PETÍCIA PROTI VYTVORENIU PLATENÝCH PARKOVACÍCH ZÓN V TRENCÍNE

Kontaktujte autora petície

ukončenie petičnej akcie

2016-05-31 10:05:28

 

Vážení občania, podporovatelia petície!

 

Dnešným dňom ukončujem zbieranie podpisov. Petíciu spolu so zákonnými podkladmi som dnes odovzdal mestu Trenčín. 

Petíciu podporilo svojim podpismi 7.871 občanov.

Vďaka Vašej podpore a vďaka Vašim hlasom občianskeho nesúhlasu sa podarilo mierne pootvoriť dvere trenčianskej samosprávy tak, aby cez ne prenikol aj názor občanov. 

Počas petičnej akcie som sa ja osobne presvedčil o tom, že už aj v lokálnej politike sa dejú veci, ktoré sú skryté pred zrakom bežného občana. Zistil som, že boj, ktorý sa vedie zo spodu smerom nahor, teda od občana smerom k voleným zástupcom sa stretáva s prekážkami a so zahmlievaním zjavných skutočností. Zistil som, že politická nezávislosť a nestrannosť sa stráca pod váhou výhodných družných a straníckych rozhodnutí a dlhodobých plánov rozvoja vybranej lokality. Politika ma nikdy nezaujimala a aj počas petičnej akcie som si vypočul viacero konšpiračných príbehov, ktoré napriek tomu, že môžu mať reálne základy, skončia vždy iba pri zdĺhavých debatách a nekonečných písomnostiach a útočných plánoch,  ktorými sa napáda priamy výkon a realizácia oprávnení samosprávnych orgánov a ich zástupcov, ktoré nie sú vždy v rozpore so záujimamy mesta a jeho občanov. Konšpirátori a mnohí občiansky bojovníci si však vždy nájdu svoj tábor poslucháčov a vždy budú mať svoj názor na to, čo je v meste Trenčín zlé. 

Ja som Trenčan srdcom aj dušou. Vnímam negatíva mesta a vnímam aj pozitíva. Ja osobne vnímam hlavne pozitíva. Parkovanie predstavuje iba časť problémov samosprávy a riešenie problémov z pozície zástupcov mesta naozaj nie je jednoduché. Výkon získaných právomocí sa však dá realizovať tak aby bol na prospech mesta a aj na prospech občanov. 

Petícia nie je politický akt a napriek tomu sa jej myšlienka može zneužiť a použiť na politické diskusie, osobné kampane a osobné záujmy. Petície vyjadruje názor občanov. Boj za názor občana má a bude prebiehať medzi volenými zástupcami, ktorí ako jediní môžu tento názor zmiezť zo stola alebo ho ako jediní môžu povýšiť a podporiť ho silou svojho mandátu. 

Parkovanie v meste Trenčín sa nakoniec nejakým spôsobom upraví. Záleží na nami zvolených poslancoch a na pánovi primátorovi, či budú rešpektovať hlas občanov. Parkovacia politika sa rodila dlho a napriek tomu sa v konečnej fáze šije horúcou ihlou. Stále je možnosť aby bol systém správy parkovania realizovaný tak, aby vyhovoval väčšine a nie aby hájil záujmy úzkej skupiny ľudí. Trenčín sa nemá kam ponáhlať. Problémov na riešenie je u nás viac ako dosť. A Trenčín zrodil veľa odhodlaných ľudí, ktorí stále majú záujem bojovať za občana a hájiť záujmy, kvality a krásu mesta Trenčín. 

 

Ďakujem všetkým, ktorí podporili petíciu. 

 

JUDr. Martin Pagáč

 

 


Martin Pagáč

zbieranie petičných hárkov

2016-05-23 06:13:21

Dobrý deň  

Oznamujem všetkým, ktorí sa aktívne zapojili do petičnej akcie a samostatne zbierali podpisy na petičné hárky, že dňa 29. 05. 2016 sa ukončuje zbieranie podpisov.  

Žiadam Vás aby ste petičné hárky odovzdali na zberných miestach:  

fitness centrum Gáborík,

fitness centrum Laugarício,

kozmetický salón Mária, K Dolnej stanici 15, Trenčín,

kadernícky salón Femina, Piaristická ulica, Trenčín  

alebo ma kontaktujte a dohodneme sa na osobnom odovzdaní.  

Hárky žiadam odovzdať v termíne do 29. 05. 2016 do 18.00 h.  

Všetkým Vám ďakujem za pomoc.    

 

s pozdravom  

JUDr. Martin Pagáč


Martin Pagáč

poďakovanie

2016-05-18 07:01:46

Vážení občania!

Ďakujem všetkým, ktorí sa zúčastnili verejnej diskusie dňa 17. 05. 2016, ktorá sa konala v kine hviezda pod záštitou petičného výboru. 

Diskusie za zúčastnila aj úzka skupina opozičných poslancov mestského zastupiteľstva. 

Napriek tomu, že pozvánky prevzali všetci poslanci aj pán primátor aj TPS, tak okrem uvedenej úzkej skupiny sa nikto z nich na verejnú diskusiu nedostavil aby čelil vyjadreniam a názorom občanov. 

Je jasné, že väčšina volených zástupcov mesta Trenčín nemá záujem komunikovať s občanmi na akciách, ktoré sú organizované práve občanmi. Je však viac ako isté, že zvyšných poslancov uvidíme na nejakom zhromaždení, ktoré bude organizovať mesto. 

Na stránke mesta Trenčín je zverejnené upozornenie, že dnešným dňom končí lehota na podávanie pripomienok k VZN o dočasnom parkovaní a že po spracovaní nového návrhu VZN budú o ňom občania informovaní a obsah VZN im bude vysvetlený.

Netreba však zabúdať na to, že tieto pripomienky nie sú pripomienkami podľa zákona o obecnom zriadení a nie je možné ich považovať za pripomienky k návrhu VZN. Ide iba o určitú formu stanoviska občana k obsahu predloženej parkovacej politiky. 

Na včerajšej verejnej diskusii dominovala jedna téma. Trenčianska parkovacia spoločnosť!! (TPS)

Dozvedeli sme sa podrobnosti o vzťahu mesta a TPS a nikomu z nás sa to nepáčilo. 

Záver bol jednoznačný. - Občania rovnako ako aj úzka skupina poslancov žiadajú a trvajú na tom aby sa TPS zrušila a aby mesto odstúpilo od nehospodárnej zmluvy uzatvorenej s TPS, nakoľko TPS je vedená vybranou skupinou ľudí a nepodlieha rozhodnutiam mestkého zastupiteľstva. 

TPS nie je pre občanov dôveryhodný partner na diskusiu ohľadom parkovacej politiky!!

Občania trvajú na tom aby parkovacia politika bola výhradne pod správou mesta!!

Prítomní poslanci boli vyzvaní aby obsah diskusie preniesli vlastnou aktivitou do rokovania medzi ostatných poslancov tak, aby sa naplnila myšlienka petičnej akcie a vôľa občanov. 

Ignorácia hlasu občanov zo strany väčšiny ich volených zástupcov a ich snaha presadiť a utužiť pôsobenie a existenciu TPS je zrejmá. 

Občania im však odkazujú: "Ďalšie odvetné akcie budú nasledovať!" 

 

ĎAKUJEM 

JUDr. Martin Pagáč


Martin Pagáč

verejná diskusia k parkovacej politike

2016-05-11 13:23:24

Vážení občania, podporovatelia petičnej myšlienky!!

Ako predseda petičného výboru Vás pozývam na zhromaždenie a verejnú diskusiu, ktorá sa uskutoční 

dňa 17. 05. 2016 v čase o 18.00 h

v kine Hviezda v Trenčíne 

 

Na verejnej diskusii bude v duchu petície prezentovaný názor občanov na parkovaciu politiku mesta Trenčín a ako predseda petičného výboru Vám predstavím naše základné návrhy. 

Očákavame a veríme vo Vašu aktívnu účasť. 

Verejenej diskusii by sa mali zúčastniť aj poslanci mesta Trenčín, primátor mesta a zástupcovia TPS. 

Diskusia nebude vedená zo strany mesta a nebudú Vám predkladané názory mesta. 

Diskusiu budú viesť tvorcovia petície a občania mesta a svoje požiadavky budeme adresovať priamo zástupcom mesta a TPS. 

 

s pozdravom 

JUDr. Martin Pagáč


Martin Pagáč

Ďakujem za podporu

2016-05-06 13:10:10

Vážení občania!

Piaty deň od publikovania petície v elektronickej podobe na stránke petície.com sme dosiahli 2500 hlasov. Súčasne s elektronickou petíciou neustále prebieha aj zbieranie podpisov na petičné hárky. Ďakujem všetkým, ktorí prejavili osobný záujem a zapojili sa do zbierania podpisov tým, že požiadali o zaslanie petičných hárkov. Aj vďaka Vám verím, že v súčasne dobe sa už blížime k hranici 4000 podpisov. 

Konečné zbieranie podpisových hárkov a ich kompletizácia sa plánuje na posledný májový týždeň. 

Budúci týždeň by mala byť Naša petícia predmetom článku v MY - Trenčianske noviny. A veríme, že zaujimeme aj iné periodiká a média a že budú o situácií v meste Trenčín informovať širšiu verejnosť. 

Poďakovanie patrí aj tým poslancom mestského zastupiteľstva, ktorí už teraz prejavili podporu našej petícií minimálne svojim podpisom, ako aj osobnými aktivitami v prospech petície a samotných občanov. 

Nádej na silu a váhu Našej petície narastá každým ďalším podpisom. 

Na základe Vašich podnetov a pripomienok začíname v súčasnej dobe zvažovať organizáciu občianskeho zhromaždenia, ktorého témou bude parkovacia politika a prezentácia názoru občanov. 

Volení zástupcovia občanov v meste Trenčín majú svoj mandát od nás, rovnako aj pán primátor a preto ich žiadame o dôstojné, zákonné, morálne a etické konanie pri realizácií získaných oprávnení v otázkach týkajúcih sa života v meste Trenčín.  

Obchodné spoločnosti nemajú svoje miesto pri riešní dôležitých otázok a vecí, ktoré zasahujú do práv, povinností a života občanov mesta Trenčín. Obchodné spoločnosti sme vo voľbách nevolili a ani sme nijakým spôsobom neschvaľovali ich vznik ani účasť na rozhodovaní o našich záujimoch. 

Mesto Trenčín, je naše rodné mesto, je to mesto, kde sme sa rozhodli žiť, pracovať, zakladať rodiny. Mesto Trenčín je pre nás synonymom patriotizmu. Každý Trenčan je lokálpatriot a mesto Trenčín má, napriek svojej veľkosti, stále svoje pevné miesto na Slovensku. 

Táto petícia je výkrikom do hustého lesa. Jeho ozvena sa však stále šíri a veríme, že sa nezastaví na múre dávno pripravených politických rozhodnutií, straníckych priateľstiev a obchodných vzťahov a plánov, ktoré my, bežní občania nemáme možnosť spoznať. 

Ďakujem 

JUDr. Martin Pagáč

predseda petičného výboru 


Martin Pagáč

petičné hárky

2016-05-04 14:09:41

Vážení občania

z dôvodu zvýšeného záujmu o podpisové hárky Vám oznamujem, že v prípade ak máte záujem a možnosti získavať a zhromazďovať podpisy k našej a teraz už aj Vašej petícií, tak ma kontaktujte správou a ja Vám zašlem petičné hárky vo formáte PDF, ktoré si vytlačíte v ľubovoľnom počte a môžete ich dávať podpisovať. 

presné podmienky a postup pri zbieraní podpisov a ich následnom odovzdaní na zberné miesto oznámim každému záujemcovi emailom. 

ukončenie petície sa plánuje na konci mesiaca máj podľa vývoja situácie ohľadom schvaľovania VZNka a parkovacej politiky mesta. 

 

s pozdravom 

 

JUDr. Martin Pagáč


Martin Pagáč

petičné hárky

2016-05-04 06:49:16

Vážení občania!

Petičné hárky určené na priame podpisovanie Našej petície sú k dispozícií na týchto miestach: 

- fitnesscentrum Gáborik

- fitnesscentrum Laugarício

- Kozemtický salón MARIA, Trenčín, K Dolnej stanici, oproti Polikliniky

- Kadrenícky salón FEMINA, Trenčín, Piaristická, Oproti Okresného súdu, vedľa domova dôchodcov

 

predseda petičného výboru 

JUDr. Martin Pagáč


Martin Pagáč

Vážení občania!!!

2016-05-02 08:57:03

Vážení občania a návšetvníci mesta Trenčín!  

Mesto Trenčín a Trenčianska parkovacia spoločnosť a. s. nám dňa 26. 04. 2016 predstavili parkovaciu politiku a návrh všeobecne záväzného nariadenia o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na území mesta Trenčín, ktorým sa majú upraviť podmienky parkovania, určiť úseky miestnych komunikácií s platenými zónami a ktorým sa majú určiť aj podmienky samotného spoplatnenia parkovania v Trenčíne prostredníctvom parkovacích kariet.

Myšlienka celej parkovacej politiky meste Trenčín má svoj zmysel, ale spôsob akým chce mesto Trenčín prostredníctvom mestskej akciovej spoločnosti zabezpečiť vyriešenie statickej dopravy – teda parkovania – v meste Trenčín, už taký kvetnatý zmysel pre samotných občanov nemá. Na papieri to vyzerá dobre. Vytvorí sa dostatok parkovacích miest pre obyvateľov aj pre návštevníkov mesta Trenčín a uľahčí to tak život obyvateľom mesta, ktorí majú problém zaparkovať vlastné vozidlo v mieste bydliska alebo pracoviska.

Mesto Trenčín sa však vybralo cestou – NAJSKÔR ZAPLAŤ POTOM MOŽNO DOSTANEŠ!!! A pre istotu zaplať viac a zaplať aj za to čo neexistuje. Trenčín má byť podľa predstavenej parkovacej politiky prvým mestom na Slovenku, ktoré bude mať spoplatnené parkovacie zóny na celom území mesta Trenčín bez ohľadu na občiansku, turistickú alebo obchodnú vyťaženosť. A podľa všetkého aj bez ohľadu na záujem, potreby a vôľu svojich občanov.

Mesto Trenčín a Trenčianska parkovacia spoločnosť glorifikovali svoju predstavu dokonalého parkovacieho systému, ktorý bude prospešný pre všetkých. Je to ale naozaj tak? Pochybujem! Podľa vyjadrení primátora je Trenčín jediné krajské mesto, ktoré nemá spoplatnené parkovacie zóny. To je síce pravda, ale Trenčín je zároveň aj najmenším krajským mestom a rozhodne netrpí pod návalom turistov ako iné mestá. A spoplatnenie celého územia mesta Trenčína to určite nezlepší.

Ako najmenšie krajské mesto máme mať, podľa predstavenej parkovacej politiky, najdrahšie rezidenčné parkovacie karty z výnimkou Košíc a Bratislavy. A na rozdiel od ostatných krajských ale aj iných miest, kde je zavedené zónové platené parkovanie, sa v Trenčíne nepočíta s právami obyvateľov z trvalým pobytom v jednotlivých zónach. Nie len že  v iných mestách sú parkovacie karty lacnejšie (napr. mesto Žilina – prvá karta v rezidenčnej zóne stoji 5 eur na jeden rok a v Trenčíne  má stáť 30 eur) ale v iných mestách je súčasťou rezidenčnej karty aj právo rezidenta parkovať na vyhradených úsekoch s vyznačeným rezidenčným parkovaním, ktoré mu zabezpečí parkovanie v mieste bydliska. V Trenčíne sa však s takouto možnosťou nepočíta. V Trenčíne máte iba zaplatiť ale o miesto na parkovanie budete každý deň bojovať ako doteraz keď to máte zadarmo.

Veľmi zaujímavé sú aj názory mesta Trenčín a Trenčianskej parkovacej spoločnosti, že nikomu predsa nemôže vadiť keď pred vlastným domov alebo bydliskom zaparkuje o sto metrov ďalej ako do teraz. Nuž veď načo by sme parkovali pred domov keď sa môžeme prejsť a ešte za to aj zaplatiť.

Mesto Trenčín, rovnako ako aj iné mestá, ktoré zaviedli spoplatnené parkovacie zóny, odovzdáva prevádzku parkovacieho systému tretím stranám, ktorými sú buď akciové spoločnosti s účasťou mesta, alebo spoločnosti súkromných osôb, ktoré v rámci svojej činnosti zabezpečujú prevádzku parkovacieho systému a režimu v meste. Tieto spoločnosti vyberajú poplatky za parkovanie vozidiel na verejných priestranstvách a to na základe obchodných vzťahov, ktoré vznikajú medzi užívateľom a poskytovateľom služby a nie na základe vzťahu občan a mesto.

Mesto ako orgán samosprávy nemá zo zákona vytvorenú možnosť aby vyberalo dane a poplatky za užívanie verejných priestranstiev. Jeho postavenie sa riadi totiž zákonom o obecnom zriadení a druhy daní a poplatkov určuje mestu zákon o miestnych daniach. Práve z toho dôvodu je pre mesto potrebné zabezpečiť výber parkovného a platieb za parkovacie karty prostredníctvom tretieho subjektu.

Petícia proti vytvoreniu spoplatnených parkovísk na celom území mesta Trenčín má za cieľ dosiahnuť aby sa statická doprava v Trenčíne a s ňou súvisiace parkovacie miesta a parkoviská vytvárali priebežne z finančných prostriedkov rozpočtu mesta Trenčín prostredníctvom príspevkovej alebo rozpočtovej organizácie mesta a to bez účasti obchodných spoločností, ktorých činnosť sa riadi obchodným zákonníkom a ide tak mimo režimu miestnej samosprávy.

Súčasťou petície je aj vytvorenie, respektíve zachovanie, spoplatnenej zóny priamo v centre mesta, tak ako to je vo všetkých ostatných mestách s plateným parkovaním. V centre mesta je najväčší predpoklad prítomnosti turistov, cudzincov ako aj ľudí, ktorí dochádzajú za zamestnaním do mesta Trenčín. Priamo v centre mesta má vytvorenie parkovacej zóny zmysel. A preto sa petíciou nebojuje striktne a bez výhrad proti vzťahu mesta s trenčianskou parkovacou spoločnosťou, ale predkladá sa ňou návrh, aby sa platené parkovanie sústredilo výhradne v centre mesta Trenčín. Súčasťou vytvorenia platenej zóny v centre mesta však musí byť zachovanie práv obyvateľov s trvalým pobytom v zóne s plateným parkovaním, ktorí budú mať po zakúpení rezidenčnej karty právo parkovať vozidlá na miestach s vyhradeným rezidenčným parkovaním, označených príslušným dopravným značením podľa zákona. Vytvorenie takýchto parkovacích zón je v iných mestách samozrejmosťou a je to jediná záruka pre obyvateľov, že nájdu parkovanie v mieste bydliska.

Cena rezidenčnej parkovacej karty sa musí prispôsobiť demografických, sociálnym a ekonomickým ukazovateľom v meste Trenčín a preto by mala byť maximálne na úrovni 5 eur na rok, tak ako je to v iných mestách s porovnateľnou situáciou.

Petícia si kladie za cieľ aj záruku, že v častiach mesta Trenčín, ktoré nepatria do centra mesta, teda v častiach ako je sídlisko Juh, Soblahovská, Inovecká, Noviny, Sihoť, dolné Mesto, Zámostie a iné obytné štvrte, sa zachová bezplatné parkovanie, nakoľko v týchto častiach mesta je minimálna turistická a obchodná návštevnosť. Spoplatnenie týchto častí by bolo iba na úkor obyvateľov mesta.

Petícia žiada aby sa v meste Trenčín vytvárali parkovacie miesta mimo centra, z finančných prostriedkov mesta a to postupne tak, aby sa dosiahli ciele prezentované parkovacou politikou. Vytvorenie, správa a prevádzka parkovacích miest a celkové riešenie statickej dopravy sa tak zaobíde bez účasti obchodných spoločností.

Splnenie požiadaviek uvedených v petícií bude na prospech všetkých obyvateľov mesta Trenčín a zabráni tomu, aby o živote a právach obyvateľov rozhodovala súkromná spoločnosť, ktorá by vyberala poplatky za parkovanie.

Vážení, žiadame Vás o podporu petície, ktorá je v záujme mesta Trenčín a jeho obyvateľov.  


Martin Pagáč



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.