Zastavme projekt "revitalizacie" parku pri Karpatii v Humennom

Prezívka

/ #99 Re:

2013-04-18 23:55

#96: park 1 -

Fontánu treba. To nie je tak, že vy si poviete, že netreba a ja si poviem, že treba. Každý súdny urbanista a ekológ v dnešnej dobe klimatických zmien do akéhokoľvek kúska mestskej zelene navrhne vodný prvok. Na jazierko je park malý, takže fontána je ideálna. Z hľadiska estetiky mne k hotelu a kockám naokolo pasuje súčasný tvar, možno trochu upraviť, zmeniť materiál... ale to je o architektoch, čo je ďalšia kategória. Najprv by sa mali vyjadriť ozajstní odborníci a nie my, laici - "mne sa to páči" a "mne nie".
Ak by sme sa mali stále obávať najhoršieho, že tam budú chodť opilci močiť, hocikto znečisťovať, resp. rodičia by nechávali chodiť po fontáne deti, môžeme to zabaliť vôbec. Opilci močia všade, aj občania znečisťujú všetko KÝM NIEKTO (napríklad VY) nevytočí napr. 159 a nezavolá Mestskú políciu kvôli porušovaniu verejného poriadku. Ak rodič necháva chodiť decko po okraji fontány a dieťa si rozbije hlavu, je jednoznačne chyba rodiča, že také niečo dovolil. Nemožno viniť architekta, projektanta, staviteľa, nebodaj prevádzkovateľa! Treba upozorniť rodiča. My nie sme ako blbí Američania. Dúfam. Je to aj o mentalite ľudí.

Prevádzkové náklady fontány na námestí sú vraj okolo 20000€ ročne. A to bola ešte niekoľkokrát opravovaná, strácala sa voda - presakovala a - samozrejme - niečo stála.  Neverím, že prevádzkové náklady na existujúcu po renovácii by stáli viac ako 1/4 tej z námestia. Mesto má na iné srandičky, tak prečo nie na fontánu? Viete koľko bolo v meste v r. 1982 verejných fontán? Štrnásť. Pravda, nie všetky fungovali.
Vaľová chce kamerový systém v parku. Medzi stromami jej to bude hovno platné, lebo cez stromy nič neuvidí - len ak ich naozaj vyrúbe. Ale ak by mala pokrytú plochu pri fontáne a chodníky po obvode, stačilo by. Ale to by musel na dispečingu MP sedieť človek, ktorý dokáže pozorne sledovať  monitory a okamžite hlásiť hliadke problémy. Partie podnapitých parkom prechádzať letom budú naďalej, to si nerobte ilúzie - funguje bar, pálenka a hormóny urobia svoje - môže tam byť aj priamy prenos HBO.

Inak pozor na terminológiu - zeleň a stromy nie sú jedno. Zeleň, to je akákoľvek flóra/rastliny. Na takejto formulácii samosprávy obabrali veľa občanov - výsadba novej zelene môže znamenať, že Technické služby vysadia jednu bedňu letničiek a je vymaľované.