Petícia za zrušenie tvrdého y

Quoted post

Viki

#3

2015-06-02 16:57

Poprosím autora petície o upresnenie, ako potom mieni rozlišovať slová, ktoré sa líšia iba tým i-y, no ktorých význam je pritom diametrálne odlišný a vzájomne nezameniteľný - viď. napr. víly (ezoterické bytosti) - vili (vence) - vyli (zavýjali) - vily (luxusné domy), popr. biť (trestať) - byť (existovať) a veľké množstvo ďalších.

Petíciu nemienim podpísať, nakoľko je zrejmé, že takéto niečo môže podpísať iba niekto, kto nebol schopný a ochotný naučiť sa ani len tých pár vybraných slov...

Replies

Ipsilon

#4 Re:

2015-06-03 08:25:37

#3: Viki -  

 Prosím pána chitrého abi mi visvetlil ako sa rozlišujú slová koruna! (A ťiež ostatné hononimá bez "i". Odporúčam kúpu hononimického slovňíka a naštudovaňie si koľko slov je tam bez "i"!)

Konkrétňe: koruna Slovenská, koruna Česká, koruna Fínska, koruna stromu, koruna ako historické označeňie územia...

Takže bi sme mali aj vo všetkích hononimách presňe veďieť o akí víznam slova iďe?!?! To buďeme ako používať obrázkové písmo??? Veď víznam slova je vždi v kontexte! A ak to náhodou ňie je jasné! Tak treba pridať na kontexťe! (Si predstav že víznam zákona bi záležal LEN na hrubke, ktorú tam ňiekto schvalňr dal!!!)

Ďalej ako viem čo je podstatné meno vo veťe "Posťeľ posťeľ." vo vízname "Usťeľ posteľ." a rovnako vo vízname "Posťeľ uposťeľ." (Ten víznam buďem samozrejme zatĺkať! A vždi poviem že si si vibral ňespravňe!)

Ďalej ako mi pán akademik, aj keď po Slovenski je to vlastňe "akaĎemik"! Preto že je predsa nutné dodtžiavať ĎeŤeŇeĽe ĎiŤiŇiĽi, ale to to má ňeskutočňe veľa víňimiek, že sa samozrejme začňeš oháňať takzvaním "citom pre Slovenčinu"!

Prosím naštuduj si láskavo pojmi "Fonéma" a "Graféma" ! Inteligentnému človekovi buďe hňeď jasné prečo a načo to je a akí to má hlavňe spolu súvis! Žiaľ hlupáci si ňeuvedomujú že je rozďiel medzi slovami "na ďeďine" a "na dedine", ale skús to napísať! .. Z toho viplíva, že vlastňe aktuálni "pravopis" vlastňe pohrdá našimi predkami! pretože ňedokáže zachiťiť ich víslovnosť! A že z kŕasne ľubozvučnej Slovenčini sa stáva celoplošňe rozhlasom a televíziou rozširované Braťislavské nárečie! Pozri si ňejakí povojnoví filmoví tížďeňík a uviďíš a hlavňe budeš počut krásne slová ako "aĽe", "aĽebo", "Ľes", Ľesňíci"...

 Už len také iritujúce slovo Ďiktát, ktoré ma mama učila, a teda je to moja maťerínske slovo! Keď náhodou napíšem schválňe s "tvrdím i" (tvrdé je asi preto že je nadržané...). Tak mi každí povie: "Ako môžeš napísať 'Dÿktát', veď je to cudzie slovo!". A to "tvrdé i" dôrazňe zvírazňi = preto píšem "ÿ". No a ja sa potom vždi opítam: "Ako ti môžeš napísať slová 'sÿkorka, bÿk, kobÿla...', veď je to predsa iné písmeno, a preto to musí inak zňieť!" Jeďíní problém je Slovenčina žiadne "ÿ" ňepozná!

Takže vlastňe takzvaní "Jaziko VEDCI" zoberú cudzie slovo. Tomuto ako základ ňechajú cudzí pravopis! Ale skloňovaňie a časovaňie je už "po Slovenski"!

Pretože "Otázka biť či ňebiť?" má jednoduchú odpoveď "Samozrejme biť! Ale koho? To je dôležiťejšia otázka!"

Napadá ma ešte že na konci 1968-ho roku sa upravil pravopis. Na konci slovies v minulom čase sa dovtedi písalo "tvrdé i" alebo "mekké y" podľa rodu, alebo čisla. Toto sa vtedi zrušilo! A chíba ťi to snáď?

Takže vlastňe Ťi to visvetlím na teórií relativiti, ktorá umožňuje jednu ďieru upchať dvoma ďierami! Prakticki sa to robí tak že tvoj nos s dvoma ďierami, vopcháme do mojej riťi, teda jednej ďieri! A kďe je tá relativita? no jednoducho buďeme na tom rovnako! Aj ja buďem mať nos v riťi! Aj ti buďeš mať nos v riťi! Ale ja na tom buďem relatívne lepšie!

Mňe osobňe trvalo tri mesiace kím som sa naučil ňepoužívať (to asi nadržané) "tvrdé i"! Ale potreboval som ďalšieho polroka kím som sa naučil po sebe čítať!

 PS: keď ťi to "tvrdé i" pomáha rozlišovať víznam! Ako rozlíšiš víznam veti: "Mať nos v riťi!" Pretože to bi ma naozaj hrozňe zaujímalo!

Kďe je vlastňe problém? Vzňikňe noví pravopis. Po dobu 50 rokov sa budú používať oba pravopisi! (Rovnako ako oba víri zmizli!) Keď ňebudeš veďieť ako sa čo píše tak to len preto, lebo ňevieš ako sa to vislovuje! A teda, keďže buďeme fonetcki písať, tak ťi čítaňie umožní presňe veďieť ako sa to vislovuje a teda aj píše!