Nesúhlas so zriadením škôlky v priestoroch ZŠ Lichardova 24

Michal Jaloviar
Autor petície

/ #12 Čo sa zatiaľ udialo a ďalšie kroky

2014-01-31 15:18

Dobrý deň/Ahojte,
chcem vás informovať o aktuálnej situácii.

Pravdepodobne viacerí sme boli včera zaskočení a nahnevaní spôsobom nekomunikácie s rodičmi ohľadom plánu zriadenia škôlky nad jedálňou. Iniciatíva dostať poriadnu odpoveď na otázku aké bude mať dopady zriadenie tejto škôlky na fungovanie školy vznikla v 5.B a ďakujem všetkým, ktorí ste sa pridali. Je pravdou, že informácie o zriadení škôlky boli na Rade školy a Rade rodičov už skôr, no diskusia sa odkladala až na 30.1.. Problém je, že štandardnou cestou už do hlasovania 3.2. nevieme urobiť nič a napriek vyjadrenému nesúhlasu Rady rodičov so škôlkou, o ktorom informovala pani riaditeľka 10.12. na Rade školy, nebol uskutočnený žiadny oficiálny krok na riešenie.

Od dneška sa snažíme rôznymi cestami dostať k maximálnemu počtu rodičov informáciu o on-line petícii (info e-mailom, písomná informácia v škole, zdieľanie medzi rodičmi). Cieľom je získať čo najviac podpisov pre prípad, že budeme naozaj musieť túto tému riešiť na pôde Mestského zastupiteľstva, ktoré má v pondelok poobede hlasovať o prenájme priestorov pre škôlku.

Včera a dnes boli kontaktovaní viacerí poslanci Mestského zastupiteľstva a informovaní o situácii.

Včera večer som poslal žiadosť o stretnutie s vedúcou odboru školstva na meste, p. Mgr. Zapletajovou, čo sa napokon aj po viacerých mejloch v priebehu doobedia podarilo. V zložení Jarinová, Seidlová a Jaloviar sme sa dozvedeli, že do dnešného dňa mesto dostávalo zo školy informácie, že je všetko v poriadku a všetci so zámerom súhlasia. Vinu za nedostatočnú komunikáciu posúvajú na úroveň štatutára školy. Záujmom mesta je vytvoriť nové miesta pre škôlkárov a toto je pre mesto príležitosť ako to urobiť bez potreby financovania z ich strany. My sme hovorili hlavne o tom, že máme obavu ako bude zabezpečený vyučovací proces, keď škola potrebuje ďalších minimálne 5 tried do budúcnosti (na prvom stupni sú po 3 triedy, pribudne technické vyučovanie,...). No a k tomu pribudne potreba presťahovať 3 triedy kvôli škôlke.....

Oceňujem celkom konštruktívnu debatu, ktorej výsledkom bolo, že jedinou možnosťou je, že Rada školy požiada pani riaditeľku školy o prípravu detailného plánu ako bude vyzerať organizácia školy v podmienkach po vytvorení škôlky a ako sa vysporiada aj s požiadavkami na nové triedy v najbližších rokoch. V tomto pláne bude popísané aj to, ako sa bude diať delenie tried a výučba v odborných učebniach, zlučovanie tried, ďalšie rušenie odborných učební, v ktorých priestoroch budú vytvorené nové triedy a pod.. Termín pre predloženie Rade školy bude pondelok 8.00 h (podľa poslednej informácie).

Na základe tohto detailného vysvetlenia môžu potom nastať 2 možnosti:

1. Pani riaditeľka nás presvedčí, že naše obavy boli úplne zbytočné, lebo sme nemali dostatočnú informáciu a žiaci na ZŠ Lichardovej nebudú negatívne ovplyvnení vznikom škôlky. V tomto prípade naša iniciatíva skončí a môžeme byť spokojní, že je všetko s o.k. ...... a samozrejme bude treba vylepšiť prácu a komunikáciu v Rade školy, Rade rodičov a vedení školy.

2. Pani riaditeľka nás nepresvedčí, budeme naďalej vidieť hrozbu, že vyučovací proces bude menej kvalitný, že zámer nie je domyslený a na školu to bude mať negatívne dôsledky. V tomto prípade nám ostáva jedine aktivovať všetkých poslancov a zúčastniť sa na Mestskom zastupiteľstve a snažiť sa o odloženie hlasovania.

Od Rady školy by som mal dostať preposlaný tento dokument, tak využijem tiež tento kanál na posunutie ostatným rodičom v pondelok čo najskôr. Asi sa nebude môcť zohľadniť názor každého a finálne rozhodnutie bude musieť urobiť Rada školy, no budem rád ak vyjadríte potom svoj názor (demokracia je diktatúra väčšiny:)

Ešte raz ďakujem, že nie sme ľahostajní a dúfam, že to celé dopadne dobre pre školu a v prospech jej žiakov.

Michal Jaloviar