Deklarácia Stop "eutanáziám z ľahostajnosti" v ZSS

Petra Poláková

/ #12 Re: Re: Re: ZSS

2013-09-06 21:14

#10: ??? - Re: Re: ZSS

Ubezpečujem Vás, že som, kto som, vy ma už poznáte, tak prečo ste sa nepredstavili?

A teraz k Vašim otázkam:Koľkokrát som jedla stravu pripravenú v zariadeniach? Veľakrát. Aj školskú, aj študentskú, aj ústavnú, aj pracovnú z rôznych organizácií. Ja osobne nie som náročná na jedlo, napriek tomu nerozumiem, prečo by si seniori nemohli vyberať z jedál. Je to také...  civilizované, nemyslíte? Naozaj by som sa nerada na sklonku života cítila ako vo väzení a ku komfortu patrí napríklad aj výber stravy. Doma si tiež vyberiete, čo si chcete navariť. Viete, čo mi raz povedal jeden pán v Hospici? Že by si strašne rád dal sviečkovú. A oni mu ju navarili. O tom to je.

Stravovacia komisia - a  teraz Vás prekvapím - nielen, že viem, že existuje, ale ešte som aj bola členkou. Vybojovalo som servítky a solničky a dodnes som na to patrične hrdá.

ADOS - viete, čo je ADOS? Rozložím: agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti. A teraz príde niečo zásadne proti mojej vlastnej logike: načo volať ADOS niekam, kde je zamestnaná sestra, teda by tam mala byť ošetrovateľská starostlivosť zabezpečená? Asi je niekde chyba. Žeby práve na túto chybu poukazovala deklarácia?

Absencia hygieny u niektorých ľudí, žiaľ, máte pravdu. Čo považujem za štandard? Aby človek nesmrdel, to by mi celkom stačilo. Z mojej praxe môžem povedať, že nikomu ešte denné umývanie nevadilo, radi si na to zvykli. Vy máte snáď inú prax?

To polohovanie na tých váľandách by som naozaj chcela vidieť, ako sa zabezpečuje. Vlastne nie.  Celkom mi stačí vidieť tie dekubity.

Viete, čo je oxygenátor? Viete, načo a kedy sa používa? Prosím, najskôr  si zistite základné informácie a ja potom rada odpoviem na Vaše otázky. Zanedbanie pitného režimu?  A teraz Vás naozaj upodozrievam, pracovali ste niekedy s imobilnými ľuďmi? Celý Váš príspevok pôsobí dojmom, že vôbec neviete, k čomu sa vyjadrujete. Aj pohár vody niekedy zabíja.

Mám známeho vozíčkara, dalo by sa povedať, že je to dokonca môj blízky priateľ. Chodíme občas na pivo (samozrejme len keď je vonku pekne a vyberáme si bezbariérové terasy), aj na obed. Je kvadroplegik, takže som ho aj kŕmila.  Nie je vozíčkar, ako vozíčkar, nechcete mi snáď nahovoriť, že v tých reštauráciach bezvládnych ľudí kŕmia pracovníci v ZSS? Ak áno, klobúk dole.

Prepojenie - a teraz opakujem to, čo vidíte v celej deklarácii - má byť prepojením ošetrovateľskej a sociálnej starostlivosti. V prospech pacienta (zámerne píšem pacienta, pretože imobilný človek v ZSS je predovšetkým pacient).