PD aj za fungujúci referendový systém v SR

Občan
Hosť

/ #11 Re: Re: Občan

2015-08-07 12:29

#10: - Re: Občan 

Pri všetkej úcte...

Bod 1) Takže 10 miliard/rok pre cca 5,4 milióna ľudí znamená, že dávka je nastavená na cca 154€/mesačne. A jej zavedením sa zrušia všetky iné dávky. Materská, rodičovský príspevok, rodinné prídavky, dávky v hmotnej núdzi atď. A bude k tomu aj príbalový leták, ako zo 154€/mes vyžiť? Mne je jasné, že to nemá byť nadštandard, ale toto určite nerieši sociálny problém a popiera hlavnú myšlienku teórie základného príjmu.

Bod 2) Rozumiem tomu dobre, že odvody zostanú. Riešite len daň. Zrušíte daň z príjmu. 20% DPH a len z každého pohybu peňazí si zoberiete 1%? A bude vám to stačiť? Nie som ekonóm, takže nedokážem argumentovať, ale neverím, že 1% dá toľko, ako 19+20%.

A nech. Tovar u nás teda nebude zaľažený 20% DPH a príjem sa bude zdaňovať až pri spotrebe. Čo s ľuďmi a spoločnosťami, čo budu míňať mimo Slovenska a stými, čo naopak, budú chodiť zo zahraničia nakupovať sem? Ja to vidím na ostnatý drát. Vy?

Bod 3) Každý musí z niečoho žiť. Ak strany nedastanú príspevok od štátu, ani sponzori ich nebudú mať dôvod dotovať, tak potom budu žiť z čoho? Budeme mať politkov ako koníčkarov, ktorý to budu robiť popri zamestnaní vo svojom osobnom voľne? Mne sa momentálny systém zdá OK. Strany, ktoré vo voľbách prejdu, podieľaju sa náskedne cez parlament na správe štátu a teda si za svoju činnosť zaslúžia mať zaplatené. Strany, ktoré prepadnú, sa na správe štátu nepodieľajú a teda nemajú byť prečo financované. Je to v súlade s verejnou súťažou. Aj v rovnosti šancí. Veď aj ja, keď idem na konkurz a neuspejem, nemôžem chcieť, aby mi platili ako tomu, čo uspel. Alebo aby jemu neplatili, keď mne nie.