Hromadná pripomienka k novele zákona o horskej záchrannej službe

Quoted post

lizard

#13

2013-05-31 20:12

to bolo diskusii o tom že rušia RLP a že z v rýchlej nebude jazdiť aj lekár "ale iba vyštudovaný záchrannári ", a tu chcete aby v horách kde ide o život aby vám život zachraňoval nejaký dobrovolnik ktorý má školenie ako každý absolvent vodičského kurzu , no ďakujem za takú pomoc. Vážim si službu dobrovolníkov , ale na miestach kde to je treba, a nie aby za každú cenu boli všade. Čo za par rokov bude aj v nemocnici lekár dobrovolník...?

Replies

martin

#14 Re:

2013-05-31 21:29:25

Je to tak, ze dobrovolnici maju presne tie iste skolenia ako zamestnanci HZS. Okrem povinnosti vystudovat 2 rocnu nadstavbu zdravotneho zachranara. Na druhej strane su medzi nimi desiatky doktorov a profesionalnych zdravotnikov. Ak mas vodicsky preukaz, obnovujes si kazde 2 roky skolenie cerveneho kriza? Lebo dobrovolnici ano.
Lienka

#15 Re:

2013-06-01 15:31:45

HZS nemá jedného jediného MUDr. U dobrovoľníkov zasahujú primari nemocnicnych oddelení, súkromní lekári, anestezilogovia, atd.....profesionalnejsiw ošetrenie nedostanes inde, lebo títo ľudia robia v nemocniciach atd....
ja

#16 Re:

2013-06-01 19:34:44

#13: lizard -

takychto ako si ty mam najradsej sa preber prosim ta, a nepis nezmysly o ktorych absolutne nic ani len netusis ...diki

 

Branislav.

#22 Re:

2013-06-02 20:09:28

#13: lizard -

Trepeš  sprostosti, pretože tomu nerozumieš.   školenia a kurzy su pre všetkych rovnake, len s tym rozdielom, že profesionali su plateni a dobrovolnici to robia v svojom volnom čase. každe dva roky maju preskušanie z teorie a aj kondične testy. To je podstata problemu. Medzi dobrovolnikmi je dostatok kvalifikovanych školitelov, ktori dokažu udržat v zakladni odbornu sposobilost. Ale HZS si neopravnene  vyhradzuje  pravo  školenia len nimi, za čo chcu nehorazne peniaze. Tie dobrovolnikom  neda nikto, a ak chceš mat školenie tak si to zaplat zo svojho.  Trepeš aj v tom, že budu lekari dobrovolnici!!! Medzi dobrovolnikmi je velmi vela lekarov ale HZS nema ani jedneho. Aj v mimulosti  V Horskej službe boli lekari len dobrovolnici. Tvoj pohlad je vyložene laicky. Ako dobrovolnik mam odsluženych štyridsat rokov , tak na rozdiel od teba , niečo o tom viem.HZS je  dotovana velkou sumou peňazi  od ministerstva vnutra, ale dobrovolnici su pod ministerstvom školstva, od ktoreho nedostavaju takmer nič. Takže preto sa dobrovolnici buria, aby sa podmienky vyrovnali a taktiež preto , aby si HZS nevyhradzovala pravo rozhodovat aj o Horskej službe s ktorou nema nič spoločne okrem ZACHRANY na horach. Isto nevieš ani o tom,  že na zachranne akcie  chodia profici z celeho slovenska aj ked  v oblasti v ktorej prebieha akcia je dost dobrovolnikov. Kolko peňazi stoji len doprava.

V minulosti to fungovalo velmi dobre,  myslim spolupracu dobrovolnikov a platenych ,len HZS si urobilo zo zachany zarobkovu činnost a hlavne na tych ktori pomoc v horach potrebuju.Isto nevieš ani o tom . že ked zabludiš a nestane sa ti nič tak to plati poistovňa a ak nie si poisteny, tak to zacvakaš zo svojho a nie male sumy. Tak do buducna sa nezapajaj do veci ktorym nerozumieš a  neodsudzuj ludi , na ktorych pomoc možeš byt v buducnosti odkazany.