Petícia proti vládnej Stratégii ľudských práv

beautiful

/ #781

2015-06-27 17:43

Aká dôležitá je úloha otca v živote jeho detí - či už chlapca alebo dievčaťa. Tak ako dievča hľadá u otca odpoveď na otázku, ktorú si nosí v srdci: Som pekná, páčim sa ti?, tak chlapec hľadá u otca potvrdenie vlastnej mužskosti. Ako často však otcovia v tejto dôležitej úlohe, vo svojom najväčšom poslaní zlyhávajú..

To, kým chlapec je a na čo má - to sa učí od muža alebo od spoločnosti mužov. Nemôže sa to naučiť inde, napríklad od iných chlapcov a už vôbec nie od žien. Ženskosť nemôže udeliť mužskosť, mama nemôže dať chlapcovi to, čo potrebuje dostať od otca. Otec má byť pre chlapca prvým a najdôležitejším mužom v živote. To on mu dáva "meno", to od neho prijíma identitu muža. Otec syna iniciuje do sveta mužskosti. 

Chlapca privádza na svet matka a v prvých mesiacoch a rokoch je stredom jeho vesmíru. Potom však zákonite prichádza čas, keď chlapec vyhľadáva lásku a pozornosť otca. Chce s ním tráviť čas, robiť to, čo robí otec, napodobňuje ho, vzhliada k nemu a chce byť ako on. Inštinktívne u otca hľadá potvrdenie svojej mužskosti. Chlapci pociťujú hlboko v duši inú otázku ako dievčatá: Mám na to? Zvládnem to? Dokážem to? Som naozajstný chlap? Už malý 3-4-ročný chlapec volá svojho ocka do detskej izby a chce od neho, aby si sadol a dobre sa díval. Chlapec si sadá na hojdacieho koníka, rozhojdá sa a hrdo "cvála". Pre niekoho možno smiešne, ale v skutočnosti je to pre synčeka jedna z tých najdôležitejších chvíľ: Si na mňa pyšný, čo dokážem? pýta sa bez slov ocka. Nezáujem otca, či dokonca jeho výsmech a podceňovanie chlapca zanechajú hlboké rany na duši syna. Najhlbšia rana prichádza chlapcovi vždy od otca. Buechner hovorí: Ak môžu cudzí ľudia a neobvyklé zážitky otriasť svetom detí, tak len tí, ktorých najlepšie poznajú a najviac milujú, im ho môžu ukradnúť, ako keď niekomu vezmete stoličku spod zadku, keď si sadá.

A práve v zodpovedaní tejto kľúčovej otázky každého muža otcovia najviac zlyhávajú. Buď priamo slovami alebo svojim správaním či neprítomnosťou zanechávajú v synoch posolstvo: nie si skutočný muž, nemáš na to, nie si dosť silný, odvážny atď.., to, čo máš a dokážeš, tak to nestačí. Si čajka, slaboch, mamičkin miláčik, teploš atď. / Neviem, či si skutočný muž, asi nie a pochybujem, či ním niekedy vôbec budeš. / Musíš na to prísť sám, je to tvoj problém, mňa to nezaujíma. 

Ako inak znejú tieto slová otca, ktoré počas detstva a dospievania počuje veľakrát a pri rôznych príležitostiach: Si silný, si odvážny, si nebezpečný, bola to dobrá práca, perfektný kop, výborná hra. Máš na to. Chlapec je stále svojím otcom motivovaný a povzbudzovaný, jeho aj malé úspechy sú otcom pochválené, pri neúspechu ho otec povzbudzuje, že nabudúce to bude lepšie. Medzi otcom a synom je vzťah dôvery. Otec sa vidí v synovi a syn v otcovi. Syn chce byť pri otcovi pri práci i zábave, pri športovaní. Syn si na otcovi skúša svoju "silu", preteká s ním, snaží sa ho poraziť, byť lepším ako otec, a ak sa to stane, otec je hrdý a rád priznáva svoju porážku a vzdáva česť víťazovi - synovji. Aké dobrodenie pre syna je, keď sa môže spoľahnúť na výpoveď svojho otca ohľadom jeho mužskosti. Ocenenie syna otcom je na nezaplatenie, je pokladom, z ktorého syn čerpá až do staroby.  

Pokiaľ muž nevie, že je mužom, bude sa neustále snažiť dokázať si, že mužom je a zároveň utekať od všetkého, čo by mohlo odhaliť, že mužom nie je. Väčšinu už dospelých mužov celý život prenasleduje tá otázka, na ktorú buď odpoveď nedostali alebo sú negatívne poznačení zraňujúcou odpoveďou, ktorú dostali. Dostali ranu v tom najcitlivejšom mieste. A tak sa skrývajú. Vnútri cítia, že nie sú takými, akými by mali byť. Boja sa odhalenia. Majú strach, že druhí ich uvidia takých, akí sú a že to nebude stačiť. Vytvárajú si svoje falošné ja, ktoré ukazujú svetu, v tomto "ja" sa cítia bezpeční. Vstupujú len do tých bojov, o ktorých vedia, že ich môžu vyhrať. Uchádzajú sa o ženy, o ktorých vedia, že ich môžu získať. (Eldredge)

Leanne Payne hovorí: Keď je dobrý vzťah medzi otcom a synom, tichý strom mužskej sily v otcovom vnútri ochraňuje a živí krehký stromček mužskosti v jeho synovi.