Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku


Hosť

/ #8

2014-06-26 07:34

Podpísal som, - pretože si myslím, že je potrebné rozprávať v cirkvi o situácii, je potrebné vyjasniť veci...- ale s určitými výhradami.
-Jednali už tvorcovia petície s gen. predsedníctvom a presbyterstvom a majú ich odmietavé stanovisko?
-jednali tvorcovia petície s redakciou EP a majú jej zamietavé vyjadrenie?
-aké ciele chcú petíciou dosiahnúť - mohli by tam byť konkrétne návrhy na ďalšie kroky...
Napr. vybrať z podpisujúcich zástupcov a na určitej úrovni jednať s vedením ECAV - predsedníctvom a presbyterstvom. Možno v Bratislave, v Martine, Prešove, Zvolene...
-o takých jednaniach informovať ev. verejnosť v EP a najmä o výsledkoch takého jednania...
-cieľom by malo byť ozdravenie "ovzdušia" v cirkvi.. dosiahnúť jednotu ducha vo zväzku pokoja... nie unoformitu, nie diktatúru, ale dostatočný priestor na vyjadrenie svojich, aj odlišných, názorov bez obáv o postih... Možno dosiahnúť väčšiu transparentnosť života v cirkvi.... Jedným z cieľov by mohlo byť "rozšírenie bohoslužobného priestoru", aby sme dávali viac priestoru aj "rozličnosti jazykov", ako spievame v predspeve - má ísť o jednodnotu ducha - s tým, že sme reformačnou cirkvou a je nám jasný odkaz reformácie. To znamená duchovný odkaz, ktorý nie je dogmou po formálnej stránke....Aby sme neboli ako kedysi komunisti, ktorí neustále citovali Lenina, ale pritom málokto poznal jeho spisy. Teda nie citovať Luthera, ale žiť v reformačnom odkaze - o tom by sme mali možno viacej písať a hovoriť..
-Prajem nám všetkým, aby aj táto petícia poslúžila k zlepšeniu atmosféry v cirkvi, k bratsko-sesterskej úcte a spolupráci - k jednote v rozličnosti, k jednote v Ježišovi kristovi, našom Pánovi. Jozef Grexa, ev. farárv.v.