Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku

Jozef Budaj

/ #69 Dualizmus?

2014-07-01 17:43

ECAV je zrelá pre reformáciu! Nezdá sa vám?
Zaužíval sa v nej akýsi dualizmus. Jedna z definícií dualizmu: je to koncepcia založená na dvoch samostatných, neodvoditeľných, spravidla sa vylučujúcich a vzájomne neovplyvniteľných princípoch.

Posúďte sami:
Vierouka ECAV vychádza z Písma Svätého, jej základom je teda Božie Slovo - Boží zákon.
Cirkevnoprávne predpisy (CPP) ECAV vychádzajú zo svetských zaužívaných spôsobov a svetských zákonov.

Vierouka ECAV vyznáva a učí reformačné: Jedine Kristus, jedine viera, jedine milosť a jedine Písmo. V praktickom živote ECAV však výlučne a neobmedzene platí: Jedine CPP!

V praktickom živote ECAV sú CPP jednoznačne nadradené nad vierouku (!)
To je tvrdá realita.
Prvý príklad:
a/. V Ev. preklade Písma Sv. sú verše 26-40 v 14. kap. 1. listu Kor. nadpísané "Poriadok služieb Božích" - to je teda napísané v evanjelickom Písme Svätom (!)
Náš – cirkevnými predpismi schválený poriadok SB - sa tomu z Písma však ani zďaleka nepodobá (!)
b/. AV - naša vieroučná kniha (podľa ktorej sa aj voláme) jednoznačne hovorí, že poriadok SB nemusí byť v cirkvi všade rovnaký.
CPP – na rozdiel od AV – jednoznačne a prísne vyžadujú v ECAV všade rovnaký poriadok SB (!)
c/. Náš reformátor Dr.M.Luther vo svojich spisoch píše, že poriadok SB nemá byť nemenný a že sa má prispôsobovať mladým a neveriacim (novým, nekresťanom - ktorých máme získať).
CPP držia storočia zaužívaný poriadok, ktorý vôbec neoslovuje mladých a ktorý nepriťahuje (do našich kostolov) neveriacich a hľadajúcich ľudí dnešnej doby.
Čo je pre ECAV pri poriadku SB záväzné?
Písmo sv.? AV? Luther? Nič z toho - jedine CPP!

Druhý príklad:
Naša ev. vierouka zdôrazňuje (to je jeden z jej najväčších - základných vieroučných dôrazov) ospravedlnenie z milosti. Jedine milosť! Pán Ježiš veľmi zdôrazňoval milosť a milosrdenstvo "Milosrdenstvo chcem a nie obeť!" "Milosrdní buďte..." Nesúďte, aby ste neboli súdení...“
Naše CPP nepoznajú milosrdenstvo ale disciplinárne konania a súdy.
Na druhej strane naša vierouka (ani Písmo Sv.) nevie nič o premlčaní viny (ak nebola vyznaná a oľutovaná), ale naše najvyššie cirkevné grémiá v zmysle CPP bez problémov ("s ľahkým srdcom") praktizujú premlčanie viny - aj bez vyznania, oľutovania či potrestania.

V praktickom živote cirkvi sú teda CPP (majúce základ v ľudských svetských spôsoboch a zákonoch) jednoznačne nadradené nad vierouku aj Písmo sv. Nie je to choré???