Výzva za obnovu propeleru v Bratislave

Katamarán Kamzík premával po Dunaji ako posledný propeler v rokoch 1978 – 2003. Potom mesto jeho prevádzku zastavilo. Dlhoročným nepoužívaním schátral, ale jeho REKONŠTRUKCIA JE REÁLNA.

Previezť sa na propeleri patrilo kedysi k tradícii víkendovej rodinnej prechádzky. Ak ste aj Vy presvedčení, že by legendáry propeler, tento symbol Bratislavy, mal opäť premávať po Dunaji, pripojte sa k nám a podpíšte Výzvu za jeho obnovu.

Iniciátorom Výzvy je MARTIN BORGUĽA, poslanec Bratislavy za mestskú časť Staré Mesto.

3560218_1200x.jpeg

História bratislavského propeleru siaha až do 19. storočia. Spolu s krátkymi prestávkami fungoval v Bratislave 110 rokov. Posledným pravidelne premávajúcim propelerom bol katamarán Kamzík. Premával v rokoch 1978 – 2003. V roku 2003 žiaľ mesto jeho prevádzku zastavilo. Dlhoročným nepoužívaním schátral, ale jeho rekonštrukcia je reálna. Práve tento rok je to presne 40 rokov, odkedy bol katamarán uvedený do života. Kamzík je bratislavským unikátom. Je to prvá loď, ktorá bola kompletne projektovaná a postavená v bratislavskej lodenici. Jej rekonštrukciou by sa naplnilo niekoľko cieľov naraz – opravili by sme loď, ktorá je technickou pamiatkou, obnovili jej premávku pre Bratislavčanov aj priniesli atrakciu pre turistov. Je veľká škoda, že Bratislava nevyužíva dostatočne potenciál Dunaja na verejnú lodnú dopravu. Všetky okolité európske metropoly využívajú lodnú dopravu naplno. Je najvyšší čas, aj v súvislosti s dopravnými problémami Bratislavy, začať seriózne pracovať na zintenzívnení lodnej dopravy. A začať by sme mohli symbolicky, návratom legendárneho plavidla propeleru. Iniciujem túto výzvu, aby sme sa my Bratislavčania a Staromešťania spojili v prospech tohto ikonického projektu.

Martin Borguľa    Kontaktujte autora petície