Petícia za obnovu koncertov a pôvodných otváracích hodín

ja

/ #2 Re:

2013-08-12 07:34

#1: V súvislosti s otázkou hluku a otázkou zdravia občanov má nesmierny význam tzv. prvý zákon, a to je Ústava SR (publikovaná v Zbierke zákonov ako zákon č. 460/1992 Zb.). V čl. 44 Ústavy je uvedené, že každý má právo na priaznivé životné prostredie, každý je povinný chrániť a zveľaďovať životné prostredie a kultúrne dedičstvo. Nikto nesmie nad mieru ustanovenú zákonom ohrozovať ani poškodzovať životné prostredie, prírodné zdroje a kultúrne pamiatky. V uvedenom ustanovení Ústavy SR je zahrnuté aj tzv. právo na ticho.

Podľa §127 Občianskeho zákonníka - "vlastník/nájomca veci (bytu/domu) sa musí zdržať všetkého čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami“.

 

Právo na ochranu pokojného užívania bytu či domu má jeho vlastník, ale aj nájomca – oprávnený držiteľ.


Pokiaľ susedia robia nadmerný hluk v nočných hodinách porušujú §47 ods. 1 písm. b) zákona o priestupkoch č. 372/1990 – rušenie nočného kľudu – príslušným orgánom na riešenie je polícia a obvodný úrad.