)), ale počas celého dospievania. Práve výška tohto príspevku je smiešna, keďže výdavky na školopovinné deti sú oveľa vyššie ako pri deťoch do troch rokov veku.

Výška prídavku na dieťa v súčasnosti je 23,52 Eur.

Nie je až taký problém výška rodičovského príspevku, ktorý súhlasím, by mal kopírovať výšku minimálnej mzdy, ale problém je prídavok na dieťa, ktorý je veľmi nízky. Bežne dá rodič neplánovane na dieťa 100 eur mesačne. Neplánovane znamená výdavky na lieky, cestovné za lekárom, plienky navyše, školné, výlety, učebnice a pracovné zošity, a mnoho iného... Na takéto výdavky, by mali byť prídavky na dieťa. Súčasná výška vôbec nekopíruje potreby detí.

 

Naozaj škoda, že článok k tejto petícii je tak narýchlo napísaný. Má veľa nedostatkov a preto s ním úlne nesúhlasím a nedávam svoj podpis.