Vyjadrenie nesúhlasu s vybudovaním základne NATO na území SK

Quoted post


Hosť

#941

2016-10-16 17:48

Nesúhlasím s politikou USA a NATO.proti zákone vedú vojny,čím ďalej tým viac Europu zaťahujú do nevraživosti voči Rusku a s tým nemôžem súhlasiť a vstup do NATO nebol legálny, nakoľko sa malo vypísať referendum.

Replies

právnik

#942 Re:

2020-08-23 14:33:46

#941: -  

1) Referendum sa podľa Ústavy SR obligatórne vypisuje iba vtedy, ak sa vstupuje do štátneho zväzku. Pojem "štátny zväzok" sa v doktríne zvykne chápať ako zväzok štátov s medzinárodnoprávnou subjektivitou, vlastnou ústavou, občianstvom, atď. NATO tieto parametre nespĺňa, tá organizácia má skôr charakter paktu, ktorý štátom, ktoré v ňom fungujú, zaisťuje spoločnú obranu.

2) Referendum o vstupu do NATO vypísané bolo a keby ho Mečiar nezmaril, tak by sa aj uskutočnilo.

3) Vstup do NATO možno chápať ako legitímny z hľadiska vyjadrenie vôle občanov, nakoľko vo voľbách roku 1998 na základe vyjadrenej dôvery občanov zostavila vládu SDKÚ, ktorá mala v programe, že chce, aby sme vstúpili do NATO - čo sa im, napokon, aj podarilo.

4) Netvrdím, že NATO v súčasnej dobe netrpí určitými chybami. Sme až v priveľkej miere závislí od USA, kde je už štyri roky pri moci egomaniacky psychopat. Európa si už dávno mala budovať vlastné obranné štruktúry, ktoré by neboli natoľko závislé od premenlivej politickej situácie za Atlantikom a obávam sa, že pokiaľ aj po tohtoročných amerických voľbách zasadne v Oválnej pracovni ten istý človek, ktorý tam vládol doteraz, inú možnosť, ako vo zvýšenej miere sa "osamostatniť", ani mať nebudeme. Avšak zdôrazňujem jednu vec - či už vzájomné obranné záruky budú mať euroatlantický alebo iba európsky charakter, takéto záruky potrebujeme, pretože voči imperiálnej vojenskej a ekonomickej politike Ruska a Číny sa ani zďaleka nedokážeme ubrániť sami.