Petícia proti vládnej Stratégii ľudských práv

Butler

/ #482

2015-02-21 11:22

 

Butlerová je považovaná za najdôležitejšiu teoretičku tzv. queer teórie. Queer je všetko, čo nie je straight (teda všetko, čo nie je rovné = heterosexuálne. Pre zaujímavosť slovo queer v angličtine má napr. tieto významy: podivný, zvláštny, hanebný, bezcenný, falošný, duševne narušený, bláznivý, opitý či teplý v zmysle homosexuálny). Protikladnosť heterosexuality a homosexuality sa má odstrániť v prospech totálneho zrušenia pohlavnej identity, lebo až potom bude úplne prekonaná „hegemónia nútenej heterosexuality“ a človek dosiahne úplnú slobodu sebaobjavenia.

 

Butlerová bola za svoju prácu (lesbické a gay štúdiá) viackrát ocenená, niektoré ocenenia boli bohato finančne dotované a príjemcovi majú umožniť „za mimoriadne priaznivých podmienok bádať a učiť“ (v r. 2008 dostala cenu Andrew W. Mellon Award - 105 mil. dolárov, v r. 2012 cenu Theodor W. Adorno-Preis - 50 000 €).

 

Subverzívnu teóriu Judith Butlerovej vítajú a podporujú svetové akademické elity. Na univerzitách sa etabloval nový odbor gender studies/queer studies (rodové štúdiá/queer štúdiá) a počet miest v ňom expanduje. Mladej generácii študentov sa rodová ideológia podáva ako výdobytok moderného myslenia. Personál v úradoch, podnikoch a výchovných inštitúciách sa nastavuje na gender – „rodovú rovnosť“. Toto všetko sa deje bez verejnej diskusie v parlamente alebo v médiách. Sotvakto vie, čo rodová ideológia znamená, a predsa sa z nej stáva mainstream (hlavný myšlienkový prúd).

 

Kedysi sa vo východnom bloku na vysokých školách učila ideológia marxizmu a leninizmu. Teraz nám zo západu preráža do škôl vedecky nepodložená gender ideológia.

 

POZN: Judith Butlerová je lesbička.