Prepracovanie projektu vybudovania cyklochodníka medzi obcou Iliašovce a mestom Spišská Nová Ves

Kontaktujte autora petície

Finále

2024-02-05 12:02:32

Spísal som k tomu článok, nájdete ho na tomto odkaze: https://www.facebook.com/simko.andrej/posts/pfbid03DQQTtigbx2X2B7KcShwkDbT9A3QnKUckXo9GAbWbPYzRG39znVXMeD8LmhvJsSel

 

Petíciu uzatváram a ďakujem každému, kto sa pod ňu podpísal.


Ing. Andrej Šimko

Dnešný článok na Korzáry

2023-11-23 10:07:21





Najprv môj komentár:



S článkom nie som úplne spokojný, chápem, že to musia podať nestranne, ale aj tak, vždy bolo viac negatívnych reakcií a pozitívnych bolo len minimálne a o to tu ide, okrem toho, že sa tam malo zdôrazniť, že sa to dalo urobiť úplne inak, lacnejšie a nie cez les. Celý čas sa skrývajú za rekonštrukciu niečoho čo neexistovalo, iba tak na papieri nikde inde, teraz plačú, že im cestu špinia ťažobné stroje, nedomyslený projekt, ktorý narazil aspoň u pamiatkového úradu, neprizvané dotknuté orgány, do konca starostka ešte aj klame, že petícia nebola oficiálne podaná, pričom bola osobne donesená na podateľňu dňa 24.2.2023 so všetkými podpismi a inými návrhmi ako to urobiť, zničili sa prirodzené mokriny, ale že totálne, celé sa to odvodnilo, chodník je urobený veľmi nekvalitne bez vyspádovania, voda tečie priamo stredom, veľké prevýšenia ani nespomínam, pri spišskej končí takpovediac v poli, rieši to obec za úverované peniaze a pritom sama nemá v obci poriadne cesty (treba sa ísť pozrieť na vyšný koniec tzv. tarču aký je tam tankodrom), proste celé zle, ale aj napriek tomu sa tvária, že aký super nápad to bol. BOL TO OBYČAJNÝ KŠEFT PRE BETONÁRKU NIČ INÉ s dosiahnutím čo najdlhšieho úseku, ktorý sa mohol budovať!



Každopádne, aj napriek všetkému úsiliu betón už je v lese, ďalší krok ostáva už len ten, že to bude slúžiť naozaj len ako chodník bez možnosti vstupu akéhokoľvek motorového vozidla a urobiť ten chodník bezpečnejší a hlavne aj dokončený pri SNV. Takisto musíme zabezpečiť, aby sa podobná zhovadilosť už nikde inde nezopakovala.

 

 



Obec naliala betón do lesa. Nový cyklochodník z eurofondov narazil aj na kritiku



ILIAŠOVCE, HARICHOVCE, SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Cyklochodník, ktorý s pomocou eurofondov postavila obec Iliašovce, má podľa starostky Anny Frankovičovej (nezávislá) ponúknuť bezpečnejší a jednoduchší prístup do okresného mesta aj za prácou či do škôl.



Narazil však i na kritiku.



Časť chodníka totiž vedie po lese medzi obcami Iliašovce, Harichovce a Spišská Nová Ves.



Kritika smeruje napríklad k tomu, že betón vyliali na mieste, kde už jeden lesný cyklochodník dlhé roky fungoval a ľudia ho využívali.



Sú proti nemu viaceré výhrady, vrátane tej, že financie z eurofondov obec využila na devastáciu prírody a na cyklochodník, ktorý vlastne ani nie je potrebný.



Projekt na nenávratný príspevok 2,232 milióna eur podali Iliašovce na ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktorému pred voľbami šéfovala Veronika Remišová (Za ľudí), teraz ho prevzal Richard Raši (Hlas).



Rezort ho vyčlenil v Integrovanom regionálnom operačnom programe (IROP). Výstavbu obec spolufinancovala vo výške päť percent.



Sprostredkovateľským orgánom IROP je Košický samosprávny kraj, ten sa však od kritiky cyklochodníka dištancuje a odkazuje, že boli len sprostredkovateľom.

Jeden chodník už majú



Jednou z výhrad miestnych je, že cyklochodník, ktorý spája obce Iliašovce a Harichovce (obe okres Spišská Nová Ves) s priemyselnou časťou mesta Spišská Nová Ves, už existuje.



Šesťkilometrový úsek predtým vybudovala obec Harichovce z eurofondov a s podporou štátu za viac ako 1,5 milióna eur. Vedie popri lese, kde na tento účel upravili a zmodernizovali nefunkčné komunikácie určené pre nemotorovú dopravu.



Cyklisti sa vďaka tomu dostanú aj pod navštevovanú pamiatku, ktorou je kaplnka Sans Souci, prezývaná Tisícročná kaplnka. Jej vznik sa datuje do roku 1775.



Práve druhá vetva tejto cyklotrasy, ktorá mala zabezpečiť aj predĺženie k samotnej kaplnke, teraz narazila na odpor.

Spísali petíciu



Na záležitosť upozornil občiansky aktivista Andrej Šimko.



Ešte vlani spísal petíciu na prepracovanie projektu vybudovania cyklochodníka.



Podpísalo ju 477 ľudí.



V petícii žiadali, aby betónový chodník neviedol lesom - a ak, tak aspoň minimálne - ale aby ho obchádzal.



Cyklista Miroslav Palička pôvodný chodník využíval často. Tvrdí, že naliať do krásneho lesa betón je zbytočnosť.



„Bola to krásna rozprávková cesta, kam chodili bežci či cyklisti.“



Pre cestný bicykel je podľa neho betónový chodník v súčasnosti úplne nevyužiteľný.



„Chodník sa začína a končí nikde. Radšej sa mohli peniaze investovať do prepojenia už existujúceho chodníka a spojiť to napríklad so Smižanmi.“



Aj cyklista Tomáš Sliva hovorí, že takýto chodník je nezmysel.



Aktivista Šimko v spojitosti s novým chodníkom hovorí o bezpečnosti.



Opisuje, že keď sa cyklista spustí na bicykli zo Šibeňa, kde je 15-percentné klesanie, a bude rozbehnutý, nevie si predstaviť, ako ubrzdí pred traktorom, ktorý mu zrazu môže stáť v ceste.



„Pretože na spodku toho stúpania je zákruta, do ktorej nevidieť. Doteraz tam taký problém nastať nemohol, lebo cesta bola obyčajná lesná a rýchlo sa tam ísť nedalo, teraz je tam však hladký betón, ktorý človeka rozbehne.“



Na túto časť upozorňuje aj cyklista Palička.



„Neviem si predstaviť, že by tam pri takomto stúpaní išlo nejaké dieťa. Keď pôjde dole kopcom, je to veľmi nebezpečné.“



Ďalšia problematická vec je podľa Šimka les.



„Pri stavbe narušili okolité stromy. Doteraz tam bola cestička maximálne 2,5 metra široká, po novom sú tam síce tri metre betónu, avšak vyrúbalo sa podstatne širšie okolie, na niektorých miestach určite aj 20 metrov."



Navrhol iné varianty



Aktivista Andrej Šimko chodí do tohto lesa už 30 rokov viackrát do týždňa, a to aj vtedy, keď prší, takže si bol obzrieť vykonané práce aj za zlého počasia.



Za jeden z hlavných problémov novej cyklotrasy považuje, že trasovanie bolo navrhnuté na maximalizáciu dĺžky, avšak vôbec sa podľa neho neuvažovalo o nejakej alternatíve s menším prevýšením s čo najmenším zásahom do lesa, a teda lacnejšie.



„Najskôr to takto spravili kvôli čo najväčšiemu príspevku z fondov,“ domnieva sa.



V minulosti navrhol obci rôzne varianty, ktoré by boli z jeho pohľadu lepšie.



Jednou z nich bolo dokončenie spomínaného chodníka, ktorý už je vybudovaný medzi Iliašovcami a Harichovcami, pričom chodník by išiel mimo lesa.



„V takom prípade by nemusela byť žiadna petícia, naťahovanie sa s úradmi a všetky nepríjemnosti s tým spojené,“ opisuje.

Prínos pre obec



Na petíciu obec Iliašovce podľa neho do dnešného dňa nijako nereagovala.



Na obecnom úrade síce zvolali pracovné stretnutie, ale podľa Šimka nie kvôli petícii, ale na podnet jedného z poslancov, s ktorým sa osobne pozná.



Na stretnutí ešte v minulom roku, kde boli všetci poslanci aj starostka, to podľa neho obhajovali ako prínos pre obec a rozvoj cykloturistiky.



„Ja som vtedy urobil pri spisovaní petície chybu, pretože som si nepozrel správne projekt a nevšimol, že trasovanie ide inam. Myslel som si, že pôjde po terajšej modrej cykloznačke, lenže vôbec mi nenapadlo, že trasovanie bude až na Šibeň a potom po povrchu,“ opisuje.



„Takže v tomto ma opravovali, ale keď som im hovoril, či sú normálni, že idú robiť trasu s takým prevýšením, tak som sa nedostal rozumnú odpoveď. Nakoniec chceli odo mňa len vedieť, či sa do toho budem ešte vŕtať.“

Starostka oponuje, že petícia nebola odignorovaná a je to zavádzajúce tvrdenie.



„Aj napriek tomu, že táto petícia bola riešená na Facebooku a nebola oficiálne podaná, bola s poslancami odkomunikovaná,“ tvrdí.

Na úradoch nepochodil



Aktivista Šimko hovorí aj o tom, že pred výstavbou cyklochodníka neprebehlo žiadne stavebné konanie.



Šimkovi na okresnom úrade, na odbore cestnej dopravy v Spišskej Novej Vsi povedali, že sa nemá právo odvolať voči oznámeniu drobnej stavby.



Podnet poslal na okresnú aj krajskú prokuratúru, ktorá v podstate potvrdila to, čo sa dozvedel na okresnom úrade.



„Odpísali mi, že v tomto prípade stačilo oznámenie drobnej stavby, čo stačí v prípade, keď sa podstatne nemení vzhľad cesty alebo nie sú ohrozené záujmy spoločnosti. Podľa mňa sa však vzhľad cesty podstatne zmenil.“



Vysvetľuje, že z lesného, nijako neupraveného chodníka sa stala betónová, tri metre široká cesta s trvalým dopravným značením a nejde podľa neho o drobnú stavbu.



Od úradov zistil, že oznámenie drobnej stavby môže nahradiť stavebné konanie len pri rekonštrukciách existujúcich ciest, no taká v spomínanom lese nebola.



„Pre stavebné konanie sú dôležité aj stanoviská dotknutých orgánov ako pamiatkový úrad, ochrana prírody a musí byť vypracovaná aj EIA, teda vplyv stavby na životné prostredie," vysvetľuje.

Jeden úsek vynechali



Ďalší z jeho podnetov smeroval na krajský pamiatkový úrad, kde sa podľa neho čudovali, že neboli prizvaní ako dotknutý orgán.



„Ale keďže žiadne stavebné konanie nebolo, tak ani nemohli byť prizvaní. Úsek okolo spomínanej kaplnky však vynechali na podnet pamiatkarov,“ vysvetľuje.



Problematické je podľa neho aj to, že kvôli chodníku vyrúbali aj množstvo drevín v zdravom lese.



Starostka Frankovičová za obec hovorí, že ako investor projektu sa nestotožňuje s názorom, že bol projekt nepotrebný a že došlo k devastácii prírody.



V rámci prípravných prác boli podľa nej odstránené niektoré stromy a kroviny na susediacich parcelách, ktoré len výrazne a priamo zasahovali do parciel uvedených v projekte.



„Zamedzovali stavebným úpravám a obmedzovali spôsob využívania týchto pozemkov uvedený v liste vlastníctva. Výrub realizovalo urbárne a pasienkové pozemkové spoločenstvo, ktorí sú správcami týchto pozemkov, a naložili s ním v súlade so svojimi predpismi,“ konštatuje starostka.



Frankovičová pred výstavbou hovorila, že trasa bude dlhá takmer sedem kilometrov s tým, že povedie aj cez les, a preto sú náklady na výstavbu vyššie.



„Bude potrebné upraviť okolie chodníka, dôjde teda k výrubu stromov a krov, úprave podložia, čo je finančne dosť náročné," avizovala v minulosti s tým, že približne štyri kilometre z celkovej trasy pôjdu cez les.

Trasa aj pre ťažké stroje



Frankovičová vysvetľuje, že obec podala žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku na projekt „stavebné úpravy na existujúcich komunikáciách pre nemotorovú dopravu v katastrálnom území Iliašovce a Harichovce.“



„Začiatok a koniec týchto komunikácií bol presne určený v projektovej dokumentácii. Tieto úpravy, ako už z názvu projektu vyplýva, boli realizované na pozemkoch v katastrálnom území Iliašovce a Harichovce,“ konštatuje.



Pokračuje, že práce robili na parcelách, ktoré majú v liste vlastníctva uvedený spôsob využívania ako pozemok, na ktorom je postavená inžinierska stavba – cestná, miestna a účelová komunikácia, lesná cesta, poľná cesta, chodník, nekryté parkovisko a ich súčasti.



Starostka tiež v minulosti hovorila, že trasu bude možné s povolením využívať aj pre ťažké stroje v čase ťažby dreva v území.



Šimko v tom vidí problém. Hovorí, že po otvorení chodníka po ňom chodia autá s drevoštiepkou a cesta je znečistená.



Pri projektovaní sa podľa neho malo myslieť na to, že sa vybuduje nová cesta len pre techniku a chodník pre peších a cyklistov.



Ako príklad uvádza trasu medzi Svitom a obcou Lučivná. „K týmto potýčkam ohľadom znečistenia bude teraz dochádzať stále, práve kvôli tomu, že to nie je vôbec domyslené,“ konštatuje.



Dodáva, že keď obec žiadala o eurofondy, uviedla, že dôjde k vybudovaniu trasy podľa merateľa, ktorý je zadefinovaný ako cyklistická komunikácia, teda s vylúčením akejkoľvek motorovej dopravy.

Pozitívne ohlasy



Starostka Frankovičová však konštatuje, že projekt nemá len negatívne reakcie, ale aj veľké množstvo pozitívnych ohlasov.



Na sociálnej sieti pod príspevkom o vybudovaní novej cyklotrasy na stránke mesta Spišská Nová Ves sa objavili aj komentáre, že to nie je zlý nápad.



Jedna z obyvateliek napísala, že niektoré úseky boli na bývalej lesnej ceste neudržiavané a s deťmi to nebola príjemná a pohodová jazda na bicykli.



„Toto je pekná trasa a keby tam bol krásny chodník, verím, že do lesa začne chodiť viac cyklistov, aj rekreačných či malých detí, nielen zopár zdatných cyklistov. Moju malú dcérku by som tam teraz nevzala vyhrkať po existujúcej ceste a po daždivom počasí ani nevravím. Aspoň niektoré úseky je nutné upraviť,“ napísala v príspevku ešte pred dobudovaním chodníka.



Výstavbu robila obci spoločnosť Eurovia SK. V tlačovej správe k dokončeniu cyklochodníka napísali, že pred rekonštrukciou bola trasa v zlom technickom stave a počas daždivých dní bola v určitých miestach celkom neprejazdná.



Pozitívny postoj má k novému chodníku aj starosta obce Harichovce Lubomír Belej (nezávislý).



V reportáži zverejnenej na stránke mesta Spišská Nová Ves Belej povedal, že na základe skúseností s cyklochodníkom v hlavnej časti obcí Harichovce a Iliašovce to vníma veľmi pozitívne.



Úplne sa podľa neho zmenil život ľudí, ktorí tam chodia, prechádzajú sa po tom úseku a sú tam možnosti na spoločenské a kultúrne vyžitie. „Túto stavbu všemožne podporujem,“ povedal.

 

 







Ing. Andrej Šimko

Reportáž TV Reduta - nezmyselný betonový cyklochodník v lese

2023-07-24 06:13:51

Priatelia,

ešte stále bojujeme, reportáž si môžete prezrieť na tomto odkaze: https://www.snv.sk/archiv/?video=230721-3

Pekný deň prajem


Ing. Andrej Šimko

Prosím prečítajte a keď tak sa mi ozvite, ďakujem!

2022-11-22 08:02:51

Ing. Andrej Šimko

Proste bezradnosť :(

2022-11-02 07:46:41

Ing. Andrej Šimko



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.