Petícia za zrušenie tvrdého y

Slobodoslav

/ #21 Osloboďme sa štúrovčinou

2015-11-02 22:26

Písmo v slovenčine má veľmi blízko k čistému fonémovému zápisu. Bohužiaľ pár jazykovedcov sa na ňom vyzúrilo a fonémové písmo nám pokazilo a veľa divných pravidiel, výnimiek, vybraných slov vymyslelo... Nebolo by krásne, keby deti v prvej triede naučili abecedu a potom im povedali to známe štúrovské píš, ako počuješ?

Žiadne ďetské traumi z písanja by ňeboľi. Ľuďia by raďi písaľi od maľička. Bolo bi teda oveľa viac spisovaťeľov. Ľuďia bi sami vimíšľaľi nové tvari a nové slová a jazik by sa mohol oveľa lepšie rozvíjať a dnes bi už bol oveľa bohatší.

Ňetrebalo by toľko slov preberať z angličťini. Maľi bi sme vlastních slov neúrekom ktoré bi ani Angličaňia ňeveďeľi preložiť ;-) Všetci bi veďeľi napísať všetko, čo čujú a všetci bi všetko prečítaľi hravo. Každé nárečie a každé cudzje slovo bi sa do štúrovčini krásne vpratalo. Nebola by len jedna "spisovná slovenčina", ktorá nás vlastne obrala o všetky nárečja slovenskuo... Jedna "spisovná slovenčina" ktorou vedia naozaj písať asi len ľudia z vízkumného ústavu... Lebo kto naozaj vie, ako sa všetko spisovne píše? Včera tak, dnes tak, zajtra inak, ako povedia v ústave? Posilovňa, posilňovňa, posilňujovňa...? Prečo nie posilka? Všetci vravia idem do posilky, ale väčšina dnes píše posilňovne... Prečo? Abi sa na ústave ňeposraľi?

S ipsilónom, vibraními slovami a všetkími víňimkami a pravidlami a povinňe písaními slovami je spisovná slovenčina ako kazajka pre blázna. Idiota. Štúr bol ňepochopení a ňedocenení génius, ktorí predbehol svoju dobu a mi ostatní, ako sa mi javí drahí bratja, sme len banda bláznov, z ktorích mnohí tú kazajku ešte aj dňes potrebujú... A keď ju už všetci chceme a potrebujeme, tak sa vždi nájde ňiekto z ústavu, kto nám ju rád dá...

Či? Preto možno tak málo podpisov pod túto petíciu.