Petícia Za klímu, za budúcnosť

KLÍMA ŤA POTREBUJE - POKRAČUJEME

2020-11-26 18:21:13

Dobrý deň

Radi by sme vás informovali o stave petície Klíma ťa potrebuje. Aj keď sme poslednú dobu tichšie, nezaháľame. Usilovne pracujeme na tom, aby sa naše spoločné úsilie premenilo na skutočné opatrenia na riešenie klimatickej krízy na Slovensku.

O PETÍCII SA BUDE ROKOVAŤ V PARLAMENTE

Petíciu sme ešte 22. októbra predložili Národnej ra;ade, ktorá uznala 122 788 podpisov. Keďže ste však ako podpis uvádzali e-mailovú adresu, a nie zaručený elektronický podpis, Národná rada rozhodla, že aj keď je petícia platná, nespĺňa automaticky podmienku na prerokovanie v pléne.

O možnosti tohto problému sme vedeli. Náš postup sme pred spustením petície konzultovali s niekoľkými odborníkmi, ktorí naznačovali, že by nemusel vzniknúť. Ešte nikdy sa totiž nevyzbieralo viac ako 100 000 podpisov elektronicky, nebolo jasné ako sa parlament rozhodne.Pre nás sa však nič nemení. Petíciou sa bude zaoberať Výbor pre životné prostredie a veríme, že nakoniec aj celý parlament.

PODPORA PETÍCII

Hneď od predloženia petície sme začali intenzívne hovoriť so zástupcami politických strán. Najmä tých, ktoré prisľúbili väčšiu podporu pre klimatické ciele pred voľbami. Všetci deklarovali, že chcú o petícii hovoriť nielen na výbore ale aj na veľkom rokovaní Národnej rady. Preto veríme, že po prerokovaní na výbore v utorok 1. decembra bude následne prerokovaná všetkými poslancami.

NAŠE POŽIADAVKY

Požiadavky o vyhlásení klimatickej núdze, plánu uhlíkovej neutrality do roku 2040 aj podporu európskym klimatickým cieľom až na úrovni 65 percent do roku 2030 sme premietli v spolupráci s právnikmi z VIA IURIS do návrhu uznesenia. Veríme, že práve o ňom sa bude v parlamente viesť otvorená demokratická diskusia.

Musíme však byť pripravení aj na alternatívu, že poslanci sa nakoniec s našimi návrhmi nestotožnia - výrazne ich zmenia alebo úplne odmietnu. V posledných týždňoch a dňoch vyvíjame naozaj veľké úsilie, aby sa tak nestalo.

Ďakujeme za vašu podporu. Veríme, že v každej a každom z vás sa prebudila klimatická aktivistka či aktivista a keď príde ten čas, znovu spoločne ukážeme, že nám osud klímy nie je ľahostajný. UŽ ČOSKORO.

#klimatapotrebuje

Michal Sabo, Natália Pažická, Zuzana Dutková, Marta Fandlová, Jakub Hrbáň, Jakub Filo

KLÍMA ŤA POTREBUJE, ODPOČÍTAVANIE ZAČALO

2020-10-18 15:51:43

Dobrý deň.

Už nás je 72 000, ale len teraz ideme do finále. Zostáva posledných 72 hodín na predloženie petície Klíma ťa potrebuje do Národnej rady v takom termíne, aby mala teoretickú šancu sa dostať na prerokovanie poslancami ešte v tomto roku.

Ak nepredložíme petíciu do štvrtka 22. októbra, budú sa ňou poslanci zaoberať až v budúcom roku. Predloženie petície ešte v tomto roku je dôležité, aby parlament mohol hovoriť aj o záväzku podporiť sprisnené európske ciele na dosiahnutie uhlíkovej neutrality.

Už v decembri by sa malo na summite v Bruseli definitívne rozhodnúť, ako výrazne bude chcieť Európska únia znižovať svoje emisie do roku 2030. Vedci odporúčajú 65 percentné zníženie emisií oproti roku 1990, Európsky parlament navrhuje 60 percentné. Napriek predvolebným sľubom sa v dokumentoch slovenskej vlády spomína absolútne nedostačujúcich 53 percent.

My chceme premiérovi vyslať jasný signál, že slovenská verejnosť si želá, aby podporil čo možné najambicióznejšie cele. 65 percentné zníženie emisií do roku 2030 je dôležité, aby Slovensko aj Európska únia ako celok dosiahli uhlíkovú neutralitu v roku 2050. Len tento cieľ nám umožní udržať oteplenie čo najbližšie hranice 1,5 stupňa Celzia.

Preto chceme najbližšie dni vyvinúť veľké úsilie, aby sa nám podarilo vyzbierať dostatok podpisov na predloženie petície. Prosíme, pomôžte nám.

Zdieľajte petíciu na svojich sociálnych sieťach, pošlite ju rodine, kamarátom či známym. Link na petíciu: www.peticie.com/za_klimu

Každý jeden podpis je dôležitý, aby sme konečne klimatickú krízu začali riešiť na najvyšších úrovniach aj na Slovensku.

Ďakujeme

Tím Klíma ťa potrebuje

Klíma ťa potrebuje: Čas sa kráti

2020-10-07 10:53:43

Dobrý deň

Venujte nám pár minút.

Petícia Za klímu, za budúcnosť iniciatívy Klíma ťa potrebuje získala už viac ako 60 000 podpisov, za čo Vám veľmi ďakujeme. Aby sme ju mohli predložiť do Národnej rady SR, potrebujeme ďalších 40 000 podpisov. A čas sa kráti.

Už budúci týždeň sa uskutoční prvé rokovanie Rady Európskej únie, na ktorom sa bude hovoriť o sprísnení klimatických cieľov únie do roku 2030. Premiér Igor Matovič stále nepovedal, či Slovensko sprísnenie cieľov podporí.

Na to, aby sme dokázali ovplyvniť pozíciu Slovenska pri rokovaní o týchto cieľoch, ktorých schvaľovanie sa predpokladá v decembri, potrebujeme získať potrebných 100 000 hlasov čo najskôr. Ideálne do 20. októbra 2020.

Chceme Vás preto poprosiť o pomoc zo šírením petície. Informáciu o petícii môžete prostredníctvom linku zdieľať na facebooku, alebo ju môžete mailom poslať svojim kamarátom, rodine, známym či kolegom.

Link na petíciu: www.peticie.com/za_klimu
Link na web: www.klimatapotrebuje.sk

Ak každý z nás dnes získa ešte jeden podpis, budeme mať dostatok podpisov, aby sa ňou museli politici vážne zaoberať.

Dnes sa na vládnej aj európskej úrovni prijímajú opatrenia, ktoré určia, ako bude vyzerať náš svet o desať alebo dvadsať rokov. Či budú mladí a naše deti žiť vo svete, ktorý sa bude podobať na ten náš, alebo bude zmietaní klimatickou zmenou a všetkými jej vážnymi následkami.

Ďakujeme, že ste v tom spolu s nami. Ukážme spolu, že nám na klíme záleží.

Klíma ťa potrebuje.

JE NÁS 40 000 A POTREBUJEME VAŠU POMOC

2020-09-27 12:34:48

Ahojte

Dokázali ste nemožné, za menej ako tri dni sme spoločne vyzbierali 40 000 podpisov.Ďakujeme za každý jeden hlas. Teraz je však čas sa ukázať, aká je naša skutočná sila, keď ide o záchranu klímy.

Venujte nám prosím pár minút. Venujte pár minút klíme.

Pod petíciou je dnes zozbieraných vyše 40 000 podpisov. Ak si každý jeden z nás, ktorí sme petíciu podpísali, otvorí svoj telefónny zoznam alebo zoznam priateľov na facebooku a presvedčí dvoch ľudí, ktorí petíciu ešte nepodpísali, bude nás 120 000.

Stačí naozaj niekoľko minút, dva telefonáty alebo správy, aby sme mohli dosiahnuť náš cieľ. A tým je ukázať politikom, ktorým sme prepožičali moc, že nám na klíme skutočne záleží.

Kampaň sme začali sloganom: Som klimatický aktivista. Práve teraz sa môže stať klimatickým aktivistom každý z vás.

ČO MOŽETE SPRAVIŤ OKREM OSLOVENIA DVOCH PRIATEĽOV?

AK SI ŠTUDENT - Určite máte triednu, krúžkovú, školskú fcb skupinu alebo fórum. Dajte vedieť svojim spolužiakom. Oslovte školu, aby podporila petíciu oficiálne a rozposlala link na petíciu všetkým svojim študentom.

AK PRACUJEŠ – Klimatická kríza sa dotkne všetkých, súkromného sektora nevynímajúc. Dajte vedieť svojim kolegom o petícii. Oslovte svojho zamestnávateľa, prípadne odbory vo vašej firme, aby rozposlali link na petíciu svojim zamestnancom a členom.

AK MÁŚ HOBBY – Ak máte radi šport, umenie, fotografie, alebo akékoľvek hobby určite ste zapojení v rôznych skupinách. Dajte jej členom vedieť o našej spoločnej petícii.

AK SI ČLENOM ORGANIZÁCIE – Dajte vedieť členom vašej organizácie o petícii. Oslovte vaše štruktúry, aby ste sa ako organizácia prihlásili k podpore petície.

AK POUŽÍVAŠ SOCIÁLNE SIETE – Zdieľajte nás, šírte naše príspevky a aktualizácie. Rozposielajte link petície cez insta, či FB.

Podpisom petície sme začali. Teraz klíma potrebuje naozaj každého z nás.

#klimatapotrebuje

Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

• Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.