Zastavme projekt "revitalizacie" parku pri Karpatii v Humennom

park 1

/ #65

2013-04-09 13:45

Na úvod:
možno ste si niektorí všimli, ako dopadajú tzv. revitalizácie parkov v iných mestách, lebo už viackrát boli o nich príspevky v televíznych správach. Väčšinou ľudí upokojujú, že zelene bude viac, ako predtým a vždy to končí jej úbytkom a rozšírením vybetónovaných a vydláždených plôch maximálne s dvomi - tromi stromami.
Okrem toho si myslím, že väčší problém ako park je blízky podchod, ale o tom sa teraz zmieňovať nebudem.
Dočítal som sa tu, že niekto chce brzdiť prácu mnohých ľudí, že všetko je pripravené a nijaké stromy sa rúbať nebudú atď .
Takže, vážení, ktorí si to myslíte, pozrite sa na ten park. Už teraz stihli spíliť nejakých päť stromov (na niektorých miestach ešte vidieť po zemi piliny od rezania tejto zimy). A neboli to nejaké pár týždňové stromčeky, takže tým, že chýbajú ich koruny, ubudla veľká plocha zelene. A to v priestoroch, kde je blízko železničná a autobusová stanica a kde je hustá cestná premávka a tým pádom aj vysoká prašnosť a hluk. Dúfam, že nikomu netreba vysvetľovať funkciu stromov v prírode a čím viac ich v parku zlikvidujú, tým viac bude hluku a prachu tam, aj v blízkych bytovkách. Samozrejme treba brať do úvahy aj klimatické zmeny a globálne otepľovanie. Je dokázané, že čím menej je v danej oblasti stromov a zelene a čím viac je betónových (a im podobných) plôch, tým je v okolí vyššia teplota, lebo slnečné žiarenie nemá čo pohlcovať. Samozrejme od rozpálených plôch bez zelene stúpa teplo aj v noci, takže je potom naozaj „radosť“ bývať v takejto lokalite.
A aby bola zelená plocha ešte menšia tak v parku v kruhu, okolo ktorého sú lavičky (blízko pri podchode) vykopali v strede trávu a miesto nej navozili zeminu a zasadili kvety. Na oko možno krajšie, aj keď len v čase, keď sú kvety rozkvitnuté, ale zas je to zbytočné míňanie peňazí tým skôr, že o kvety sa treba starať a v suchách ich aj polievať. Okrem toho je tým pádom menej trávy, čím zas vzrastá prašnosť a ubúda kyslíka, ktorý trávnaté plochy produkujú. Angličania asi vedia, prečo majú všade toľko zatrávnených plôch.
Takže to uzavriem: nie je potrebná žiadna veľká „revitalizácia“ parku . Stačí dať doporiadku chodníky bez toho, aby sa rozširovala ich šírka a počet a miesto nefunkčnej fontány radšej danú plochu zaplniť zeleňou. Čo sa týka lavičiek a odpadkových košov: tie tam zrejme v poriadku nevydržia, kým v parku nebude funkčný kamerový systém a kým výtržníci nebudú za svoje činy stíhaní. To je, bohužiaľ, Slovenská realita. Možno by sa kamerovým systémom podarilo aj to, aby park slúžil svojmu účelu a nebol by výbehom a verejným WC pre štvornohých miláčikov mnohých psíčkarov.