PETÍCIA: STOP výstavbe Centra cirkulárnej ekonomiky – spaľovne odpadov pri Šali

Kontaktujte autora petície

Prosíme o zváženie zaslania stanoviska

2021-03-10 20:29:25

Vážený/á signatár/ka petície,

ZAJTRA JE POSLEDNÁ MOŽNOSŤ oficiálne sa vyjadriť k zámeru spaľovne v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA.

EIA je proces, počas ktorého je najväčšia šanca zámer zastaviť a oficiálne pripomienky majú oveľa vyššiu váhu, než podpis pod petíciou. Ktorý si samozrejme vážime tiež.

Ak máš na občianskom preukaze elektronický podpis, nájdeš si 20 minút čas do polnoci, 11.3.2021 a máš záujem vyjadriť svoj názor aj oficiálnou cestou - teda stanoviskom k hodnotiacej správe, čítaj prosím ďalej.

Ostatným ďakujeme za ich podporu v petícii a budeme sa snažiť, aby to celé na niečo bolo.

Čo je to stanovisko k hodnotiacej správe: stanovisko je niečo ako pripomienky/požiadavky k správe, ktorú vypracovala firma Ewia do EIA procesu. Je to niečo, čo môže minimálne výrazne zlepšiť podmienky postavenia a prevádzky tejto spaľovne (rozumej bude čistejšia a viac kontrolovaná), v ideálnom prípade dokonca jej stavbu úplne zastaviť.

Ako získať stanovisko: stanovisko sme pre Teba už pripravili a nájdeš ho na https://tinyurl.com/59ew9dcj . Stačí ho otvoriť a úplne v prvom riadku doplniť svoje údaje, následne uložiť ako PDF.

Ako poslať stanovisko: je to možné aj poštou, ale v súčasnej situácii odporúčame zasielať stanovisko elektronicky. Ak máš el. podpis na občianskom preukaze, postup je nasledovný:

1. prihlásiš sa na www.slovensko.sk
  2. vpravo hore klikneš na správy
  3. vľavo hore "Nová správa" (veľké zelené tlačítko)
  4. kliknúť Všeobecné podanie
  5. v roletkovom menu môžeš napísať "ministerstvo životného", systém to dohľadá, kliknúť na to
  6. prejsť na službu
  7. nájdeš veľký rámček s nadpisom. Do oboch stačí skopírovať nadpis priloženého podania (Stanovisko k ....)
  8. pod tým pridáš prílohu (musí byť PDF) - po nahratí v tom istom riadku vľavo ju podpíšeš
  9. následne podpíšeš celé podanie (nad prílohou)
  10. odošleš podanie.

Hotovo. Oficiálne si zaslal/a svoje stanovisko k projektu. Nič z toho pre Teba ďalej nevyplýva, akurát budeš informovaný/á o prípadných novinkách v konaní a pomôžeš nám ostatným, ktorí na tom aktívne pracujeme.

Budeme samozrejme radi, ak sa Ti to podarí poslať a zanecháš nám o tom komentár :-)

Každá pomoc sa ráta a tieto veci sa bohužiaľ samé nevybavia.

Vopred ďakujeme.
Tím Šaľania proti spaľovniam

Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

• Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.