PD aj za fungujúci referendový systém v SR


Hosť

/ #10 Re: Občan

2015-08-06 21:05

Gabriel Karácsony

 1) Jedna dávka - ničím nepodmienený základný príjem, vo výške objektívneho životného minima, dostane každý občan SR, ako hmotné zabezpečenie jeho práva na život (trest smrti sme zrušili). Nahradí sa viac ako 100 rôznych druhov dôchodkov, príspevkov, dávok. Je to dávka na prežitie človeka, ako ľudskej bytosti - žiadna nadstavba. Vyplácať sa bude z vybraných daní. Základný príjem neodstraňuje chudobu, preto sa nemusíme báť, že nikto nebude pracovať za peniaze, ak bude môcť a chcieť.

2) Jedna daň - daň za spotrebu, realizovaná ako daň z pohybu peňazí, ktorý je merítkom spotreby. Masa pohybu peňazí v SR za rok, je na úrovni cca 3,7 bilióna € - ak predpokladáme zdanenie vo výške 1%, vybraná daň bude cca 37 miliárd €. Nepodmienený základný príjem z toho zhltne cca 10 miliárd €/ročne a ostatok je na chod štátu. Dnes je štátny rozpočet na úrovni cca 18 miliárd €/rok a sociálny systém činí cca 6 miliárd €/rok, to znamená cca 24 miliárd €/rok. Ak občan zarobí napríklad 1000 €, v okamihu kedy ich minie (spotrebuje), štát si z nich automaticky strhne 10 €, ako daň.

3) Strany budú z niečoho existovať, ale nebudú čerpať verejné prostriedky. Ústava tvrdí, že politické strany sú oddelené od štátu ! Dnes sú na štátny rozpočet zavesené v podstate iba parlamentné strany, pričom aktívnych politických strán je približne 70. Ústava hovorí o rovnosti v politickej súťaži. Podstatné však je, že v spravodlivom a funkčnom referendovom systéme, ktorý je nadradený parlamentu, stratia politické strany svoju výhradnú moc a budú robiť iba servis pre občanov. Myslím, že v takomto systéme, "sponzori" nebudú mať dôvod a záujem sponzorovať strany.