Otvorený list poslancom Starého Mesta Bratislava

Kontaktujte autora petície

Kalinovskú knižnicu ste zachránili! Ďakujeme!

2017-08-08 18:27:43
Milí a vážení signatári a signatárky otvoreného listu,

mimoriadne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava Staré Mesto včera osemnástimi hlasmi po búrlivej debate schválilo uznesenie o tom, že Kalinovská knižnica (Kalinovská knižnica live! tu a tu a tu) ostáva v Pizstoryho paláci a bude mať nájomnú zmluvu na dobu neurčitú. Bez Vašej podpory by sa žiadne mimoriadne zasadnutie nekonalo a knižnica by už bola s najväčšou pravdepodobnosťou z paláca bez rečí vyhodená. ĎAKUJEME!

Knižnica sa od prvého októbra sťahuje do menšieho priestoru v ľavom, čiže nereprezentatívnom, krídla paláca, tak ako si to Miestny úrad želal. S tým sme súhlasili. Výmenou za to máme jednoznačné slovo starostu, že palác bude mať ucelenú kultúrnu koncepciu, ktorá nevznikne za zatvorenými dverami. Že o jeho využití sa nebude rozhodovať mocensky - administratívne, čiže bez odbornej verejnej debaty, len podľa súkromnej predstavy vedúcej oddelenia kultúry.

Kalinovskú knižnicu presťahujeme do menšieho priestoru v ľavom krídle, ktorý už bude slúžiť len ako knižnica a priestor na debaty a worskhopy. Žiadali sme len, aby náklady na úpravu knižničných políc v novom priestore uhradila mestská časť. (Kancelária občianskeho združenia Projekt Fórum - Salon a Stredoeurópske fórum - tam sídliť nebude, bude mimo paláca, vlastne už je, menšia a nebude v žiadnej budove patriacej mestskej časti.)

Paradoxne vďaka vedúcej oddelenia kultúry Janegovej, ktorá to všetko spustila, keď pred pár týždňami nekompromisne trvala na tom, že priestory potrebuje ona a knižnica pôjde z paláca preč - sme pochopili, že takto to jednoducho nejde. Že sa musíme brániť. Ďakujeme Vám všetkým, že ste nás nenechali to vzdať.

Ďakujeme poslankyniam a poslancom miestneho zastupiteľstva, že prišli uprostred prázdnin, niektorí aj uprostred dovoleniek, knižnicu podporiť. Vážime si to!

V septembri spolu s ďalšími bratislavskými organizáciami pôsobiacimi v kultúre chceme iniciovať verejnú diskusiu s predstaviteľmi mestskej časti o budúcnosti kultúrneho využitia Pisztoryho paláca, paláca s výnimočným príbehom. Budeme Vás o tom včas informovať. Ale najmä Vás budeme Vás informovať o tom, kedy knižnicu otvoríme a čo sa v nej bude diať.

Prajeme slnečné leto a ďakujeme!

Váš

Projekt Fórum

Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

• Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.