Zákaz používania zábavnej pyrotechniky v Bratislave

Kontaktujte autora petície

Bratislava zakázala používanie zábavnej pyrotechinky F2 a F3!

2016-10-06 13:35:09

Už ste určite počuli o skvelej správe :-), že sa nám v Bratislave podarilo to, čomu málokto veril: skoro jednohlasne bol mestským zastupiteľstvom prijatý celoročný zákaz používania hlučnej zábavnej pyrotechniky F2 a F3 (hlučné petardy, ohňostroje-kompakty atď.), napriek tomu, že mesto navrhovalo výnimku na Silvestra.

Poďakovanie patrí predovšetkým mestskej poslankyni Soni Svoreňovej https://www.facebook.com/SonaZaVrakunu/, ktorá si osvojila náš pozmeňovací návrh a urobila všetko pre to, aby prešiel. Ďalej treba poďakovať najmä poslankyniam pani Ivete Plšekovej z Petržalky https://www.facebook.com/plsekova/, Kataríne Šimončičovej (Ružinov), Katarina Sliviakova Augustinic (Nové Mesto), Lucia Štasselová (Ružinov), Tomáš Korček (Nové Mesto), Radoslav Olekšák (Lamač), Martin Borguľa (Staré Mesto) a mnohým ďalším, či v neposlednom rade primátorovi Ivovi Nesrovnalovi, ktorého víziou je Bratislava ako lepšie miesto na život.

Podľa reakcií prijala verejnosť zákaz používania prevažne pozitívne. Najbližšie petardové obdobie by tak mohlo byť tichšie ako po ostatné roky. Vďaka dostatočnej medializácii si snáď aj veľa ľudí uvedomí, že svojou hlučnou zábavou môžu niekomu vadiť či dokonca ubližovať. A keď už naozaj musia pyrotechniku použiť, zvolia si menej hlučnú formu zábavy, prípadne sa poobhliadnu po možnostiach tichých ohňostrojov. Ak však bude chcieť niekto privítať Nový rok so zábavnou pyrotechnikou, zo strany mesta a mestskej polície to bude v tento deň pravdepodobne naďalej tolerované. Mimo Silvestra však za použitie hlučnej zábavnej pyrotechniky budú hroziť pokuty až do 500 eur. Naďalej sa však môžeme tešiť na oficiálne profesionálne ohňostroje na Silvestra či inokedy. Dúfam tiež, že aj ďalšie mestá a obce sa budú inšpirovať príkladom Bratislavy.

Už teraz je však isté, že bude potrebné riešiť nielen používanie, ale aj predaj hlučnej zábavnej pyrotechniky, predovšetkým petárd a malých ohňostrojových kompaktov. Petardy by sa tak nemuseli predávať vôbec, ako je tomu v množstve iných krajín, kompakty-ohňostroje by mohli byť menej hlučné. V rámci spoločenskej zodpovednosti by mohli predajcovia predávať zábavnú pyrotechniku nie už od začiatku decembra, ale až pár dní pred Silvestrom, výrobcovia a realizačné firmy by mohli zasa používať tichšie verzie zábavnej pyrotechniky.

Ďakujem
Peter Kočvara,
Iniciatíva STOP petardám,stoppetardam@gmail.com

Ing. Peter Kočvara, Bratislava

Príďte podporiť zákaz používania petárd v BA, zastupiteľstvo už tento štvrtok!

2016-09-26 08:39:54
Dobrý deň,

už tento štvrtok 29.9. bude bratislavské zastupiteľstvo schvalovať VZN o používaní zábavnej pyrotechniky a magistrát chce zakonzervovať doterajší stav, teda výnimku používania petárd a pod. na Silvestra.

Príďte preto prosím podporiť prijatie nášho pozmeňujúceho návrhu a pomôcť presvedčiť bratislavských poslancov, aby petardy a pod. zakázali používať celoročne.

Potrebujeme presvedčiť aj tých poslancov, pre ktorých je kompromisom výnimka na Silvestra, pretože počujú na jednej strane odporcov pyrotechniky žiadajúcich celoročný zákaz a na druhej strane pyrotechnické firmy, ktoré chcú dokonca zmierniť doterajší stav (!). Nemálo poslancov síce podporuje celoročný zákaz, ale potrebujeme urobiť maximum pre to, aby to aj prešlo.

Ďakujem
Peter Kočvara,
Iniciatíva STOP petardám,stoppetardam@gmail.com

Ing. Peter Kočvara, Bratislava

Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

• Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.