Zrušenie maturitnej skúšky 2021

POZOR: PO PODPÍSANÍ TEJTO PETÍCIE SI PROSÍM SKONTROLUJTE VAŠE MAILOVÉ SCHRÁNKY

Vážený Pán minister školstva,

Formou tejto petície Vás opäť žiadame v mene žiakov 4. ročníka stredných škôl a písomne prosím a zároveň žiadam, aby ste zvážili zrušenie maturít (tak ako aj v roku 2020), poprípade zvážili úľavu pri maturitných skúškach nakoľko nechceme byť nefér voči tím, čo maturovali a maturovať budú. Vzhľadom na momentálny stav v našej krajine spojený s pandémiou koronavírusu (COVID-19) nie sme dostatočne pripravení predstúpiť pred maturitnú skúšku hneď z niekoľkých dôvodov. Pýtali sme sa študentov z rôznych škôl.

- Bojíme sa o naše zdravie a zdravie našich blízkych.

- Maturanti roku 2020 mali byť už v marci pripravení na maturitné skúšky, no napriek tomu, nematurovali. Tohtoročný štvrtáci tým pádom prišli o najdôležitejší výklad učiva určený na maturity.

-Zvyšuje sa počet nakázaných omnoho rekordnejšie ako v roku 2020.

-On-line vyučovanie nám nedalo dostatočne vzdelanie. Nebyť polroka v škole nás poznačilo na známkach. Musíme dobiehať veľa zameškaného učiva a čim ďalej tým viac sa učivo kopí. Dobiehame učivo minulého roka, a zároveň sa snažíme pripravovať na maturitné skúšky čo je pre nás náročné.

-Prišli sme o polrok učiva, teraz prídeme zase o pár mesiacov.

-Niektorí učitelia sú natoľko nezodpovední, že nám neposlali učebný materiál aj po tom, čo sme ich kontaktovali. Následne nás z toho aj napriek tomu skúšali.

-Problémy s internetovým pripojením

-Preťažený skype, zoom a iné.. spôsobuje sekanie obrazu a zvuku

-Zlý kontakt s učiteľmi. Keď sme niečo potrebovali neodpovedali nám na maily,edupage, telefón. Vznikli nedorozumenia.

-Niektorí učitelia nevedia narábať s technológiami, takže nemávame s nimi žiadne on-line hodiny. Pošlú nám prefotené poznámky a to sa máme bez výkladu naučiť.

- Zaplatili sme si za materiál v škole ktorý už doma nevyužijeme

-Niektorí študenti sú momentálne bez elektriny (Napr. Banská Štiavnica ma dostupnú elektrinu iba vo vymedzenom čase v tomto období- čo je už po vyučovaní).

-Celá táto situácia je stresujúca a chaotická pre nás. Sme zmätení, máme chaos v učive. Je to úplne iné ako učenie sa naživo.

-Niektorým žiakom robí problém byť doma, na internáty prišli pre to, aby mali pokoj na učenie. (Napr. viacčlenné rodiny -hluk, rodinne problémy a hádky). Učenie sa v takomto prostredí je pre nich neefektívne.

-Niektorí študenti nerešpektujú nosenie rúšok. Tým pádom takýto študenti ohrozujú tých s oslabenou imunitou a takým ľuďom hrozia následky. Aj keby sa znovu vrátime do škôl, myslíme si, že by sa to nezmenilo.

-Nekompatibilne programy

-Už nás nebaví sa neustále sťahovať z internátov a naspäť. Niektorí žiaci bývajúci na internátoch z ktorých sa spravili karanténne centrá, prišli o svoje veci (napr. drahé nooteboky, fotoaparáty, topánky, hodinky..atd), pretože si po to už nemohli prísť.

-Nedostatok hygienických pomôcok na niektorých školách  (toaletné papiere, mydlá, dezinfekcie)

-Keď sme prišli do školy neskôr, učitelia nám už nezmerali teplotu a veľa žiakov prekĺzlo týmto spôsobom do školy.

-Učitelia na nemenovaných školách nedodržujú nariadenia krížového štábu, nejdú nám príkladom a rúška nenosia napr. na praxi

-Byť v rúšku celý deň v škole, na praxi je vyčerpávajúce, nedokážeme sa tak sústrediť dostatočne na učivo

-Niektorým žiakom spôsobuje rúško závažné kožné ochorenia ( napr. začervenanie -ktoré veľmi svrbí a tým pádom nemôžu v noci spávať, ľudia so seboroickou dermatitídou, akné alebo rosaceou rúško spôsobuje a zhoršuje zápalové prejavy). Za posledné 2 týždne denne vyšetria dvoch až troch pacientov v súvislosti s reakciou na nosenie rúška.

-Podpisov na zrušenie maturít pribúda stále viac a viac od petície ,ktorú sme vám poslali minule

Vzhľadom na tieto dôvody, nemôžeme podať 100 percentný výsledok na maturitnej skúške.

Navrhujeme:

1-Aritmetický priemer: V tejto momentálne situácií by to bolo pre nás najideálnejšie spraviť aritmetický priemer. Zároveň nám to príde fér voči nám, keďže minuloroční maturanti mohli v poriadku maturovať no pre nás to je problém keďže máme veľa nedobratého a nevyvetveného učiva. Nemyslíme si že naša maturitná známka závisí od jednej skúšky ale od celkového štúdia (4 roky) takže si nemyslíme, že by pomocou aritmetického priemeru zmaturovalo kopu hlupákov. Tí ktorí by mali aritmeticky priemer - 4,5,by prepadli..pretože takýmto ľudom by nevyšla logicky ani maturita. V skratke- spravil by sa aritmeticky priemer, no známka by sa nezaokrúhľovala ako minuli rok nahor/nadol (alebo ako to bolo neviem)...

2-Uľava: Maturity by boli  spravené ľahšou formou napr. Menej otázok, viac času, nápovedi aby sme sa mohli lepšie zorientovať alebo akákoľvek iná forma.

Nenavrhujeme:

Maturity on-line: Bolo by to náročnejšie vzhľadom na internetové pripojenia, sekanie, zvuku a obrazu atd...

Preto my žiaci 4. ročníka stredných škôl vyjadrujeme obavu, že všetko učivo, ktoré sme v 3.ročniku za polrok nestihli prebrať sa vtlačilo do učiva 4. ročníka, teraz prídeme o ďalších pár mesiacov výkladu učiva pred maturitami, čo bude mať negatívny vplyv na výsledných známkach maturitných skúšok.

Taktiež je potrebné brať ohľad na žiakov so zdravotnými problémami, ktorí pre ne absolvujú individuálnu formu štúdia.

Ďalším problémom je, že pre neštandardnú situáciu naši pedagógovia často nereagujú na maily, v prípadných otázkach na učivo nestíhajú odpisovať alebo včas odkontrolovať úlohy, ktoré nám zadali.

Boli by sme radi, ak by ste uznali, že tento systém vyučovania je pre nás maturantov maturujúcich v roku 2021 veľmi nedostatočný a neefektívny.

Prosíme Vás, aby ste prijali našu žiadosť a pochopili našu momentálnu situáciu, v ktorej sme sa ocitli.

Ďakujem.

Svojim podpisom splnomocňujem Študenti na odovzdanie môjho podpisu osobám oprávneným konať v tejto veci.

Upozorňujeme, že svoj podpis nemôžete potvrdiť odpoveďou na tento e-mail.