Petícia za spravodlivé a vyššie tresty AJ pre farárov/kňazov ktorí sexuálne zneužívajú deti

Kontaktujte autora petície

Ministerka Kolíková o prípade kňaza, ktorý za sexuálne zneužívanie dostal podmienku: trest mal byť iný, v spise sú nedostatky

2022-07-26 06:51:29

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková poslala list generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi v súvislosti s prípadom kňaza, ktorý sexuálne zneužíval mladé dievča a za tento zločin dostal podmienečný trest. Ministerka prokurátora v liste žiada, „aby vo veci urobil riadny dohľad, tak ako mu náleží v zmysle jeho kompetencií, a rovnako dôsledne sledoval aj ďalšiu kauzu, ktorá je z tohto okolia“.

Trest mal byť iný

Kolíková si vypýtala spis spomínaného prípadu 27. júna, po tom, čo sa časť verejnosti ohradila voči trestu. Ten ľudia podľa komentárov na sociálnych sieťach považujú za nedostatočný. Kňaz dievča zneužíval tri roky, za čo mu hrozilo niekoľko rokov vo väzení. Sudkyňa však prijala návrh prokuratúry a schválila dohodu o vine a treste, napokon ho odsúdili na štyri roky s trojročným podmienečným odkladom.

„Som presvedčená, že sú tu vážne nedostatky ohľadom právnej kvalifikácie,“ hovorí Kolíková vo vyjadrení pre médiá. Podľa nej je zo spisu zrejmé, „že kľúčové okolnosti, ako napríklad to, kto bola osoba páchateľa, že to bol kňaz, že to bol učiteľ, ako aj ďalšie skutkové okolnosti, ktoré nasledovali po tom, čo sa daná osoba stala 15-ročnou, tu jednoducho neboli riadne vyhodnotené“. Vraví, že trest mal dostať iný, a to aj v prípade, že by bol odsúdený na základe dohody o vine a treste.

Pripravuje aj zmenu zákona o znásilnení

Práve fakt, že súd uzavrel prípad dohodou, bráni ministerke spravodlivosti, aby rozhodnutie napadla. „Je, samozrejme, na mieste uvažovať o novej právnej úprave, ktorá by umožnila spätne sa pozrieť aj na takéto rozhodnutia, a osobitne tento prípad ukazuje, že je to potrebné.“ Či a kedy návrh na takúto zmenu predloží, nepovedala.

Pre Refresher však potvrdila, že pripravovanú novelu trestného zákona chce opätovne v parlamente predložiť do konca tohto leta. Verí, že ak o to zabojuje, pre novelu získa dostatočnú podporu.

Súčasťou novely je aj zmena definície znásilnenia tak, aby zahŕňala aj súhlas. Sex bez súhlasu je podľa návrhu nového znenia zákona znásilnením, čo je veľký posun od súčasného nastavenia. „Podmienkou na znásilnenie je prítomnosť určitej formy násilia,“ vysvetlila právnička Beata Jurik. Obeť musí páchateľ k aktivite násilím alebo jeho hrozbou donútiť alebo zneužiť jej bezbrannosť (napríklad spánok, vplyv omamných látok). „Podmienkou teda je, že žena musí vyjadriť nesúhlas, odpor, brániť sa. A mať dostatok dôkazov o tom, že protestovala.“

zdroj : https://refresher.sk/118724-Ministerka-Kolikova-o-pripade-knaza-ktory-za-sexualne-zneuzivanie-dostal-podmienku-trest-mal-byt-iny-v-spise-su-nedostatky

Ďalšia obeť pána farára

2022-07-13 07:07:05

Hneď prvý príspevok : https://tvnoviny.sk/videa/68-reflex/85801-12-7-2022?fbclid=IwAR3wAinjZYm0vMaVR4-j-rRoa7-HtJAA3bkzH9ktvpPI64WuCggFhJroZS0

Ďakujem Vám za každy podpis. Rozhýbali sme Slovensko

ĎAKUJEM

Potvrdené

2022-07-02 15:00:26

Ministerka spravodlivosti si vyžiadala spis k danému prípadu. Prebehne kontrola a následný postup k danej veci.

Držte palce a ďakujem

Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

• Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.