Petícia za spravodlivé a vyššie tresty AJ pre farárov/kňazov ktorí sexuálne zneužívajú deti

Kontaktujte autora petície

139 podpisov nás delí od 10 000 eho podpisu!

2023-12-19 11:12:57

ĎAKUJEM VÁM!


Maroš G.

230 podpisov

2022-11-04 12:33:40

Už len 230 podpisov nás delí od hranice 10 000.

Chcem poďakovať každému za zdieľanie a každý jeden podpis.

Stále bojujeme !

 

ĎAKUJEM


Maroš G.

Kňazi si po sexuálnych útokoch už ani neškrtnú. Podľa pápeža sú buď chorí, alebo delikventi

2022-09-05 10:30:32

Katolícka cirkev musí preukázať nulovú toleranciu voči sexuálnym útokom zo strany duchovných. Pápež František to povedal v rozhovore pre portugalskú televíziu, odvysielanom v nedeľu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Je to veľmi jasné. Je to nulová tolerancia,“ uviedol pápež v interview pre TVI/CNN Portugal. „Kňaz nemôže byť naďalej kňazom, ak je agresorom. Nemôže, pretože je buď chorý, alebo delikvent,“ dodal František s tým, že „je to obludné, pretože to ničí životy“.

Pri nezávislom vyšetrovaní sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi v Portugalsku dosiaľ zozbierali výpovede približne 400 ľudí, uviedol vedúci vyšetrovacej komisie, detský psychiater Pedro Stretch. Výsledkom vyšetrovania je dosiaľ 17 prípadov postúpených súdom. Záverečné zistenia by podľa očakávaní mali zverejniť do konca roka.

„Nepopieram zneužívanie... Už jedno zneužitie by bolo príšerné,“ povedal František v prvej časti rozhovoru, ktorého druhý diel odvysielajú v pondelok.  Pápež tiež podľa vlastných slov dúfa, že navštívi Portugalsko v auguste budúceho roka pri príležitosti Svetových dní mládeže.


Maroš G.

Žilinka sa búri proti miernemu trestu pre pedofilného kňaza z Oravy

2022-08-16 12:23:51


Generálny prokurátor preskúmal postup v prípade kňaza stíhaného za zločin sexuálneho zneužívania
Podmienečný trest odňatia slobody označil Žilinka za neprimerane mierny
kňaz, farár, cirkev


Generálny prokurátor Maroš Žilinka preskúmal postup námestníčky Okresnej prokurátorky v Dolnom Kubíne v prípade kňaza stíhaného za pokračovací zločin sexuálneho zneužívania a dospel k záveru, že nebol v súlade so zákonom.


Ako informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan, prokurátorka postupom pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní nezabezpečila náležité zistenie skutkového stavu veci, získané dôkazy nesprávne vyhodnotila a aj v dôsledku toho nesprávne a neúplne kvalifikovala skutok.

„Zistené porušenie zákonnosti bude mať personálnu konzekvenciu,“ uviedol na sociálnej sieti generálny prokurátor Maroš Žilinka. Podmienečný trest odňatia slobody označil Žilinka za neprimerane mierny.

Miernejšie právne posúdenie, tzv. podkvalifikovanie stíhaného skutku, malo následne za následok uloženie podmienečného trestu odňatia slobody nezodpovedajúcemu okolnostiam prípadu, keďže išlo o dlhodobé zneužívanie maloletej.

Na tejto skutočnosti nemôže podľa generálneho prokurátora zmeniť nič ani fakt, že v konečnom dôsledku schválil dohodu o vine a treste uzavretú medzi obvineným a námestníčkou okresnej prokurátorky sudca Okresného súdu Dolný Kubín.

„Zistené reťazenie pochybení v danom prípade je takého charakteru, že ho nie je možné tolerovať a bude mať personálnu konzekvenciu,“ uviedol Skladan.

Krajskému prokurátorovi v Žiline generálny prokurátor zároveň uložil povinnosť prijať účinné opatrenia, aby k podobným porušeniam zákonnosti v budúcnosti nedošlo.

„Zároveň generálny prokurátor uložil riaditeľovi trestného odboru Generálnej prokuratúry SR vykonať previerku zákonnosti postupu prokurátorov v obvode Krajskej prokuratúry Žilina v konaní o dohode o vine a treste,“ dodal hovorca.

knaz cirkevzdroj: Unsplash/Mateus Campos Felipe
Okresný súd Dolný Kubín 28. júna schválil dohodu o vine a treste a stíhanému kňazovi Františkovi Ondrekovi uložil trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na štyri roky. Dôvodom bolo niekoľkoročné zneužívanie dievčaťa od 13 rokov jej veku.

Dlhodobé zneužívanie
František Ondrek dostal na súde v Dolnom Kubíne v júni tohto roka za dlhodobé sexuálne zneužívanie trojročnú podmienku. Na treste sa dohodol s prokuratúrou Dolného Kubína, súd napokon súhlasil, informovali sme po rozsudku.

Prípadu sa dlhodobo venovali tvnoviny. Kňaz mal maloleté dievča po pohlavnom akte pravidelne posielať na spoveď. Dievča tvrdilo, že ju jej kňaz a zároveň učiteľ náboženstva zneužíval od jej 13 do 16 rokov.

Stretli sa v škole. Obeť hovorí, že sa veľa rozprávali na voľnejších hodinách náboženstva, no aj v aute, keď sa spolu chodievali previezť.

Podľa jej slov sa pri stretnutiach bozkávali. Neskôr jej začal vyzliekať tričko, čo dievča zo začiatku odmietalo. V čase ich prvého pohlavného styku malo dievča štrnásť rokov. Diať sa tak malo na fare, kde kňaz býval.


V tom čase išlo o jej úplne prvý pohlavný styk, rovnaká situácia sa však s kňazom neskôr viackrát opakovala. Po súloži ju mal pravidelne posielať na spoveď k inému, konkrétnemu kňazovi, s tým, že jej napísal formulku, ktorú má pri spovedi povedať. „Previnila som sa proti šiestemu božiemu prikázaniu,“ znela.

Okrem toho jej posielal aj svoje nahé fotografie, ktoré mal vyžadovať aj od nej. Obeť tvrdí, že ju kňaz poučoval, že sú ich stretnutia zlé, no fotografie sú neškodné.


„Veľmi ma to mrzí, že som ti tak veľmi ubližoval a ešte stále ubližujem svojou prítomnosťou. Ja sám si želám, aby som sa z toho zlého sna zobudil,“ písal dievčaťu kňaz. Správy zverejnila televízia Markíza, ktorú obeť sama oslovila.

„Mám pocit, že toto všetko je zlý sen, z ktorého sa nemôžem zobudiť. Veľmi si prajem vrátiť čas a neublížiť ti, nedotknúť sa ťa, neukradnúť ti to najvzácnejšie, čo si mala. Toto ma trápi najviac zo všetkého, že som sa choval ako hnusné prasa,“ stálo v jednej zo zverejnených správ.

Zdroje: SIU, SITA, Facebook/Maroš Žilinka, tvnoviny.sk


Maroš G.

Ministerka Kolíková o prípade kňaza, ktorý za sexuálne zneužívanie dostal podmienku: trest mal byť iný, v spise sú nedostatky

2022-07-26 06:51:29

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková poslala list generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi v súvislosti s prípadom kňaza, ktorý sexuálne zneužíval mladé dievča a za tento zločin dostal podmienečný trest. Ministerka prokurátora v liste žiada, „aby vo veci urobil riadny dohľad, tak ako mu náleží v zmysle jeho kompetencií, a rovnako dôsledne sledoval aj ďalšiu kauzu, ktorá je z tohto okolia“. 

Trest mal byť iný

Kolíková si vypýtala spis spomínaného prípadu 27. júna, po tom, čo sa časť verejnosti ohradila voči trestu. Ten ľudia podľa komentárov na sociálnych sieťach považujú za nedostatočný. Kňaz dievča zneužíval tri roky, za čo mu hrozilo niekoľko rokov vo väzení. Sudkyňa však prijala návrh prokuratúry a schválila dohodu o vine a treste, napokon ho odsúdili na štyri roky s trojročným podmienečným odkladom.

 

„Som presvedčená, že sú tu vážne nedostatky ohľadom právnej kvalifikácie,“ hovorí Kolíková vo vyjadrení pre médiá. Podľa nej je zo spisu zrejmé, „že kľúčové okolnosti, ako napríklad to, kto bola osoba páchateľa, že to bol kňaz, že to bol učiteľ, ako aj ďalšie skutkové okolnosti, ktoré nasledovali po tom, čo sa daná osoba stala 15-ročnou, tu jednoducho neboli riadne vyhodnotené“. Vraví, že trest mal dostať iný, a to aj v prípade, že by bol odsúdený na základe dohody o vine a treste. 

Pripravuje aj zmenu zákona o znásilnení

Práve fakt, že súd uzavrel prípad dohodou, bráni ministerke spravodlivosti, aby rozhodnutie napadla. „Je, samozrejme, na mieste uvažovať o novej právnej úprave, ktorá by umožnila spätne sa pozrieť aj na takéto rozhodnutia, a osobitne tento prípad ukazuje, že je to potrebné.“ Či a kedy návrh na takúto zmenu predloží, nepovedala.

 

Pre Refresher však potvrdila, že pripravovanú novelu trestného zákona chce opätovne v parlamente predložiť do konca tohto leta. Verí, že ak o to zabojuje, pre novelu získa dostatočnú podporu.

 

Súčasťou novely je aj zmena definície znásilnenia tak, aby zahŕňala aj súhlas. Sex bez súhlasu je podľa návrhu nového znenia zákona znásilnením, čo je veľký posun od súčasného nastavenia. „Podmienkou na znásilnenie je prítomnosť určitej formy násilia,“ vysvetlila právnička Beata Jurik. Obeť musí páchateľ k aktivite násilím alebo jeho hrozbou donútiť alebo zneužiť jej bezbrannosť (napríklad spánok, vplyv omamných látok). „Podmienkou teda je, že žena musí vyjadriť nesúhlas, odpor, brániť sa. A mať dostatok dôkazov o tom, že protestovala.“

 

zdroj : https://refresher.sk/118724-Ministerka-Kolikova-o-pripade-knaza-ktory-za-sexualne-zneuzivanie-dostal-podmienku-trest-mal-byt-iny-v-spise-su-nedostatky


Maroš

Ďalšia obeť pána farára

2022-07-13 07:07:05

Hneď prvý príspevok : https://tvnoviny.sk/videa/68-reflex/85801-12-7-2022?fbclid=IwAR3wAinjZYm0vMaVR4-j-rRoa7-HtJAA3bkzH9ktvpPI64WuCggFhJroZS0

 

Ďakujem Vám za každy podpis. Rozhýbali sme Slovensko

ĎAKUJEM


Maroš

Potvrdené

2022-07-02 15:00:26

Ministerka spravodlivosti si vyžiadala spis k danému prípadu. Prebehne kontrola a následný postup k danej veci.

 

Držte palce a ďakujem 

 


Maroš



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Platená reklama

Túto petíciu budeme propagovať pred 3000 ľuďmi.

Dozvedieť sa viac...