Zastavme projekt "revitalizacie" parku pri Karpatii v Humennom

park 1

/ #96

2013-04-18 12:09

Tak sa niečo deje: začiatkom tohto (podľa kalendára šesťnásteho) týždňa chodili po parku, ktorý má byť „revitalizovaný“ nejakí páni a pozerali sa na každý strom. Neviem, či vyberali stromy na výrub, alebo na záchranu. Možno len chcú upraviť koruny stromov, ale keď človek vidí, ako sa to v našom meste často robí, t. j., že sa odrežú všetky konáre a miesto stromu je potom len akýsi pahýľ, veľa optimizmu to nevzbudzuje. V čase, v ktorom tam boli, stálo pri parku auto pohrebných služieb. Aké symbolické. Ako keby nám naznačovali, ako to s parkom dopadne (aj keď na tom aute vraj prišli pracovníci Technických služieb, ktorí tie stromy obzerali).
Možno „plávem proti prúdu“, ale čo sa týka teraz nefunkčnej fontány myslím si, že tam žiadnu netreba. Pamätám si dobre časy, keď ešte bola funkčná a ako to dopadlo? Opilci do nej chodili močiť a kadekto tam hádzal kadečo, takže to vyzralo ako na smetisku. A pozrite si napríklad aj fontánu na námestí. Funguje - nefunguje a v poriadku tiež dlho neostane, lebo mamičky, či oteckovia nechávajú po nej chodiť deti (aj keď pritom hrozí nebezpečie pádu do fontány na kov) a pochybujem, že pri jej návrhu sa s ňou počítalo ako s chodníkom. Okrem toho prevádzka a údržba akejkoľvek fontány stojí peniaze, ktoré mesto po čase nebude ochotné vzhľadom na iné investície do toho dávať. Najlepšie by bolo ju zrušiť a plochu zazeleniť, alebo vytvoriť akúsi „zelenú stenu“ priamo z fontány.
Minule bolo kdesi zverejnené stanovisko mesta k revitalizácii parku (myslím, že v Echu) a v ňom sa okrem iného uvádzalo, že sa plánuje aj výsadba novej zelene. To je síce fajn, ale otázka je, či sa tá nová zeleň má pridať k tej doterajšej, lebo ono to môže dopadnúť aj tak, že sa väčšina stromov zlikviduje, dva sa vysadia, k tomu sa pridá trošku trávy a, občan, neprotestuj, lebo slovo sme dodržali a novú zeleň sme vysadili. A čo na tom, že jej v konečnom dôsledku bude oveľa menej? Hlavne, že pribudnú vybetónované a vydláždené plochy, nie?
A nakoniec:
kamerový systém je tu nevyhnutný. Bývam neďaleko parku a to, že tade párkrát prejde policajná hliadka zďaleka nestačí. Hlavne v teplejšom období v noci do skorých ranných hodín parkom prechádzajú partie podgurážených mladíkov a dievčat (vtedy samozrejme o nočnom kľude pre ostatných nemôže byť ani reči) a cestou likvidujú, na čo prídu. Už sme našli aj zničený odpadkový kôš z parku hodený v podchode. Tu žiadna „antivandalská úprava“ košov a lavičiek nepomôže. Hádam len stály dozor a stíhanie výtržníkov.