Za povolenie vstupu v sprievode zvieraťa na územie Tanapu

Kontaktujte autora petície

Urobí Tanap ústupok pre psov?

2024-04-26 14:45:37

Návštevný poriadok od 15. decembra 2023 zakazuje vstup so psom do 65 lokalít na území Tatranského národného parku, ktoré sme v našom návrhu žiadali zúžiť o 33 trás. Na základe ústretového kroku zo strany TANAP-u, ktorým bola výzva, aby ľudia zasielali návrhy a podnety k novému návštevnému poriadku, a tiež na základe našej iniciatívy, ktorú podporili ľudia 7 200 podpismi, sme dostali príležitosť osobne sa stretnúť 23. apríla 2024 a prediskutovať aspoň z časti problematiku psov a možné návrhy na čiastočné uvoľnenie aktuálneho zákazu. 

Celý príspevok nájdete TU.

https://www.liapaugsch.com/blog/urobi-tanap-ustupok-pre-psov


Lucia Paugsch

Návrh na prehodnotenie vstupu so psom na územie Tatranského národného parku

2024-03-26 16:32:09

Stále nie je vyhraté!

Zostáva posledných 5 dní na to, aby ste zasielali vaše podnety na zmenu návštevného poriadku Tanapu na mailovú adresu sekretariat@tanap.sk, prosím, formulujte vaše správy k veci a slušne.

My sme boli trpezliví a pomocou vášho šírenia, zdieľania a aj článkov, ktoré sa o petícii písali, sme presiahli hranicu neuveriteľných 7 100 podpisov, za čo som nesmierne vďačná. Naša hromadná pripomienka za obnovenie vstupu psov preto bola dnes odovzdaná Tanapu.

Úplné znenie návrhu nájdete TU.

Lia


Lucia Paugsch

Tanap vydal výzvu na podnety k aktualizácii novej vyhlášky o návštevnom poriadku

2024-03-02 09:07:30

Ahojte, 

Včera Tanap zdieľal výzvu, do konca marca budú prijímať podnety k aktualizácii návštevného poriadku. Zdieľam text ich výzvy:

✅Od vlaňajšieho 15. decembra vstúpil do platnosti nový Návštevný poriadok Tatranského národného parku. Návrhy na jeho aktualizáciu📍 môžete posielať od dnes do 31. marca tohto roka mailom na sekretariat@tanap.sk.
✅ Pripomienkami a návrhmi 💬 sa budeme zaoberať, posúdime ich v súlade so záujmami ochrany prírody a krajiny na území TANAP-u a relevantné podnety zapracujeme. Návrh následne odošleme odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Prešov, aby sa spustil legislatívny proces s cieľom aktualizácie dokumentu.
✅ Potrebné informácie nájdete na našom webe 👉 www.tanap.sk.
 
Určite plánujeme odoslať podnet na základe tejto petície, vašich príspevkov spolu s návrhmi na možnosti vstupu so psom do Tanapu a s ohľadom na dodržiavanie poriadku a s veľkým ohľadom na ochranu prírody. 
 
Samozrejme sa do tejto výzvy môžete zapojiť aj vy ako jednotlivci, píšte prosím vaše pripomienky a návrhy slušne a relevantne.
 
Stále môžete petíciu zdieľať a podpisovať. 
 
Som vám veľmi vďačná za množstvo podpisov a za celý priebeh, verím, že naša snaha a láska k horám po boku našich parťákov bude odmenená aj ústretovým krokom správy Tanapu. 
 
Lia

Lucia Paugsch

Vyjadrenie Tanapu k možným budúcim zmenám

2024-02-25 17:53:06

Vyšiel článok s reakciou námestníka Tanapu, kde sa oficiálne vyjadril k možným budúcim zmenám v novej vyhláške

https://cestovanie.pravda.sk/hory/clanok/699676-navstevny-poriadok-tanapu-cakaju-este-zmeny-ludia-nechcu-respektovat-nic-stupa-agresivita-a-arogancia/


Lucia Paugsch

Je niečo nové v Tanape?

2024-02-12 08:54:03

Prajem vám všetkým krásny nový týždeň,

ospravedlňujem sa za dlhšiu odmlku, no čakali sme, či sa niektoré veci posunú. Mám tu pre vás niekoľko informácií o tom, ako pokračuje aktivita s petíciou a ďalšie okolnosti okolo nej:

1. Médiá nepriniesli zatiaľ žiadne nové informácie o návštevnom poriadku a o tom, ako strážcovia národného parku či turisti vnímajú pohyb psov na chodníkoch, kde by nemali byť, pretože ako sledujem na sociálnych sieťach, mnoho psíčkarov naďalej do Tanapu so psom chodí. Všímam si, že mnohí sa snažíte dodržiavať povolené trasy, no je veľa aj tých, čo chodia mimo dovolených trás. Čo však vieme my, je to, že ostatní turisti so psami nemajú problém a majiteľ so psíkom v Tatrách je zatiaľ iba napomenutý, nie pokutovaný.

2. Ako som vám písala pred mesiacom, riaditeľ TANAPu Peter Olexa požiadal o uvoľnenie z funkcie. Doteraz sa však nič neudialo. Posledné správy z 12. januára vraveli, že „pán Olexa má covid-19. Keď sa uzdraví, ja sa s ním stretnem. Potom v dohľadnej dobe vypíšeme výberové konanie. Nevidím nateraz zmysel, že by som mal na niekoľko týždňov poverovať úplne niekoho iného. Ja si myslím, že sa s ním dohodnem, aby to do výberového konania potiahol.“ Toto vtedy povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba. Čo sa týka výberového konania, zatiaľ sa nič nové neudialo.

3. Podpisy stále, ale veľmi pomaly, pribúdajú. Dúfam, že sa nám všetkým podarí prekročiť hranicu 5-tisíc podpisov pod našou petíciou. Je skvelé vidieť, že sa netýka len nás, Slovákov, ale podpisy som našla aj z Českej republiky, Poľska, Rakúska či Švajčiarska. Vysoké Tatry nie sú len naše, slovenské, ale chodia do nich návštevníci nielen z celej Európy, ale z celého sveta.

4. Navyše, vďaka komentárom vidím, aký má kto názor na toto obmedzenie. Často sa stretávam so zodpovednými majiteľmi psov, s tými, ktorí chcú chodiť so psami do prírody a nie do mesta. Pes je pre mnohých súčasťou rodiny a majitelia si nevedia predstaviť výlet do Tatier bez neho. Dokonca niektorí prídu do Tatier so psom, alebo neprídu vôbec. Takto môžu prísť rôzne prevádzky napr. v meste Vysoké Tatry a okolí o jednu skupinu turistov a tým pádom aj o tržby. V neposlednom rade, a to poznám aj ja, niektorí majú so psom po svojom boku pocit väčšieho bezpečia v Tatrách a v podhorí. Dôvodov je ozaj mnoho. Posúďte sami, tieto vyjadrenia vyberáme z vašich podpisov:

- Podpisujem, lebo sám som majiteľom psa, ktorý ma chráni a stráži pri pohybe v Tatrách. Som za to aby psy smeli do Tatier, ale iba na vôdzke!

- Som zodpovedá turistka a majiteľka psa cvičeného na pobyt v horách, preto chcem mať právo vstupu do Tatier spolu s ním.

- Chovám se odpovědně a můj pes je v národním parku vždy na vodítku.

- Dělám vynášky na Téryho chatu, můj pes mě při nich doprovází.

- Pretože kam inam chodiť s miláčikmi ako do prírody?!

- Je pohodlné zakázať ako nájsť spôsob, monitorovať a venovať sa Tatrám v teréne, nie od PC, je množstvo turistov, ktorí sa chovajú horšie ako zvieratá, ale môžu.... to asi neškodí zvieratám v Tatrách.

- Chcem navštevovať Tatry so psom alebo vôbec.

- Podpisujem pretože milujem Tatry najmä v zimnom období a keďže môj pes je súčasťou rodiny, chodí s nami všade. Nesúhlasím so zákazom vstupu psov do Tanapu. Kam má človek so svojím psom chodiť, ak nie do prírody? Je jasné, že pes musí byť na vôdzke ale úplný zákaz? NIE!

- Podpisujem, pretože TANAP je plný krásnych lokalít, ktoré rada navštevujem, avšak, turistika bez psieho turistického parťáka, ktorý ju zbožňuje najviac na svete pre mňa postráda význam. Pes na vôdzke nemá žiadny preukázateľný nepriaznivý vplyv na chránené prostredie. Pes sa v horách správa omnoho lepšie a prirodzenejšie ako drvivá väčšina ich ľudských návštevníkov.

- Radi cestujeme do Tatier so psom. Bohužiaľ, ak sa zákaz nezruší, prestaneme ich navštevovať, pretože na dovolenky chodíme výlučne s našim štvornohým vychovaným členom rodiny.

- Podpisujem, lebo žijeme s rodinou aktívne a pes je tiež súčasťou nášho života a rodiny.

- Mám dvoch malých psov do 8 kg, ktoré ma na slovo poslúchajú, nikdy nikomu neublížili a pobyt v horách sme si vždy spolu s nimi užívali celá rodina. Vždy sme sa správali zodpovedne a s rešpektom voči druhým ľuďom a naše psy nikdy nikoho neohrozovali, neobťažovali, ani ľudí ale ani iné zvieratá. Chcela by som s nimi aj naďalej tráviť čas v horách v pre ne prístupných terénoch. Pes je obrazom majiteľa. Tak isto ako deti sú obrazom svojich rodičov. Treba pravidlá, ale aj nejaký kompromis, nie úplný zákaz. Ďakujem.

- Protože mi to přijde úplně mimo, když tam daleko víc bordelu zůstává po lidech než po psech.

- As a Polish citizen, Slovakia is one of very little number of countries where you can go with a dog on a hike. I always walk with my dog on a leash and clean after him.

- Bez svojich chlpatých členov rodiny nebudú rodiny chodiť.

 

To je len malá časť komentárov, ktoré som tu vypísala. V petícii je ich oveľa viac. Pokojne si ich prečítajte a ak máte chvíľu, prezdieľajte petíciu opäť, aby sme dosiahli aspoň 5-tisíc podpisov. Nech nás je čím viac!

Taktiež sa môžete pridať do novovzniknutej Facebookovej skupiny, kde môžete zdieľať vaše zážitky, skúsenosti a fotografie s vašim miláčikom v Tatrách a zároveň bude pre nás ľahšie zdieľať s vami nové informácie.

 

Želám vám i vašim štvornohým parťákom úspešný týždeň.


Lucia Paugsch

Zmena vo vedení Tanapu

2024-01-11 15:46:10

Prajem vám všetkým príjemný večer, 

sme opäť tam, kde sme boli. Keďže kvôli dnešným zmedializovaným informáciám, že novovymenovaný riaditeľ Tanapu Peter Olexa bol v minulosti súdne potrestaný za pytliactvo a odstrel chráneného vlka dravého, podal ako riaditeľ Tanapu rezignáciu. 

Skúsme spoločne prezdieľať petíciu a získať ešte pár podpisov, kým ju odovzdáme národnému parku už či s riaditeľom alebo bez neho.

Ďakujem vám všetkým za podpisy ako aj za vaše správy a návrhy.

Držme si palce.

Lia


Lucia Paugsch

Kde sa o petícii písalo a aké návrhy na vstup psov do Tanapu navrhujeme?

2023-12-30 13:15:11

Zdravím vás všetkých, rada by som ešte prezdieľala linky na médiá, ktoré písali o petícii a chcem vám priblížiť pár návrhov na kompromis vstupu psov do Tanapu zo strany nás psíčkarov. Dostávam od vás priebežne správy plné nápadov, zážitkov a informácií, za ktoré ďakujem a zakomponujem ich do správy pre Tanap, ktorú spolu s petíciou odovzdáme novému riaditeľovi Tanapu. 

Kde sa písalo o petícii ?

Keď som sa dozvedela, že vyhláška o zákaze vstupu psov do Tanapu prišla do platnosti, napísala som tento blogový príspevok a počas neho mi skrsla myšlienka na založenie tejto petície. Ťažilo ma, že nikto z nás psíčkarov včas proti nariadeniu Tanapu nevytvoril skupinové hnutie, no keďže nie sme združenie, ale len jednotlivci, rozumiem tomu, že sa na boj s veternými mlynmi pustí len Don Quijote. V príspevku na mojom blogu nájdete aj zoznam trás, kde je vstup so psom na území Tanapu povolený.

Keďže sme v priebehu prvého dňa získali 1000 podpisov a v priebehu ďalších dvoch dní 2000 podpisov, oslovilo ma pár reportérov. Chcem preto poďakovať hlavne reportérke z Plusky, ktorá bola veľmi milá, profesionálna a získala vyjadrenie aj od Tanapu. Informácie ďalej prebrali Prešovák, Prešov Štandard, Korzár Spiš, Poprad Dnes 24, Refresher a sp21

Aké sú návrhy na kompromis zo strany psíčkarov?

Keďže my s manželom žijeme pod Tatrami a pracujeme na území Tanapu pri Skalnatom plese, kam sme posledné tri roky chodili pravidelne v sprievode s našim psom, sama som premýšľala nad možnosťami aktívnych psíčkarov, ktorí sa v Tatrách pohybujú nie len kvôli turistike. Podobné nápady padli aj z vašej strany, ktorí ste písali správy sem na petíciu, či so mnou komunikovali pomocou sociálnych sietí. 

Návrhy, ktoré padli:

  • Aplikácia na registráciu horolezcov, vodákov a skialpinistov by mohla byť aj pre psíčkarov. Mohli by sa v nej registrovať spolu s čipom svojho psa, čím by bol odsledovateľný aj zdravotný stav zvieraťa, ktoré sa pohybuje v národnom parku. V aplikácii by mohla byť možnosť nahlasovať dátum a trasu, čím by Tanap mal informácie, kadiaľ pes v danom čase ide. 
  • Platená známka alebo poplatky za vstup. Registrácia priamo v Tanape, kde by si majiteľ psa mohol kúpiť známku registrovanú pod číslom na čip psa, ktorá by bola pripnutá na obojok. Bola by dňová, trojdňová, týždňová, mesačná, polročná či ročná a majiteľ psa zastavený strážou prírody, ktorého pes by danú známku nemal, by bol pokutovaný. Takto by to bolo možné aj pre zahraničných turistov, ktorí prídu do Tatier aj len na pár dní. 
  • Povolenie vstupu do vyšších polôh s obmedzením na náročnejšie trasy a vrcholy.
  • Oficiálna výnimka pre ľudí pracujúcich na území Tanapu a žijúcich v bezprostrednej blízkosti.
  • Vyššie pokuty a ich aktívne vyberanie na chodníkoch za porušovanie nariadení v národnom parku.

Akékoľvek nápady a návrhy píšte do komunikácie tu v petícii alebo cez sociálne siete, kontakt nájdete na mojej webstránke

 

Ďakujem vám za vaše podpisy, pozitívne ohlasy a šírenie petície.

🐺

 


Lucia Paugsch

Čo bude ďalej s petíciou?

2023-12-30 10:45:36
Verím, že ste prežili krásne sviatky.

 

Chcela by som sa poďakovať všetkým, ktorí ste podporili petíciu podpisom, šírením, zdieľaním a hovorili ste o nej. K dnešnému dňu ju podpísalo viac ako 4000 ľudí a stále je možné ju šíriť a podpisovať, tak ju prezdieľajte medzi svojich priateľov. Zároveň by som vám chcela povedať, ako budeme s petíciou ďalej nakladať a chcela by som vás aj požiadať, aby ste mi napísali vaše staré aj nové skúsenosti na výletoch so psom po Tanape a aj vaše návrhy na kompromis vstupu psov do Tanapu, aby sme aj my ukázali, že našim záujmom je prírodu chrániť, no tiež si ju chceme užiť v prítomnosti našich štvornohých parťákov.

 

Vyhláška národného parku by nemala porušovať zákon a keďže v zákone 543_2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny sa píše, že do 4. a 5. stupňa ochrany pes má vstup povolený na vôdzke, malo by to tak platiť. 

 

V každom prípade čakám na ustanovenie nového riaditeľa Tanapu, ktorému petíciu zašlem aj s návrhom podmienok od nás všetkých, ktoré budú kompromisom vstupu psov a zároveň budú chrániť prírodu.

 

Na Slovensku je 91% územia poľovný revír, kde taktiež platí samostatný zákon o pohybe psov. Zatiaľčo iné krajiny postupujú v myslení vpred a psa berú ako súčasť rodiny, my na našom malom území rozhodujeme za druhých zákazom nie pravidlami. Táto sviatková sezóna v Tatrách dokazuje, že Tanap nie je už roky pripravený na nápor turistov, ľudia, ktorí prišli z diaľky stoja v kolónach áut, verejná doprava ich nedokáže nabrať všetkých a čakajú na ďalšie spoje, preto sa takýmto zákazom "zbavili" tých 30.000 turistov ročne, ktorí chodili do Tatier v sprievode so svojim psom. To nie je riešenie.  

 

Ďakujem vám veľmi pekne za podporu a prajem vám krásny vstup do nového roku 2024.
🐺

Lucia Paugsch



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Platená reklama

Túto petíciu budeme propagovať pred 3000 ľuďmi.

Dozvedieť sa viac...