Petícia na zrušenie nástrojov psychiatrie na územi SR


Hosť

/ #65

2015-04-10 06:40

Pojmy, z ktorých ide obava

Nedobrovoľná hospitalizácia
V prípade pacientov v akútnej fáze psychózy, ťažkej depresie alebo mánie je hospitalizácia nevyhnutná z hľadiska potreby odoznenia akútnych symptómov ako bludy, halucinácie, suicidálnych myšlienok, príliš exhaltovaného správania, nekontrovateľných impulzov vedúcich k nežiadúcemu správaniu.

Ľudia s psychotickým ochorením si v akútnej fáze neuvedomujú svoje ochorenie. To svet sa im zdá byť iný, nerozoznávajú medzi realitou a vlastnými predstavami. V prípade ohrozenia vlastného života alebo života existuje možnosť nedobrovoľnej hospitalizácie. V praxi to znamená, že ambulantný psychiater, niekedy  záchranná služba, príbuzní odvezú pacienta do nemocnice napriek jeho nesúhlasu. Niekedy je nevyhnutná asistencia polície, na zvládnutie agresivity. Sú to naozaj hraničné situácie, bohužiaľ často krát nie je iné východisko.

Pacient však nezostáva „zatvorený na psychiatrii“ bez svojich práv. Po odoznení najakútnejšieho stavu je na oddelení navštívený zástupcom súdu, ktorý prešetrí, či nedobrovoľná hospitalizácia bola v súlade s právami. Pacient svojim podpisom potvrdí alebo nepotvrdí súhlas s hospitalizáciou. Stáva sa zriedka, že pacient odmieta zostať na oddelení, lebo nastavenie na lieky väčšinou spôsobia upokojenie a zmiernenie najakútnejších symptómov.

 

Elektrošoky - Elektrokonvulzívna terapia (ECT). Základom liečby ECT je vyvolávanie tzv. epileptiformných záchvatov pomocou striedavého elektrického prúdu. Tento prúd je upravený na hodnoty 300-400 mA a s frekvenciou 50 Hz, ktorý sa aplikuje 0,2 až 1,5 sekundy. Výkon sa robí v celkovej anestézii, takže pacient zákrok vôbec nepociťuje.  

Využíva sa najmä pri liečbe: ťažkej depresie (nebezpečenstvo samovraždy, netolerancia antidepresív resp. tzv. farmakorezistentné depresie); mánie (najmä s veľmi výraznou psychomotorickou vzrušenosťou alebo taktiež s odolnosťou na lieky); ak je  nedostatočná alebo chýbajúca odpoveď na liečbu pri schizofrénii alebo pri liečbe schizoafektívnych porúch; farmakorezistentných  katatonických stavov.

Skúsenosti ľudí, ktorí prešli ECT sú rôzne, najmä čo sa týka nežiadúcich účinkov. Môže nastať narušenie krátkodobej pamäte, bolesti hlavy, dezorientácia, ktoré však po čase ustúpia. V každom prípade však táto liečba zaručí rýchly ústup symptómov a skrátenie hospitalizácie.
Psychoterapeutické a psychosomatické oddelenia.