Zastavme projekt "revitalizacie" parku pri Karpatii v Humennom

Milena

/ #68 to park1

2013-04-09 18:38

Dreviny v meste, parku plnia najmä melioračnú, asanačnú, renaturalizačnú, architektonicko-estetickú, sociálnu, psychologickú ale v tomto prípade najmä izolačnú funkciu. Starší Humenčania určite poznajú stav predtým, než sa stavala tzv. autobusová stanica. Obyvateľom bytoviek oproti bolo sľubované, že medzi cestou (čo je hlavný ťah z mesta) a ich domami bude zasadený súvislý pás stromov, ktoré budú zachytávať hluk, prach, exhaláty. Choďte sa pozrieť, koľko stromov tam teraz je.
Práve preto je dôležité zveriť prácu odborníkom, ktorí s dnešnými vedomosťami dokážu navrhnúť samoúdržbový park resp. plochu s minimálnymi udržiavacími zásahmi. Fontána, ako i drobné architektonické dekoračné prvky (ako napr. sochy, jazierka)hrajú dôležitú úlohu pri projektovaní mestskej zelene. Pokiaľ viem, máme aj rodákov-sochárov (Drotár, Gábrik), ktorí by určite radi prispeli k skrášleniu mesta. Ešte raz - park má navrhovať odborník. Podľa vopred daných kritérií.
Ak sú lavičky a odpadkové koše navrhnuté účelne, antivandalsky, potom netreba kamerový systém. Stačí raz-dvakrát večer poslať do parku hliadku MP. Inak - park je určený aj na prechádzky majiteľov štvornohých miláčikov - pokiaľ viem, platia dane aj za svoje zvieratká - stačí, aby si plnili svoje povinnosti ohľadom hygieny. Skúsenosti s niečim podobným majú aj v susedných krajinách. Stačí sa trochu zaujímať.
A magistrátu navrhujem pohľadať si na poličkách odborno-metodickú príručku "Obce a ochrana drevín", aby konečne začal konať v súlade so zákonmi a záujmami obyvateľov mesta.