Otvorený list NR SR a vláde SR k budúcemu ministrovi životného prostredia

Kontaktujte autora petície

Reakcia environmentálnych MVO na novo vymenované vedenie rezortu ŽP a ukončenie petície

2023-10-27 08:15:44

Dobrý deň,

dnes sme poslali médiám tlačovú správu, v ktorej reagujeme na vymenovanie nového vedia ministerstva životného prostredia a zároveň oznamujeme ukončenie tejto petičnej akcie. Zverejňujeme ju v plnom znení aj tu:

27.10. 2023

Berieme na vedomie, že do funkcie ministra životného prostredia bol vymenovaný Tomáš Taraba, pozície štátnych tajomníkov obsadili Filip Kuffa a Jozef Smatana. Rudolf Huliak bol zvolený za predsedu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Hoci doterajšie kroky a vyjadrenia pána Tarabu, napr. o zrušení už schválených zonácií národných parkov, v nás vyvolávajú obavu z oslabenia ochrany prírody na Slovensku, chceme dúfať, že pán minister myslel vážne svoje slová pri uvádzaní do úradu: že ministerstvo bude naozaj pristupovať k riešeniu problematiky rezortu vecne, odborne a bez vyvolávania zbytočných konfliktov. Budeme preto pozorne sledovať kroky nového vedenia ministerstva, vrátane príslušných kapitol programového vyhlásenia vlády a očakávať dialóg o aktuálnych problémoch ochrany prírody a životného prostredia a navrhovaných riešeniach.

Dnešným dátumom zároveň končíme aj zber podpisov pod náš otvorený list, ktorým 61 prevažne ochranárskych, ale aj rôznych iných organizácií a iniciatív spoločne apelovalo na politikov koaličných strán, aby vedenie rezortu životného prostredia obsadzovali zodpovedne. Ďakujeme všetkým 51 770 občanom a 170 vedcom / odborníkom/čkam, ktorí v priebehu jedného týždňa podporili náš otvorený list. Ďakujeme všetkým, ktorým nie je ľahostajný osud prírody, krajiny, klímy, životného prostredia, ako aj rezortu, ktorý ich má na zodpovednosti. Svojím obrovským záujmom o otvorený list politikom jasne ukázali, že rezort životného prostredia je pod drobnohľadom verejnosti.

“Zároveň si dovoľujeme občanov a občianky vyzvať, aby vo svojom angažovanom postoji vytrvali, lebo zápas o spomínané hodnoty sa vymenovaním novej vlády nekončí. Klimatická kríza a kríza biodiverzity sú rýchlo sa zhoršujúcimi prepojenými výzvami, ktorých riešenie spočíva v čo najsilnejšej kolektívnej odpovedi, založenej na najlepších dostupných poznatkoch a dátach, ako aj na pocite zodpovednosti za život budúcich generácií. Environmentálne mimovládne organizácie sa o kvalitné a zodpovedné riešenia budú aj naďalej usilovať,” uzatvára Ondrej Kameniar z Iniciatívy My sme les, ktorá otvorený list iniciovala.

Ondrej Kameniar (Iniciatíva My sme les)

Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

• Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.