Zmena zákona o voľbách

petervv

/ #18 Základ Volebného zákona v ústave

2013-10-15 08:46

Návrh základných princípov Volebného zákona v Novej Občianskej ústave SR:
Forma demokracie kombinácia priamej a zastupiteľskej demokracie.
Oprávnení voliči, ktorí chcú uplatňovať svoje právo účasti na moci osobne, uplatnia ho formou hlasovania v NR SR o všetkých právnych normách SR elektronickou formou. Budú sa nazývať Priami voliči /priamy volič/.
Oprávnení voliči, ktorí nechcú uplatniť svoje právo na moci, určia svojho zástupcu /dajú svoj mandát/ inému priamemu voličovi alebo politickej strane, ktorí ich budú zastupovať v NR SR. Počet mandátov v NR /100 %/ sa rovná počtu platných hlasov odovzdaných vo voľbách do NR SR. Každá strana aj priamy volič budú mať pri hlasovaní toľko hlasov, koľko dostanú mandátov pri voľbách do NR SR.

Poznámka: Národná rada SR už nebude mať 150 poslancov, ale bude tvorená počtom mandátov, ktoré v jednotlivých voľbách budú odovzdané. Taktiež súčasná odmena za volebný výsledok, ako aj všetky odmeny terajších poslancov a strán budú delené počtom mandátov pre jednotlivých priamych voličov a politické strany, ktoré budú zastupovať ostatných voličov počas volebného obdobia podľa počtu a v pomere získaných mandátov.
Zasadnutia NR SR už nebudú v takej forme ako v súčasnosti, ale vo forme elektronických internetových videokonferencií a blogov. Možnosť hlasovania bude trvať niekoľko hodín až dní /samozrejme elektronické sčítanie hlasov - mandátov sa uskutoční až nakoniec po určenej dobe na hlasovanie/. Videokonferencie a blogy bude môcť sledovať ktokoľvek, kto sa pripojí na server NR SR, ale zapojiť sa do nich môžu len zvolení priami voliči a určení poslanci za politické strany. To samozrejme nevylučuje širokú diskusiu k prerokovanému zákonu na blogoch jednotlivých priamych voličov a politických strán, nepolitických organizácií, spolkov apod.

Neodovzdané a neplatné voličské mandáty vo voľbách do NR SR nebudú počas volebného obdobia uplatnené.
Elektronické hlasovanie vo voľbách do NR SR ako aj pri schvaľovaní právnych noriem v NR SR bude bezpečnostne zabezpečené elektronickým overovaním mandátu /občianský preukaz s bezpečnostným čipom, alebo elektronický podpis, alebo EOK a p./
Občan - oprávnený volič, ktorý nemá možnosť voliť prostredníctvom vlastných elektronických zariadení, môže voliť v určenej volebnej miestnosti, ktorá bude zriadená a vybavená na tento účel v mieste alebo obvode jeho bydliska. Chorý alebo nemobilný občan oprávnený voliť, môže taktiež požiadať miestnú alebo obvodnú volebnú komisiu o návštevu, ktorá k nemu vyšle mobilnú komisiu vybavenú mobilnými elektonickými zariadeniami na voľby. Voľby do NR SR budú trvať viacej dni, aby bolo umožnené, čo najväčšiemu počtu oprávnených voličov zúčastniť sa týchto volieb. Voliť je možne z akéhokoľvek miesta na Zemi alebo vo vesmíre, ktoré má pripojenie na internet.

http://www.facebook.com/groups/244969662245388/