Petícia na podporu podnetu Advokátskej kancelárie Čarnogurský ULC zaslanému RTVS na zrušenie spolupráce s novinárom M. Havranom za hanobenie katolíckeho náboženstva viery a jej predstaviteľov

RTVS by mala zrušiť spoluprácu s novinárom Havranom, žiada Advokátska kancelária Čarnogurský ULC

BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Advokátska kancelária Čarnogurský ULC s.r.o., podala v piatok podnet na RTVS na zrušenie spolupráce s novinárom, ktorý napísal a zverejnil článok na portáli denníka SME s názvom „Pošlite Kuffu do cirkusu“ s podtitulom „Prelátom vyhovujú čo najdebilnejší veriaci“ a podnadpisom „Z Márie Barbie“.

Ako ďalej agentúru SITA informovala zástupkyňa advokátskej kancelárie Miriam Štímelová, dôvodom je, že v článku autor verejne hanobil katolícke náboženstvo, vieru a jej predstaviteľov.

„Autor Michal Havran znevažuje kresťanskú vieru občanov, keď označuje Pannu Máriu, Božiu matku, za bábiku „Barbie“, symbolizujúcu pohanský symbol. Taktiež sa autor pejoratívne vyjadruje o Ježišovi Kristovi, ktorý je Božím synom nielen pre kresťanských veriacich,“ uviedol v tejto súvislosti advokát Ján Čarnogurský ml. Na Havrana v súvislosti z článkom už skôr podal trestné oznámenie.

PORUŠENIE ETICKÉHO KÓDEXU NOVINÁRA
Havran podľa Čarnogurského ml. v článku hanlivo označuje mystériá a pašie kresťanskej cirkvi za „divadlo“, kňazskú sutanu za „sukňu“, posiela katolíckych kňazov „do cirkusu, aby cirkvi zarobili nejaké love“.

„Autor vyjadruje fiktívnu nadradenosť, pýchu a svojstrednosť svojich názorov spôsobom urážlivým pre mnohých obyvateľov našej krajiny,“ povedal advokát s tým, že Havran svojimi vyjadreniami závažne porušil Etický kódex novinára, ku ktorému sa hlási aj RTVS a zaväzuje sa ho dodržiavať.

Teológovia, publicisti aj politik odsúdili trestné oznámenie na Havrana za jeho článok
„Vzhľadom na skutočnosť, že RTVS je financovaná neposledne aj z daní a príspevkov kresťanov žijúcich na Slovensku, žiadame, aby RTVS prerušila spoluprácu s človekom, ktorý opakovane pejoratívne, neslušne a nadradene uráža kresťanov, kresťanskú vieru a kresťanské symboly a porušuje Etický kódex novinára,“ zdôraznil Čarnogurský ml.

RTVS ako nezávislá inštitúcia, rešpektujúca vierovyznania všetkých občanov Slovenska by podľa neho nemala pomáhať niektorým jednotlivcom v presadzovaní ich spupných bohorovných názorov zameraných na potieranie náboženského presvedčenia iných. „Boh sa pyšným protiví,“ dodal advokát.

TRESTNÉ OZNÁMENIE PRE ZVEREJNENÝ ČLÁNOK
Advokátska kancelária Čarnogurský ULC s.r.o. podala v utorok trestné oznámenie v súvislosti s hanobením katolíckeho náboženstva, viery a jej predstaviteľov. Oznámenie konkrétne podali na autora článku na portáli denníka SME s názvom „Pošlite Kuffu do cirkusu“ s podtitulom „Prelátom vyhovujú čo najdebilnejší veriaci“ a podnadpisom „Z Márie Barbie“.

„Autor vystupujúci pod menom Michal Havran hanobí v článku kresťanstvo a kresťanov. Z článku sála pýcha a nadraďovanie extrémistických názorov autora nad názory všetkých veriacich kresťanov. Autor sa postavil proti Bohu kresťanov a proti Ježišovi Kristovi. Článok autora je nielen nemorálny, ale aj protiprávny. Jeho zverejnením bol spáchaný trestný čin,“ uviedol Ján Čarnogurský ml.

Krátené

Mgr. Anton Čulen, predseda Aliancie za nedeľu- Slovensko, o.z.; Anton Selecký, OZ Magnificat; Eva Ze    Kontaktujte autora petície

Svojim podpisom splnomocňujem Mgr. Anton Čulen, predseda Aliancie za nedeľu- Slovensko, o.z.; Anton Selecký, OZ Magnificat; Eva Ze na odovzdanie môjho podpisu osobám oprávneným konať v tejto veci.

Túto petíciu budeme propagovať pred 3000 ľuďmi. Túto petíciu budeme propagovať ľuďom, ktorí si pozrú iné petície na našej webovej lokalite okrem nej.