PETÍCIA ZA BEZODKLADNÉ PREHODNOTENIE KONEČNÉHO NÁVRHU CESTOVNÉHO PORIADKU VLAKOVEJ OSOBNEJ DOPRAVY 2022/2023 V ŽILINSKOM KRAJI.

My, obyvatelia Žilinského samosprávneho kraja, žiadame týmto Železničnú spoločnosť Slovensko, Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky i Žilinský samosprávny  kraj o bezodkladné prehodnotenie nového dopravného grafikonu, ktorý má vstúpiť do platnosti 11. decembra 2022. Tento grafikon má výrazne negatívne dopady na dopravnú situáciu v celom kraji, keď obmedzuje ľuďom možnosť verejnej dopravy ako alternatívy ku katastrofálnym cestám autom.

Žiadame predovšetkým:

-     Zachovanie prímestskej prihraničnej – regionálnej dopravy v úseku Čadca – Mosty u Jablunkova (CZ).

-     Zachovanie  vlakov typu REX v úseku Čadca – Žilina, a to najmä zrýchlené vlaky, na ktoré boli naviazané autobusy z Oščadnickej a Bystrickej doliny.

-    Zachovať priame prepojenie zo Skalitskej doliny v smere na Žilinu, bez vynúteného prestupu.

-    Ponechať všetky vlaky na trati Čadca – Makov bez prestupu v Turzovke, nakoľko pri spojení s krajským mestom v kombinácií s autobusovou dopravou pôjde vo veľa prípadoch až o 3 prestupy.  §   Ponechať všetky vlaky na trati Čadca – Makov bez prestupu v Turzovke, nakoľko pri spojení s krajským mestom v kombinácií s autobusovou dopravou pôjde vo veľa prípadoch až o 3 prestupy.

-    Zachovať zastavovanie rýchlikov v Bytči a Kysuckom Novom meste (RR-Regionálne rýchliky).

-    Vrátiť sprievodcu do vlakov na regionálnej trati Žilina – Rajec, nerušiť sprievodcov na regionálnych tratiach.

-    Zrušenie obmedzenia zastavovania vlakov na znamenie v obci Jazernica, Krivá a Sedliacka Dubová.