Petícia za záchranu Istropolisu

Kontaktujte autora petície

Petíciu už podpísalo takmer 10 500 ľudí

2021-06-21 19:32:52

Dobrý deň  

Už je nás viac ako 10 tisíc, čo si myslíme, že by Istropolis nemal byť zbúraný. Chceme Vám touto cestou ešte raz poďakovať za vašu podporu petície Zachránme Istropolis  a zároveň Vás informovať o našich aktivitách.  

Tou  prvou je tlačová konferencia ktorá sa bude konať v utorok 22. 6.o 10.00 na Trnavskom mýte a bude online streamovaná aj na našej FB stránke Stop búraniu moderny. Budeme informovať o vašej podpore, ako aj o tom aká je situácia ohľadne Istropolisu.

Developer dodnes nemá žiadne kľúčové rozhodnutie úradov oprávňujúce ho konať,  napriek tomu už požiadal o búracie povolenie. Vyjadrenie EIA bolo plné pripomienok,  magistrát mesta tiež nevydal stanovisko a rovnako ani mestská časť BA NM. Stále má preto  zmysel hľadať iné riešenie, ako plošné búranie. Istropolisu preto hrozí osud PKO, kedy  architektonicky a kultúrne hodnotné miesto môže ľahko nahradiť len diera v zemi. 

No ani Pamiatkový úrad sa ešte nevyjadril k podnetu na vyhlásenie Istropolisu za pamiatku. Náš podnet pritom dostal už na jar 2019 a naviac už v roku 2020 zasadala Komisia pre posudzovanie pamiatkového fondu PÚ, ktorá potvrdila pozitívne stanovisko KPÚ a aj odporučila riaditeľovi PÚ budovu vyhlásiť za NKP. toto stanovisko si môžete prečítať tu.

V petícii sme vyzvali kompetentných (ministerku kultúry Natáliu Milanovú, primátora mesta Bratislavy Matúša Valla, starostu mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Rudolfa Kusého a povereného riaditeľa Pamiatkového úradu SR Radoslava Ragača) o podporu s cieľom riešenia budúcnosti Istropolisu v súlade s verejným záujmom. Absolvovali sme stretnutia so všetkými oslovenými, okrem ministerky Natálie Milanovej, ktorá nás zatiaľ neprijala. Informovali sme ich o hodnotách komplexu bývalého Domu odborov, techniky a kultúry. Objasnili sme význam tohto diela pre slovenskú históriu a kultúru aj pre identitu hlavného mesta Bratislavy.  

Okrem “lobovania” za Istropolis sa nám podarilo osloviť rad osobností z kultúry a spoločenského života, ktorí pre nás natočili krátke podporné vyjadrenia. Nájdete ich aj na youtube kanáli Ľudská mierka . Spolu s Novou Cvernovkou sme iniciovali vznik diskusnej série Čo s Ikonami architektúry. Na prvom diel debaty sa zúčastnila hlavná architekta Bratislavy Ingrid Konrad, renomovaný architekt Pavol Paňák, a predsedníčka DOCOMOMO Henrieta Moravčíková, neoderoval Laco Oravec, záznam si môžete pozrieť tu.

Vyhlásenie Istropolisu za NKP neznamená jeho nedotknuteľnosť. Hneď niekoľko významných architektov so svojimi študentmi ponúkajú riešenia obnovy komplexu budov Istropolisu a Trnavského mýta, ktoré rešpektujú historickú vrstvu, prispôsobujú ju súčasným nárokom a dopĺňajú ju o novú vrstvu. Návrhy budú už onedlho sprístupnené širokej verejnosti na výstave vo foyeri Nákupného centra Vivo na Vajnorskej ulici.

Aj sami sme písali o hodnotách či histórii kultúrno spoločenského komplexu na Trnavskom mýte tu a tu. Ako aj o tom že sa to dá inak ako len búrať tu.  

O osude Istropolisu, aj vďaka všetkým týmto aktivitám a podpore podpísaných, ešte nie je rozhodnuté. Stále má preto zmysel hľadať iné riešenie ako plošné búranie. Pokračujeme ďalej v našom úsiliu brániť miznutiu nášho mesta a s ním aj našej pamäti a kultúry.  

Srdečne: Henrieta Moravčíková, Peter Szalay, Katarína Haberlandová, Michal Bogár, Katarína Andrášiová, Laura Krišteková, Monika Bočková, Andrea Londáková a Jakub Lipták.


Katarína Haberlandová, DOCOMOMO Slovensko



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Platená reklama

Túto petíciu budeme propagovať pred 3000 ľuďmi.

Dozvedieť sa viac...