Petícia proti zastavaniu trávnatého pozemku v Žiline

Kontaktujte autora petície

Komunálne voľby 10.11.2018

2018-11-05 15:51:44

 

Vážení podporovatelia petície PROTI zastavaniu trávnatého pozemku v Žiline.

Od posledných komunálnych volieb uplynuli štyri roky a my budeme mať 10.11. 2018 opäť možnosť rozhodnúť, kto sa stane primátorom a mestským poslancom mesta Žilina. Pri našej voľbe by sme mali hodnotiť najmä činy jednotlivých kandidátov a poslancov, ktorí nám už mali možnosť predviesť svoje kvality. Z tohto dôvodu je potrebné si opäť pripomenúť hlasovania poslancov, ktorých výsledkom je, že trávnatý pozemok, na ktorom mohla byť pri dobrej vôli poslancov a vedenia mesta oddychová zóna, je dnes zastavaný obrovskými stavbami. A aby toho nebolo málo, tak poslanci Mestského zastupiteľstva svojim hlasovaním, napriek môjmu upozorneniu, odobrili aj zastavanie pozemku na Hlinách pri križovatke „Drevená krava“. Pri týchto hlasovaniach poslanci mesta ukázali úplný nezáujem o názor občana, ale dnes nám títo istí poslanci zapĺňajú poštové schránky s tým, aby sme ich opäť zvolili! Môj názor na to je, že ak poslancov nezaujímal náš názor vtedy, dnes mňa ako občana nezaujímajú títo poslanci a ich plány.

Ako hlasovali všetci mestskí poslanci pri spomínaných hlasovaniach, a aj pri hlasovaní o zvýšení svojej odmeny (proti čomu som sa ostro postavil) si môžete prečítať nižšie.

Informáciu dopĺňam o zoznam súčasných poslancov:

volebný obvod 2 (Hliny V-VII, Bôrik):

Mgr. Peter Fiabáne, Miroslav Kolenčiak, Ing. arch. Dušan Maňák, Mgr. Ing. Peter Ničík

volebný obvod 3 (Solinky):

Jozef Badžgoň, Ing. Ľubomír Bechný, Mgr. Peter Cibulka, Ing. Martin Kapitulík, Ing. Miroslav Sokol

 

Zmenou Územného plánu, ktorý predložil poslanec Maňák, poslanci umožnili výstavbu na pozemku medzi Solinkami a Hlinami VI. Tu je hlasovanie poslancov:

HlasovanieRudinyII1.png

 

Povolením vecného bremena poslanci umožnili zastavanie pozemku na Hlinách pri križovatke "Drevená krava". Tu je hlasovanie poslancov:

HlasovanieKrava.png

 

Hlasovanie o zvýšení odmien poslancov na minimálnu mzdu, ktoré predložil poslanec za Solinky Ing. Sokol.

HlasovanieOdmeny1.png

 

Občanom volebného obvodu Solinky dávam do pozornosti, že kandidujem na poslanca Mestského zastupiteľstva v Žiline za volebný obvod Solinky.

S mojou aktivitou a programom sa môžete oboznámiť na mojej webovej stránke:

https://slavofackovec.webnode.sk

 

Na záver nám všetkým prajem, aby tohtoročné komunálne voľby dopadli lepšie ako tie posledné.

 

 

 


Ing. Slavo Fačkovec

Info o Rudinách II a odmenách žilinských poslancov

2017-03-01 17:44:38

 

Vážení občania,

na poslednom stretnutí občanov s poslancami mesta Žilina za obvod Solinky, som bol pánom poslancom Cibulkom informovaný, že Stavebný úrad vydal Územné rozhodnutie na zastavanie trávnatej plochy medzi sídliskami Hliny VI a Solinkami (v Územnom pláne je táto oblasť nazvaná Rudiny II). Stavebný úrad tak rozhodol NAPRIEK nesúhlasu občanov a dokonca aj napriek NESÚHLASU Odboru dopravy Mestského úradu Žilina (na decembrovom stretnutí s mestskými poslancami za obvod Solinky bol prítomný aj vedúci Odboru dopravy Mestského úradu, pán Rolko, ktorého som sa verejne opýtal na názor. Odpovedal, že oni sú PROTI plánovanému projektu zastavania). Pán poslanec Cibulka sa taktiež úradníkov Stavebného úradu pýtal, či je to bežné, že sa vydávajú povolenia napriek nesúhlasu odborov Mestského úradu. Na jeho otázku mu bolo odpovedané, že to NIE JE bežné.

 

Možno ste zachytili, že mestskí poslanci si zvýšili svoju odmenu z 200 eur/mesiac na minimálnu mzdu 435 eur/mesiac. Keďže som s takýmto neprimeraným navýšením odmien nesúhlasil, tak som ešte pred zasadaním Mestského zastupiteľstva poslal mail všetkým žilinským poslancom s odporúčaním hlasovať proti tomuto návrhu. Text tohto mailu spolu s výsledkom hlasovania jednotlivých poslancov nájdete na mojom blogu.

Linka na môj blog:

https://blog.infovojna.sk/ako-si-tu-zijeme-alebo-nenasytni-zilinski-mestski-poslanci/

 

 


Ing. Slavo Fačkovec

Výsledok zasadania Mestského zastupiteľstva dňa 28.9. 2015

2015-09-28 16:52:19

Mestské zastupiteľstvo dnes (28.9. 2015) odmietlo "Návrh VZN o záväznej časti Územného plánu zóny Žilina - Centrum Rudiny II", proti ktorému smerovala táto petícia.

V diskusií na túto tému pán poslanec Mgr. Peter Cibulka (zvolený za obvod Solinky) navrhol riešenie odkúpením pozemku mestom (ako bol môj návrh na Výbore a v maily poslancom). Na túto tému sa začala ďalšia diskusia a aj viacerí poslanci podporili túto myšlienku. Poslanec Mgr. Ing. Peter Ničík promptne spracoval písomnú formu tohto návrhu. Od primátora Ing. Igora Chomu dostali poslanci prísľub, že mesto bude rokovať s investorom aj o takomto riešení.

Hlasovanie:
ZA                15
PROTI           7
ZDRŽAL SA   7

Na schválenie bola potrebná 3/5 väčšina, VZN NEBOLO schválené.

Menný zoznam hlasovania poslancov:

Hlasovali PROTI VZN (títo poslanci hlasovali v náš prospech) :

Jozef Badžgoň
Mgr. Peter Cibulka
Mgr. Peter Fiabáne
Mgr. Iveta Martinková
Mgr. Ing. Peter Ničík
Ján Púček
Ing. Miroslav Sokol

V hlasovaní o VZN SA ZDRŽALI (títo poslanci hlasovali v náš prospech) :

Mgr. Martin Barčík
Ing. Ľubomír Bechný
PaedDr. Ľudmila Chodelková
Ing. Marian Janušek
Ing. Martin Kapitulík
Ing. Ján Pažický
Ing. Ľuboš Plešinger

Hlasovali ZA VZN (títo poslanci hlasovali v náš NEPROSPECH!) :

MUDr. Peter Bačinský
Mgr. Branislav Delinčák
Ing. Dušan Dobšovič
MUDr. Robert Ficek
Ing. Patrik Groma
Jozef Juriš
Miroslav Kolenčiak
František Kosa
Ing. arch. Dušan Maňák
Ing. Ján Ničík
MUDr. Juraj Popluhár, PhD.,MBA
Mgr. Emília Talafová
Mgr. Anton Trnovec
MUDr. Štefan Zelník, PhD.
Mgr. Marián Zrník

Zdroj: http://www.zilina.sk/dokumenty/Hlasovanie_20151001094652.pdf

Je to hlasovanie č. 18.

 

Poznámka:
Ešte je jeden problém s týmto pozemkom, ktorý spočíva v tom, že mestskí poslanci na mestskom zastupiteľstve dna 29.6. 2015 bez znalosti širších súvislostí schválili zmenu územného plánu tak, aby sa na tomto pozemku mohlo stavať. Tento bod do oficiálneho programu doplnil pán poslanec Maňák. Linka na hlasovanie poslancov:

http://www.zilina.sk/dokumenty/Hlasovanie_20150702120940.pdf

Je to hlasovanie č. 45.


Kým sa však nezačalo s výstavbou ešte je možné plánovanú výstavbu ukončiť. Ak by boli jednania zástupcov mesta s investorom o odkúpení pozemku úspešné, tak by pozemok mohol byť vyuzity ako oddychová zóna.


Ing. Slavo Fačkovec

Tretí mail poslaný všetkým poslancom mesta Žilina dňa 27.9. 2015 (o 17:10), pred hlasovaním Mestského zastupiteľstva dňa 28.9. 2015

2015-09-27 15:49:58

Vazena pani poslankyna/vazeny pan poslanec,

nakolko vedenie mesta znovu zaradilo medzi body programu Mestského zastupitelstva bod programu „Navrh VZN o zavaznej casti Uzemneho planu zony Zilina – Centrum Rudiny II“, v ktorom ide o ZASTAVANIE velkej travnatej plochy medzi sidliskom Hliny VI a sidliskom Solinky, opat sa na Vas, ako zastupcu obcanov obraciam, aby ste tento bod NEPODPORILI. Tento projekt je doslova skodlivy pre obcanov, ktori ziju v okoli tohto uzemia, ale zaroven bude znamenat aj problemy pre mesto Zilina.
Na ZASTAVENIE projektu Rudiny II vznikla pre kratkost casu internetova peticia obcanov. Iniciatorom tejto peticie som bol ja. Tato peticia vznikla az 20.9. 2015 a informovani o nej boli iba obcania bytovych domov v okoli spominanej travnatej plochy, nakolko tychto obcanov by sa zastavba Rudiny II dotkla najviac. Za tento kratky cas (5-6 dní) sa pod peticiu podpisalo 138 obcanov (stav k 27.9.2015 o 16:30).
Linka na internetovu peticiu, kde zistite presne znenie peticie, aktualny pocet podpisov, oznamy a komentare obcanov, najdete na linke:
http://www.peticie.com/peticia_proti_zastavaniu_travnateho_pozemku_v_ziline
Zoznam podpisanych pod peticiu (su tam viditelni aj obcania, ktori nechceli byt viditelni na internete) najdete v prilohe tohto mailu.
Kedze na Slovensku plati zastupitelska demokracia a poslanci su zastupcami obcanov, z tohto dovodu by sa mali poslanci riadit nazorom obcanov, ktori sa o veci verejne zaujimaju.
Obcania zijuci v tejto lokalite poznaju situaciu najlepsie a z tohto dovodu vedia ONI najlepsie, co je pre nich dobre. Poslanci mesta tu maju byt pre obcanov a nie pre developerov, ktorych zaujmom je tvorba zisku bez ohladu na to, co svojim konanim sposobia (v tomto pripade znicia kus travnatej plochy, ktora je tak velmi potrebna na uz prehustenych sidliskach a vytvoria nove dopravne problemy).

Hlavne dovody pre ktore tento projekt NEPODPORIT:
1. nesuhlas obyvatelov okolitych domov so zastavbou
2. oblast Hliny VI a Solinky pride o velku travnatu plochu
3. vznikne dopravny problem
4. znizenie hodnoty nehnutelnosti obcanov

Oblast Hliny VI a Solinky pridu o velku travnatu plochu
Na tejto travnatej ploche maju vyrast bytove domy, multifunkcny objekt a obchody. Ja sa pytam, PRE KOHO chceme stavat nove byty, ked v meste je v sucasnosti mnozstvo volnych bytov (napr. domy na mieste byvaleho amfiteatra, Europalace na Vlcinciach,...) pricom obcanov Ziliny kazdym rokom ubuda. Pri otazke obchodov, je otazka rovnaka ako pri bytoch. PRE KOHO ideme stavat nove obchody? Na spominanom pozemku uz je v sucasnosti Tesco a Lidl. Navyse, v meste Zilina je najviac obchodnych ploch na Slovensku!
Sidliska Hliny VI a Solinky su uz v sucasnosti vdaka „zahustovaniu“ v minulych obdobiach prehustene a nachadza sa tu malo travnatych ploch. Travnate plochy maju okrem relaxacneho ucelu aj ine funkcie. Plnia napriklad ochladzovaciu funkciu. V situacii, ked ostatne mesta (ktore su uz prehustene) rozmyslaju ako ich ochladit, napriklad aj pomocou travnatych striech, je NEZODPOVEDNOSTOU VOCI SUCASNEJ A AJ BUDUCIM GENERACIAM zastavat tieto posledne travnate plochy. Zelen taktiez znizuje prasnost v lokalite. Z vyssie uvedenych dovodov by mala na spominanom pozemku byt radsej oddychova zona (napr. park, ovocny sad).

Vznikne dopravny problem
Na sidlisku Solinky a Hliny VI este nie je vyrieseny ani problem s parkovanim a tato zastavba (Rudiny II) do tejto lokality pritiahne dalsie mnozstvo aut, ktore zatazia existujucu dopravnu infrastrukturu a z niektorych ulic sa auta nebudu moct dostat ani na hlavnu cestu. Tieto problemy, ktore vzniknu, uz ale nebude riesit (a platit!!!) developer, ktory postavi Rudiny II, ale riesenie tohto problemu ostane na pleciach (a financiach) mesta!

Znizenie hodnoty nehnutelnosti obcanov
Hodnota nehnutelnosti klesne z vyssie spominanych dovodov. Tu sa jedna o priame POSKODENIE obcanov byvajucich v okoli spominanej plochy!

Nakolko viem ako vedenie mesta (a tiez povodny predkladatel tohto projektu, pan poslanec Manak) pri navrhoch o tomto projekte zavadzalo, predpokladam, ze aj pri tomto VZN tykajucom sa Rudin II budu zavadzat. Vzhladom k tomu, ze VZN tykajuce sa Rudin II, o ktorom budete hlasovat na najblizsom zasadani mestskeho zastupitelstva, obsahuje regulativy, predpokladam, ze Vas bude vedenie mesta (pripadne pán poslanec Manak) opat zavadzat tym, ze bez regulativov sa nebudu moct stavby v komplexe Rudiny II kontrolovat, a v podstate si tam bude moct stavebnik postavit co bude chciet. TOTO JE KLAMSTVO A ZAVADZANIE! Vec sa ma tak, ze ak NEBUDETE hlasovat za spominane VZN, tak sa stane iba to, ze vystavba Rudin II sa zastavi! Slovensko totiz nie je divoky zapad, kde si moze majitel pozemku postavit, co sa mu zachce. Na Slovensku o vystavbe stavieb rozhoduju stavebne urady. To znamena, ze stavebnik sa musi obratit so svojim navrhom na stavebny urad. Ak mu ten stavbu nepovoli, potom stavebnik stavbu NEMOZE postavit. Co sa tyka stavebneho uradu, na ten ma mesto velky vplyv. A tak prostrednictvom stavebneho uradu moze mesto vystavbu na spominanej travnatej ploche zablokovat.
Spominane Rudiny II su navyse v rozpore s Uzemnym planom, nakolko uzemny plan urcuje spominanu travnatu plochu na „obciansku vybavenost“. Co je obcianska vybavenost?
Obcianska vybavenost (OV) predstavuje siroky komplex zariadeni a ucelovo upravenych ploch, ktorych cielom je uspokojovanie najrozmanitejsich potrieb obyvatelov vsetkych vekovych kategorii. Ako vyplyva z metodickeho dokumentu "Standardy minimalnej vybavenosti obci" Institutu urbanizmu a uzemneho planovania Urbion, sa tak obcianskou vybavenostou rozumeju zariadenia podla druhu cinnosti, ktore su zatriedene do funkcii, ktorymi su:
• skolstvo
• sportove zariadenia
• zdravotnictvo
• socialne sluzby
• kulturne zariadenia
• cestovny ruch
• sluzby
• financne sluzby
• obchod
• verejne stravovanie
Z vyssie uvedeneho vyplyva, ze OV nie su bytove domy!

Riesenie problemu
Problem zastavby vyssie uvedeneho pozemku sa rozoberal aj na viacerych Vyboroch Soliniek. Na poslednom Vybore padol z mojej strany navrh, aby niektori z poslancov podal navrh na uznesenie, ktorym by sa vedenie mesta poverilo rokovanim s investorom za ucelom odkupenia pozemku, na ktorom chce investor postavit spominane Rudiny II. Poslanci na Vybore s tymto riesenim suhlasili a informovali, ze o tom budu na kluboch rokovat. Ci rokovania boli/neboli, a ak boli ako dopadli mi zname nie je, ale z uvedenych reakcii poslancov na Vybore je zrejme, ze situaciu by tiez radi riesili takymto sposobom. Z tohto dovodu sa treba zamerat na riesenie, ktore bolo diskutovane na Vybore, nakolko z dlhodobeho hladiska je toto riesenie vyhodne z dovodu, ze bude mat tento dolezity pozemok mesto pod kontrolou, cim sa zabrani opatovnym moznym tlakom zo strany developera o znicenie tohto travnateho pozemku.
Mesto Zilina ma slogan „Mesto s tvarou“. Ja si pod takymto heslom predstavujem mesto, ktore bude pocuvat svojich obcanov. A ak sa obcania vyjadria v peticii, ze su PROTI vystavbe, ktora velkym sposobom negativne ovplyvni ich zivot, potom mesto MÁ RESPEKTOVAT tychto obcanov a projekt vystavby ZABLOKUJE. Ak poslanci nerespektuju nazory svojich obcanov, PRE KOHO TAM POTOM TAKITO POSLANCI SU?
Vedenie mesta casto hovori, ze ono nie je ako vedenie mesta za primatorovania Jana Slotu. Ja ako obcan si ale musim vo veci Rudin II klast otazku, V COM JE SUCASNE VEDENIE MESTA INE? Vedenie mesta za Jana Slotu sa nezaujimalo o nazor obcanov a tvrdohlavo schvalovalo co chcelo. Sucasne vedenie mesta sa tiez o nazor obcanov nezaujima (ak by sa zaujimalo, projekt Rudiny II by uz bol davno zmietnuty zo stola).
PROTI Rudinam II vznikla peticia a ak budu poslanci hlasovat za vystavbu, potom ukazete obcanom mesta, ze ste uplne rovnaki ako bolo vedenie mesta za primatora Jana Slotu.
Za primatorovania Jana Slotu mesto pozemky predavalo a za nasledujucich primatorov sa na tychto pozemkoch stavalo a stavia i ked by sa nemuselo !

Vedenie mesta sa hodnoti podla cinov, nie podla reci! Vase hlasovanie o tomto bode bude velmi sledovane a o jeho vysledku budem informovat vsetkych obcanov, ktori podpisali internetovu peticiu. Informaciu, o tom ako voleni zastupcovia obcanov respektuju nazory obcanov, zverejnim taktiez pred parlamentnymi volbami, volbami do VUC a komunalnymi volbami. Dovod tychto zverejneni bude informativny, aby obcania-volici vedeli ako sa k nim zachovali kandidati politickych stran, ale aj nezavisli kandidati a vo volbach sa mohli objektivne rozhodnut.
Ak VZN tykajuce sa Rudin II nepodporite, potom sa stanete zachrancami tohto pozemku. Ak VZN tykajuce sa Rudin II podporite, potom sa stanete HROBARMI jednej z poslednych velkych travnatych ploch v meste Zilina!

Dufam, ze na zaklade hore uvedenych informacii projekt Rudiny II NEPODPORITE.

Prajem pekny den.
S pozdravom,
Ing. Slavo Fackovec

 

Dopĺňam: pánovi poslancovi Kapitulíkovi som do mailu ešte pripísal nasledovný text:

Pan poslanec Kapitulik,
zaregistroval som Vas slogan „Dobre mesto sluzi ludom“, a tak predpokladam, ze Vase hlasovanie (ako aj Vasich kolegov zo strany Siet) bude v sulade s Vasim heslom, a teda NEPODPORITE zastavanie predmetnej lokality. -text poslany iba Kapitulikovi.

 

DOBRÁ SPRÁVA:

Na môj hore uvedený mail promptne reagoval pan poslane Púček, ktorý nás podporuje, teda nesúhlasí so zastavaním pozemku.


Ing. Slavo Fačkovec

Druhý mail poslaný všetkým poslancom mesta Žilina dňa 19.8. 2015, pred hlasovaním mimoriadneho mestského zastupiteľstva dňa 21.8. 2015

2015-09-20 15:17:14

Vazena pani poslankyna, vazeny pan poslanec,
napriek tomu, ze ste dna 29.6. 2015 schvalili projekt „Zilina Centrum Rudiny II“ a nasledne Vseobecne zavazne nariadenie vztahujuce sa na Centrum Rudiny II, o tomto projekte budete hlasovat este raz (podla zverejneneho programu mimoriadneho zasadnutia Mestskeho zastupitelstva je to bod c. 6 nazvany „Prerokovanie uznesenia, ktorym sa schvaluje Vseobecne zavazne nariadenie c. 15/2015 k Navrhu Vseobecne zavazneho nariadenia o zavaznej casti Uzemneho planu zony Zilina – Centrum Rudiny II, ktoreho vykon primator pozastavil jeho nepodpisanim“). A to z dovodu, ze tento bod programu nebol podpisany primatorom Ing. Igorom Chomom. Dovod tohto nepodpisania bol, ze projekt „Rudiny II“ NEBOL v dostatocnom casovom predstihu zverejneny na uradnej tabuli. Toto je jeden z dovodov, preco Vas ako zastupcu obcanov OPATOVNE prosim o NESCHVALENIE tohto projektu.
V maily, ktory som Vam zaslal 28.6. 2015 som uvadzal nasledovne hlavne dovody preco je tento projekt DOSLOVA SKODLIVY pre CELU oblast Soliniek a Hlin VI:
- zbytocne zastavanie uzemia bytovymi domami, kedze v meste Zilina je aj v sucasnosti mnozstvo volnych bytov (napr. obytne domy na mieste byvaleho amfiteatra, budova Europalace na Vlcinciach), pricom pocet obcanov mesta Zilina sa za posledne roky ZNIZUJE,
- vystavba dalsich obchodnych priestorov - NACO? Mesto Zilina ma najviac obchodnych ploch na pocet obyvatelov na Slovensku! Na okraji tohto pozemku su uz teraz postavene obchody Tesco a Lidl.
- zvysi sa hustota dopravy, ktora v tejto oblasti podla mojho nazoru uplne skolabuje
- zvysi sa prasnost a oteplenie tejto lokality, kedze sa odstrani velke mnozstvo zelene, ktora prispieva k ochladzovaniu tohto uzemia.
Uvedene dovody su viac rozpisane v predchadzajucom maily zo dna 28.6. 2015.

Dovod, pre ktory bol spominany schvaleny projekt nepodpisany, svedci podla mojho usudku o tom, ze sa jedna o kseft pre sukromnu firmu - ako inak sa da interpretovat fakt, ze musel byt aj poruseny zakon, len aby sa tento bod schvalil?!

Pre zodpovedne hlasovanie o tomto projekte si musime polozit niekolko dolezitych otazok, ktore vrhaju zaujimavy tien na cely projekt Rudiny II, ktory bol predlozeny na minule zasadnutie Mestskeho zastupitelstva. Cim sa da vysvetlit, ze niekomu (menovite, predkladatelovi tohto navrhu Ing. Arch. Manakovi) tak velmi zalezi na schvaleni tohto projektu? Preco tento projekt nepredkladalo mesto? Preco bol tento navrh podany tak narychlo, ze bol dokonca poruseny zakon o povinnom vyveseni na uradnej tabuli? Preco tento navrh nebol zaradeny do normalneho programu, ale musel byt mimoriadne vlozeny? Vlozeny bez toho, aby boli o tomto projekte zodpovedne oboznameni poslanci!? Preco bol navrh pred obcanmi zamlciavany (ak by si obcania tento navrh chceli pozriet pred hlasovanim Mestskeho zastupitelstva, tak by ho nenasli ani na stranke mesta Zilina!)? Podla mojich informacii, nemali poriadny pristup k tomuto projektu ani poslanci, aby mohli zaujat zodpovedne stanovisko. Tento navrh bol podozrivo sireny prostrednictvom stranky „uschovna.cz“ - a toto nemozem ja, a ani ziadny sudny clovek vnimat ako normalnu prezentaciu akehokolvek uradneho dokumentu! Nieto este tak zavaznej veci, ako je masivna vystavba na jednej z poslednych vacsich zelenych ploch v meste Zilina, a dokonca NAPRIEK MASIVNEMU NESUHLASU dotknutych obcanov! Este treba dodat, ze tento navrh presiel iba silou nahody a vlastne prejst ani nemal. Preco? Pretoze v hlasovani o tomto bode (VZN vstahujuce sa na Rudiny II) bola na schvalenie potrebna 3/5 -tinova vacsina pritomnych poslancov. A ta bola dosiahnuta iba o jeden hlas. A tymto hlasom bolo hlasovanie pana poslanca Puceka, ktory pred hlasovanim informoval plenum, ze bude hlasovat PROTI, a neskor po hlasovani sa ospravedlnil, ze sa pomylil v hlasovani, ked hlasoval ZA! Takze spominane VZN-ko by NEBOLO schvalene.
Pani poslankyna/pan poslanec, VY ste ZASTUPCAMI obcanov, a preto mate hajit ich zaujmy! Obcania z bezprostrednej blizkosti spominaneho uzemia projekt Rudiny II odmietaju, nakolko sa okrem vyssie spominanych dovodov, NICI ich zivotny priestor a dochadza k znizeniu hodnoty ich nehnutelnosti (lebo terajsi vyhlad bude po zastavbe Rudin II tvorit pohlad na novo vybudovane domy + tato oblast sa bude prehrievat este viac ako doteraz + vzniknu problemy v doprave s ktorou ma mesto problem uz v sucasnosti a riešenie zostane na pleciach mesta). Vam by sa pani poslankyna/pan poslanec pacilo, ak by pred Vasim bydliskom niekto nieco taketo postavil a znehodnotil Vam Vasu nehnutelnost? A napriek Vasmu nesuhlasu?!
Na rozhodovanie o tejto veci sa treba pozerat z pohladu obcanov zijucich v bezprostrednej blizkosti tohto uzemia. Mestski poslanci za obvod 3 (Solinky) a obvod 2, ktory ma na starosti aj Hliny VI sa vyjadrili jasne! Aj pocas rozpravy a aj v hlasovani (z vynimkou poslanca Manaka – ktory tento bod predkladal, a ktoreho zvlastne spravanie opisujem vyssie). Poslanci inych mestskych casti Ziliny by sa mali v tomto pripade riadit odporucanim poslancov za Solinky a Hliny VI, nakolko tito poslanci najlepsie poznaju inkriminovanu oblast a poznaju nazory obcanov, ktori sa zucastnuju vyborov tychto mestskych casti. Nechcem znevazovat poslancov inych mestskych casti, ale dovolim si tvrdit, ze oblast o ktoru sa v tomto pripade jedna, poznaju najlepsie poslanci z tej mestskej casti (teraz su to Solinky a Hliny VI, nabuduce to mozu byt napriklad Vlcince). Tymto sposobom sa riadi napriklad pan poslanec Pucek, co ocenujem.
Pocas minuleho hlasovania ste boli taktiez doslova klamani o moznosti pripomienkovania projektu zo strany dotknutych obcanov. S tymto si dovolim OSTRO NESUHLASIT. Odpoviem protiotazkou, MOZETE PRIPOMIENKOVAT VEC O KTOREJ NEVIETE? Neviete o nej, nie z dovodu, ze sa nezaujimate, ale z dovodu, ZE SA UMYSELNE ZATAJUJE! Z dovodovej spravy k navrhu (o ktorom budete hlasovat) som sa dozvedel, ze obcania boli informovani na webovej stranke mesta. Nedozviete sa ale v ktorej casti webovej stranky! A ak tu informaciu NEDATE na uvodnu stranu webovej stranky mesta, ale date ju do nejakej zastrcenej sekcie, tak ju nenajde dovolim si povedat nikto! Takato informacia sa da potom najst bud nahodne, alebo, ze Vas na nu niekto upozorni! A takto o tomto projekte „informovalo“ aj mesto. Je to presne to iste ako stary znamy „Nastenkovy“ tender. Tam tiez „informovali“. Napriek tomu Vas vedenie mesta (i ked dobre vie o skutocnosti o ktorej pisem!) zavadza, ze obcania boli informovani! Mesto Zilina ma Radnicne noviny (vydavanie stoji danovych poplatnikov Ziliny desiatky tisíc eur rocne) a napriek tomu TENTO ZDROJ NENAPISAL NIC O DATUMOCH A MIESTE, KDE BOLO MOZNE TENTO PROJEKT PRIPOMIENKOVAT! Pytam sa PRECO? A opat mi na um prichadza jedno jedine slovo, KSEFT!
Mesto Zilina ma slogan : „Mesto s tvarou“. Ja sa pytam, KDE JE TA TVAR MESTA? Ja ako obcan si pod tymto sloganom predstavujem mesto, ktore zodpovedne informuje obcanov o planoch a tieto plany s nimi prediskutovava. A ak obcania s nejakym zamerom nesuhlasia, tak ho mesto nema urobit. Ved pre koho je potom vedenie mesta, ak nie pre obcanov Ziliny?

Pocas minuleho hlasovania mestskeho zastupitelstva o tomto projekte, boli povedane aj informacie v zmysle, ze investor investoval a tak tento projekt treba odsuhlasit. Logicka otazka potom znie, PRECO O TOMTO NAVRHU MATE ROZHODOVAT, KED MUSITE SUHLASIT? Myslim, ze z logiky veci je jasne, ze vec sa ma tak, ze tento projekt mozete aj odmietnut, pretoze ak by ste nemuseli rozhodovat, tak by sa Vas nikto nepytal a na pozemkoch by sa uz stavalo. A vsetko ostatne strasenie je iba natlakom!

Pani poslankyna/pan poslanec, Vy ste zastupcom OBCANOV a NIE sukromnych developerov! Pan primator Choma a pan viceprimator Groma (ktori tieto informacie vyslovili), by mali vediet, ze investicie spominaneho podnikatela su investicne riziko (napr. ak ma nejaky podnikatel obchod a nakupi tovar, ktory nepreda, ta strata, ktora mu vznikne je jeho riziko)! Nikde nie je tiez napisane, ze mesto projekt investora musi schvalit. Z ust poslanca Manaka zaznelo vyjadrenie o tom, ze ked tento projekt Mestske zastupitelstvo schvali, tak potom sa este bude s investorom rokovat o tomto projekte. Na toto je iba jasna a strucna odpoved. Ak tento projekt Mestske zastupitelstvo schvali, potom uz podla mna NEBUDE ziadne dalsie rokovanie, pretoze uz je vsetko schvalene, a tak stavebnik uz Mestske zastupitelstvo potrebovat nebude. NACO by uz s Vami rokoval a nieco menil na projekte? Je to iba dalsia zavadzajuca informacia z ust pana poslanca Manaka. Pan poslanec Manak taktiez ubezpecoval poslancov o tom, ze sa uz tento projekt moze iba schvalit. Ale pan poslanec Manak vie aj o moznosti, ako tento projekt zastavit! Otazka znie, preco Vas o tejto moznosti neinformoval? V maily, ktory mi pan poslanec Manak poslal, pripusta moznost, ze ak by sa tento projekt chcel zastavit, treba zmenit Uzemny plan mesta. Z uvedeneho je zrejme, ze tento projekt JE MOZNE AJ ZASTAVIT, pretoze zmena uzemneho planu nie je fyzikalny zakon, ktory sa neda hlasovanim zmenit.
Kazde hlasovanie ma dopad na obcanov mesta. Niektore ma vacsi, niektore mensi. A projekt Rudiny II bude mat OBROVSKY a NEGATIVNY dopad na spominanu oblast a mnozstvo jej obyvatelov. Je lepsie vratit sa z kratsej cesty spat, ako urobit obrovsku a nenavratnu skodu na prirode, na majetku a na zdravi obcanov. Mate moznost stat sa ZACHRANCAMI jednej z poslednych velkych zelenych ploch v meste Zilina alebo mate moznost ZRADIT obcanov, stat sa HROBARMI tejto zelenej plochy a UKAZAT OBCANOM, ze VAM NA NICH NEZALEZI! Dufam, ze u Vas ZVITAZI ZDRAVY ROZUM a nie zavadzanie az klamstvo, ktoreho sme boli svedkom pocas hlasovania o RUDINACH II na minulej schodzi Mestskeho zastupitelstva (pricom mnoho poslancov nemalo spominanu vec prestudovanu, kedze bola do programu zaradena ako mimoriadny bod), kde bol na poslancov vyvijany obrovsky natlak, aby projekt odsuhlasili.
K tejto otazke pristupujem konstruktivne, a preto davam aj navrh ako problem s tymto pozemkom vyriesit. Po odmietnuti tohto navrhu, by mali poslanci navrhnut zmenu uzemneho planu na formu, ktora by toto uzemie dovolovala pouzit vyhradne na rekreacne ucely (napr. park, ovocny sad,...). Nasledne by malo mesto rokovat s vlastnikom spominaneho pozemku o odkupeni a nasledne tento pozemok odkupit.

S pozdravom
Ing. Slavo Fackovec, obcan

 

 P.S.
Podla vyjadrenia pana poslanca Ing.Arch. Manaka (v mne zaslanom maily), „v tomto uzemnom plane ale aj v predchadzajucom uzemnom plane bolo a je toto uzemie urcene jednoznacne pre obvodove centrum vybavenosti pod nazvom RUDINY 2 , to znamena ze ma sluzit pre obyvatelov prilahlych sidlisk - noclaharni pre vybavenost tak aby nemuseli chodit za vsetkymi funkciami do centra mesta.“

Moja odpoved na uvedene vyjadrenie pana poslanca Manaka:
Co je obcianska vybavenost?
Občianska vybavenosť (OV) predstavuje široký komplex zariadení a účelovo upravených plôch, ktorých cieľom je uspokojovanie najrozmanitejších potrieb obyvateľov všetkých vekových kategórií. Ako vyplýva z metodického dokumentu "Štandardy minimálnej vybavenosti obcí" Inštitútu urbanizmu a územného plánovania Urbion, sa tak občianskou vybavenosťou rozumejú zariadenia podľa druhu činnosti, ktoré sú zatriedené do funkcií, ktorými sú:
• školstvo
• športové zariadenia
• zdravotníctvo
• sociálne služby
• kultúrne zariadenia
• cestovný ruch
• služby
• finančné služby
• obchod
• verejné stravovanie

Z vyssie uvedeneho vyplyva, ze OV nie su bytove domy!


P.S. 2
Dodavam este, ak bude tento bod programu schvaleny, tak tento email poslem do niektorych medii, kde predpokladam zaujem redakcii, preco ste tento projekt, ktory ma zaujimave pozadie a o ktorom je zname, ze verejnost je PROTI nemu, schvalili.


Ing. Slavo Fačkovec

Prvý mail poslaný všetkým poslancom mesta Žilina dňa 28.6. 2015, pred hlasovaním mestského zastupiteľstva dňa 29.6. 2015

2015-09-20 15:14:54

Vazena pani poslankyna, vazeny pan poslanec
dovolujem si Vas ako zastupcu obcanov oslovit vo veci planovaneho zastavania uzemia na konci sidliska Hliny VI a v bezprostrednej blizkosti sidliska Solinky. Som obyvatelom bytoveho domu v bezprostrednej blizkosti tohto uzemia - nezastavana plocha na konci sidliska Hliny VI, teste pred zaciatkom sidliska Solinky.
Dozvedel som sa, ze na zajtrajsom mestskom zastupitelstve ma byt do programu zaradeny bod, ktoreho cielom je toto uzemie zastavat. Dovolujem si Vas informovat, ze obyvatelov okolitych budov sa nikto z mestskeho uradu nepytal na nazor, pricom drviva vacsina obcanov tohto bezprostredneho okolia so zastavbou tohto pozemku nesuhlasi.
Na zaklade vypracovaneho projektu (o ktorom pravdepodobne budete hlasovat) ma byt na tomto uzemi vybudovany komplex budov, kde ma podla planov byvat vyse 2 000 obcanov, a postavenych viacero obchodov! Pri tomto navrhu si treba polozit otazky. Je potrebne neustale „zahustovanie“ existujucich, uz aj tak preplnenych sidlisk? Je to zodpovedne riesenie voci obcanom, ktori na tychto miestach byvaju? Je zodpovedne nicit aj tie posledne „zelene“ plochy?
V meste Zilina je mnozstvo novostavieb v ktorych je mnozstvo volnych bytov a volnych kancelarskych priestorov. Ako priklad mozem uviest komplex budov na mieste byvaleho Amfiteatra, alebo na Vlcinciach vysoka budova Europalace. Co sa tyka trendov miest, tie su uz dlhy cas take, ze pocet obyvatelov sa znizuje. Tento trend je aj v Ziline, ked Zilina prisla za 4 roky o priblizne 1350 obyvatelov. Na spominanom pozemku sa planuje aj vystavba polyfunkcnej budovy a malych obchodnych prevadzok.
Co sa tyka obchodnych domov, na okraji tohto pozemku su velke obchody Tesco a Lidl. Ak sa pozrieme na mnozstvo obchodnych ploch na prenajom (http://www.webnoviny.sk/ekonomika/retail-pred-dochodkom/242457-clanok.html ), tak mesto Zilina je na 1. mieste na Slovensku v mnozstve tychto ploch na 100 obyvatelov (199m2 na 100 obyvatelov). Pre koho chceme stavat dalsie nakupne centrum? V sucasnosti je trend sidliska revitalizovat. Na sidliskach, kde je malo zelene je preto trend „zazelenovat“ strechy budov. To prispieva aj k ochladzovaniu sidlisk. Toto je dalsi dovod na to, aby bol tento pozemok nezastavany, a tym padom plnil aj ochladzovaciu funkciu pre sidliska Hliny VI a Solinky. Obe tieto sidliska su uz teraz velmi zahustene a z tohto dovodu je potrebne tuto plochu nechat ako rekreacnu zonu pre obyvatelov tychto sidlisk. Na tejto ploche by bolo vhodne urobit napriklad park, alebo podla vzoru pani poslankyne Martinkovej, urobit z tejto plochy ovocny sad, cim by sa vytvorili prirodne pluca pre obcanov Hlin VI a casti Soliniek.
Na nevyhodnost zastavania tejto plochy sa mozeme pozriet aj z ineho uhlu. Mesto Zilina ma obrovske problemy so statickou dopravou na sidlisku Solinky a mesto zatial nema ani len koncepciu jeho riesenia (predchadzajuca koncepcia riesenia statickej dopravy bola na zaklade mohutneho odporu verejnosti sidliska Solinky zrusena). Aj z tohto dovodu je velmi neprezierave tento pozemok zastavat. Jednak mesto Zilina nevie, ci tento pozemok nebude potrebovat na riesenie statickej dopravy v tejto oblasti + zastavanim tejto oblasti obytnymi budovami a polyfunkcnym objektom by sa situacia s dopravou skomplikovala natolko, ze predpokladam, ze doprava v tejto casti mesta by sa uplne zrutila.
Mesto Zilina by mohlo radsej tento pozemok odkupit, aby malo pod kontrolou dalsie vyuzitie tejto plochy v buducnosti (napr. vybudovat podzemne garaze a na povrchu urobit oddychovu zonu, vysadit ovocny sad,...).
Verim, ze ako zastupca obcanov budete zodpovedne hlasovat v sulade s poziadavkami obcanov a teda spominany navrh ZAMIETNETE.

Prajem pekny den.

S pozdravom Slavo Fackovec

P.S.
Uz predkladanie tohto navrhu je podozrive. Predklada sa mimo bodov, ktore boli planovane, a jeho obsah (zastavanie plochy spominanym sposobom) ani nebol zverejneneny na oficialnej stranke mesta Zilina (asi z obavy z reakcie obyvatelov dotknutej oblasti). Aj z tohto dovodu si myslim, ze ide o kseft pre sukromnu spolocnost, ktoru mate vy v dobrej viere posvatit.


Ing. Slavo Fačkovec



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.