Verejná výzva za prijatie väčšej ochrany pred znásilnením

2023_06_09_znasilnenie_peticia.jpegMy, podpísané občianky a občania Slovenskej republiky, žiadame poslancov a poslankyne Národnej rady SR, aby na schôdzi Národnej rady SR začínajúcej 13. júna 2023 hlasovali za zavedenie podmienky súhlasu so sexom do obsahu definície trestného činu znásilnenia.

V nadväznosti na uvedené vyzývame poslancov a poslankyne Národnej rady SR k prijatiu pozmeňujúceho návrhu poslankyne Márie Kolíkovej k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony novele Trestného zákona, ktorý má zákon doplniť o znenie:

1. V čl. I 5. bode sa dopĺňa posledná veta v tomto znení:

„Za súhlas pri trestnom čine znásilnenia a iných formách sexuálneho násilia podľa § 199 sa nepovažuje prejav vôle poškodeného, ktorý už urobil v súvislosti s predchádzajúcou súložou alebo inou sexuálnou praktikou.“

2. V čl. I 161. bode § 199 vrátane nadpisu znie:

㤠199

Znásilnenie a iné formy sexuálneho násilia

(1) Kto vykoná na inej osobe bez jej súhlasu súlož alebo inú sexuálnu praktiku alebo ju bez jej súhlasu zapojí do sexuálnych praktík s treťou osobou, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až osem rokov.

(2) Odňatím slobody na päť rokov až desať rokov sa páchateľ potrestá,  ak spácha čin uvedený v odseku 1 násilím alebo hrozbou bezprostredného násilia alebo na taký čin zneužije bezbrannosť tejto osoby.

(3) Odňatím slobody na sedem rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a. závažnejším spôsobom konania,

b. na chránenej osobe,

c. z osobitného motívu,

d. na osobe vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody, alebo

e. spoločným konaním najmenej dvoch osôb.

(4) Odňatím slobody na pätnásť rokov až dvadsať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a

a. spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví, alebo

b. bezprostredne ním ohrozí život dieťaťa.

(5) Odňatím slobody na dvadsať rokov až dvadsaťpäť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a. a spôsobí ním smrť, alebo

b. za krízovej situácie.“

Odôvodnenie:

Podľa platného Trestného zákona sa za znásilnenie považuje také správanie páchateľa, ktoré nevyhnutne súvisí s páchaním násilia alebo využitím bezbrannosti obete (napr. obeť je pod vplyvom drog, alkoholu). Trestný zákon teda nepredpokladá, že k trestnému činu znásilnenia môže dôjsť aj voči dospelej žene bez násilia, napr. za okolností, že žena z dôvodu strachu, stavu tzv. zamrznutia, síce jednoznačne nesúhlasí so sexuálnym aktom, páchateľ o tom vie, ale napriek tomu tento stav ženy zneužije.

Platná definícia znásilnenia teda kladie dôraz na prítomnosť fyzického násilia a prejaveného odporu, pričom nezohľadňuje absenciu slobodného súhlasu, ako to vyžaduje  medzinárodné právo a normy, s ktorými súhlasia aj odborníčky a odborníci v oblasti rodovo podmieneného násilia na Slovensku aj v zahraničí.

Podľa výskumu Inštitútu pre výskum práce a rodiny z roku 2017 zažilo sexuálne násilie v priebehu svojho života približne 100 000 žien na Slovensku. Ženy podľa tohto prieskumu zažívali ako formu sexuálneho násilia najčastejšie znásilnenie (38%), pokus o znásilnenie (42%), súhlas so sexom zo strachu, čo by nasledovalo, ak by nesúhlasila (36%), nútené dotyky na intímnych miestach (35%) a iné (31%), napríklad nútenie k pohlavnému styku, fyzické sexuálne obťažovanie alebo nevyžiadané sexuálne návrhy. Veľká väčšina žien (88%) páchateľa poznala. Najčastejšie išlo o bývalých alebo súčasných partnerov žien (38%) alebo známych žien (28%). V 10% boli páchateľmi príbuzní.

Výsledky prieskumu tiež poukazujú na pretrvávajúcu negatívnu stopu, ktorú zanecháva sexuálne násilie, o čom svedčia zdôvodnenia, prečo sa ženy neobrátili na políciu. Až 85% žien nevyhľadalo po incidente sexuálneho násilia žiadnu pomoc.

Sexuálne násilie je na Slovensku nebezpečne rozšíreným spoločenským fenoménom, ktorý priamo zasahuje desaťtisíce ľudí. Aktuálna zákonná definícia znásilnenia spolu s nedostatočným prístupom zo strany polície a ďalších štátnych zložiek sa negatívne odráža vo všeobecne nízkej miere nahlasovania sexuálneho násilia, udržiava nízke spoločenské povedomie o výskyte a okolnostiach sexuálneho násilia a v konečnom dôsledku nezabezpečuje ľuďom na území SR ochranu pred znásilnením a sexuálnym násilím vo všetkých podobách.

Sex bez súhlasu ako trestný čin (znásilnenie) nie je v legislatíve európskych krajín neznámy. Naopak, pozná ho viacero štátov ako napr. Belgicko, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Island, Írsko, Luxembursko, Malta, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, UK...a ďalšie k tomu pristupujú. Najnovšie švajčiarska Národná rada 1. júna 2023 zmenila legislatívu upravujúcu znásilnenie. Nová definícia hovorí, že „sex proti vôli druhej zúčastnenej osoby“ je znásilnenie. Prijatie zákona znamená koniec zastaranej definície znásilnenia, podľa ktorej musela byť pri znásilnení použitá fyzická sila, hrozba násilia alebo nátlak.

Mária Kolíková    Kontaktujte autora petície

Svojim podpisom oprávňujem Mária Kolíková na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.